САЩ призовават Китай да помогне за ограничаване на нападенията в Червено море на хутите

Дипломатическият натиск върху Пекин все още не е довел до видими резултати

Хутите са подкрепяни от Иран, който през последните години има по-задълбочени търговски и дипломатически връзки с Китай
Хутите са подкрепяни от Иран, който през последните години има по-задълбочени търговски и дипломатически връзки с Китай
Хутите са подкрепяни от Иран, който през последните години има по-задълбочени търговски и дипломатически връзки с Китай    ©  Reuters
Хутите са подкрепяни от Иран, който през последните години има по-задълбочени търговски и дипломатически връзки с Китай    ©  Reuters

САЩ са поискали от Китай да настоява пред Техеран да ограничи подкрепяните от Иран бунтовници хути, които нападат търговски кораби в Червено море, но не са видели почти никакъв знак за помощ от страна на Пекин. Това твърдят американски служители пред Financial Times. През последните три месеца официалните лица няколко пъти са повдигали въпроса пред висши китайски служители, като са ги молили да отправят предупреждение към Иран да не нагнетява напрежението в Близкия изток след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата война.

Китай все още е пасивен

Според американски служители съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и неговият заместник Джон Финер са обсъдили въпроса на срещи този месец във Вашингтон с Лиу Цзянчао, ръководител на международния отдел на Китайската комунистическа партия. Държавният секретар Антъни Блинкен също го е повдигнал, казва пред британското издание служител на Държавния департамент.

Американски служители обаче заявиха, че има малко доказателства, че Китай е оказал натиск върху Иран за ограничаване на хутите, освен изявлението на Пекин от миналата седмица, в което призова "съответните страни" да осигурят безопасно преминаване на корабите, плаващи през Червено море - важен морски път за световната търговия.

В сряда китайското министерство на външните работи заяви, че Пекин призовава да се спре "нарушаването на спокойствието на гражданските кораби" и че е "в тясна връзка с различните страни и работи активно за намаляване на напрежението в Червено море".

Въпреки това, като отправи прикрита критика към нападенията на САЩ и Обединеното кралство срещу хутите, министерството призова "съответните страни да избягват да наливат масло в огъня" и добави, че Съветът за сигурност на ООН "никога не е разрешавал използването на сила от която и да е страна в Йемен".

Напрежението в Червено море също така е "резултат" от конфликта в Газа, който трябва да бъде прекратен възможно най-скоро, заяви министерството.

Атаките срещу хутите продължават

Дипломатическият натиск върху Пекин идва в момент, когато САЩ и съюзниците им продължават да бомбардират позиции на хутите в Йемен в отговор на най-малко 33 хутски нападения срещу търговски кораби, преминаващи през Червено море от средата на ноември. В понеделник САЩ и Обединеното кралство отново нанесоха мащабни удари.

Хутите са подкрепяни от Иран, който през последните години има по-задълбочени търговски и дипломатически връзки с Китай.

Един от служителите посочва, че САЩ ще продължат да повдигат въпроса за Иран и нападенията на хутите пред Пекин, но не е особено оптимистично настроен, че отношението на Китай ще се промени. Друг американски служител твърди, че са налице "някои признаци" за ангажираност на Китай по въпроса, но не в значителна степен. "Не бих искал да преувеличавам нито колко са направили, нито какво въздействие е имало", казва служителят.

Във вторник Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви, че Вашингтон би "приветствал конструктивна роля от страна на Китай, като използва влиянието и достъпа, които знаем, че има, за да... помогне за спиране на потока от оръжия и боеприпаси към хутите".

Представители на САЩ се надяваха, че Пекин ще предприеме действия, тъй като смята атаките на хутите за заплаха за собствените си търговски интереси. Червено море е критичен маршрут за китайския износ към Европа.

Денис Уайлдър, бивш главен експерт на ЦРУ по въпросите на Китай, който сега работи в Georgetown University, коментира, че Пекин "работи усърдно", за да ухажва близкоизточните държави, включително Иран, с цел икономическа и геополитическа изгода. Но смята, че трудно ще използва ограниченото си влияние върху Техеран по начин, който смята, че подпомага интересите на САЩ без полза за Китай.

Според втория служител на Държавния департамент американски представители са настоявали за това и в Съвета за сигурност на ООН, където Китай е постоянен член.

Сюзън Малоуни, ръководител на отдела за външнополитически изследвания в института "Брукингс", посочва, че е обсъдила въпроса с китайски експерти и не е открила сериозен интерес за помощ. Според нея Пекин е пресметнал, че тази криза затруднява САЩ и техните партньори и не е оказала значително въздействие върху китайското корабоплаване.

Дронове поразиха американска база

Трима загинали и десетки ранени американски военни - това е резултатът от нападение с дронове, за което съобщи президентът Джо Байдън. Той обвини подкрепяни от Иран военизирани групировки в Близкия изток. Според американския президент нападението е станало срещу части на Пентагона, разположени в Североизточна Йордания до границата със Сирия. Говорител на йорданското правителство заяви, че те не са били върху територията на кралството. Мухамас ал Мубайдин каза по обществената телевизия на страната, че атаката е по базата "Ал Танф" в Сирия.

Това е първият случай на жертви в американската армия в района от нападението на подкрепяната от Техеран ислямистка групировка "Хамас" на 7 октомври и последвалата ответна операция в Газа на израелската армия, припомня Reuters. Нападението е станало в събота през нощта "и макар все още да събираме фактите за тази атака, знаем, че тя е била извършена от радикални и подкрепяни от Иран милиции, действащи в Сирия и Ирак", допълни Байдън.

Няма подробности какъв вид и колко дрона са били използвани, но според източници на аенцията ранените са под медицинско наблюдение за мозъчни травми, което е знак, че може да са се намирали близо до много мощна експлозия. "Ще изпълним ангажимента си да се борим с тероризма. И няма съмнение - ще търсим сметка от всички отговорни когато и както изберем", каза още Байдън в съобщение, разпространено от Белия дом.