🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ повеждат коалиция срещу хутите в Червено море

Целта е да бъде защитено корабоплаването след нарастването на атаките срещу един от основните търговски маршрути

Нападенията на хутите срещу търговското корабоплаване, които според бунтовническите лидери са в отговор на израелската офанзива срещу "Хамас", се увеличават постоянно през последните седмици, като от средата на ноември те са повече от 11
Нападенията на хутите срещу търговското корабоплаване, които според бунтовническите лидери са в отговор на израелската офанзива срещу "Хамас", се увеличават постоянно през последните седмици, като от средата на ноември те са повече от 11
Нападенията на хутите срещу търговското корабоплаване, които според бунтовническите лидери са в отговор на израелската офанзива срещу "Хамас", се увеличават постоянно през последните седмици, като от средата на ноември те са повече от 11    ©  Reuters
Нападенията на хутите срещу търговското корабоплаване, които според бунтовническите лидери са в отговор на израелската офанзива срещу "Хамас", се увеличават постоянно през последните седмици, като от средата на ноември те са повече от 11    ©  Reuters

Пентагонът е убедил повече от половин дузина съюзници да се присъединят към военноморска оперативна група в Червено море на фона на нарастващите атаки на подкрепяните от Иран бунтовници срещу търговското корабоплаване, които доведоха до повишаване на цените на петрола.

Обявяването на операцията, която министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нарече "Пазител на просперитета", дойде само няколко часа след като британската петролна компания BP заяви в понеделник, че спира всички превози през водния път, позовавайки се на "влошаващата се ситуация със сигурността". BP е голям производител на петрол в Ирак и на газ в Оман. През Червено море преминават повече от 9 млн. барела петрол дневно, или почти една десета от световното търсене, което го превръща в една от най-натоварените енергийни точки в света.

Разполагането на военноморските сили, в което ще участват кораби от няколко членки на НАТО, включително Великобритания и Франция, както и регионални съюзници като Бахрейн, се извършва в момент, когато подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен увеличиха нападенията си срещу американски цели в региона. Нападенията на хутите срещу търговското корабоплаване, които според бунтовническите лидери са в отговор на израелската офанзива срещу "Хамас", се увеличават постоянно през последните седмици, като от средата на ноември досега те са поне 11. В неделя САЩ съобщиха, че един от военните им кораби, USS Carney, е свалил 14 атакуващи дрона, изстреляни от хутите.

Решението на ВР да избегне преминаването през Червено море повиши цените на петрола в понеделник, като международният бенчмарк брент поскъпна с 1.8% на ниво от 77.95 долара за барел.

Как ще се действа

Новата военноморска оперативна група ще работи заедно, като Остин ще свика виртуална среща на международните партньори във вторник, за да обсъди ескалацията от страна на хутите.

"Предприемаме действия за изграждане на международна коалиция за справяне с тази заплаха", заяви Лойд Остин по време на среща в Израел в понеделник, цитиран от Financial Times. След посещението си в Бахрейн, където е базиран Пети флот на ВМС на САЩ, министърът на отбраната ще се качи на борда на самолетоносача USS Gerald R Ford, който в момента се намира в източната част на Средиземно море, а също така ще направи визита в Катар.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути са увеличили ударите по плавателни съдове в критично важен за световната търговия морски път.

Разширяването на оперативната група за Червено море е част от по-широки дипломатически усилия на Вашингтон. В понеделник в Израел беше и генерал Чарлз Браун, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, който посети страната след визитата на съветника по националната сигурност Джейк Съливан миналата седмица. Ръководителят на ЦРУ Бил Бърнс пък се срещна с катарски и израелски представители, за да обсъди освобождаването на още заложници, държани от "Хамас" в Газа.

По време на посещението си в Израел Остин заяви, че страната трябва да бъде "по-хирургична" по време на военната си кампания. Той и колегата му обсъдиха и промяна в офанзивата в Газа, като се предвижда операциите с висока интензивност да спрат. САЩ не изключват военни действия срещу цели на хутите, ако нападенията срещу кораби продължат, заявиха официални лица. Страната ще "предприеме подходящи действия... в избрано от нас време и място", заяви президентският съветник по националната сигурност Джейк Съливан по-рано този месец.

Още преди съобщението на BP световните доставчици на енергия и търговските превозвачи започнаха да избягват тесния проток Баб ел-Мендеб в южния край на Червено море, където танкерите плават близко до зоната, контролирана от бунтовниците хути. Решението на BP дойде, след като търговецът на стоки Trafigura заяви, че предприема "допълнителни предпазни мерки" за своите собствени и наети кораби. Няколко от най-големите корабни компании в света, включително MSC, Hapag-Lloyd и Maersk, също спряха пътуването през Червено море поради рискове за сигурността.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    САЩ се страхуват сами да се изправят срещу хутите???

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#1] от "mickmick":

    Не, не мисля, че ги е шубе.
    По-скоро изречението "САЩ повеждат коалиция срещу хутит" е доста комично, защото хутите са едни боси чалмалии със сандали и задължителния калашник, а не са класическа армия. Те са паравоенни племенни групи от доброволци, които осем години биеха до премала модерно въоръжените (от САЩ) саудитско-омански агресори и техните судански наемници.

    И да изправиш срещу тях половината Нато (и Сейшелите!) си е като с чук да опитваш да убиеш муха...Може и да може преди да изпотрошиш къщата...

    Всъщност коалициите са смокиновото листо, с което хегемонът прикрива срамотиите си/интересите си. Нещо като самонадъхващите викове на белокосите привърженици на БСП от 90-те: "Много сме! Силни сме!"...Пък се оказа, че нито са много, нито са силни.
    Тъй ще стане и сега с поредната американска коалиция.

    Една такава US коалиция се събра през 1999 г, за да унищожи Югославия и да подчини останките ѝ;
    Втора US коалиция се събра през 2001 г, за да направи нещо (така и не се разбра какво) в Афганистан. Без резултат си събра дирмите 20 г. по-късно;
    Трета US коалиция се събра през 2003 г, за да унищожи Ирак и да завладее петрола му. Уби повече от милион иракчани;
    Четвъртата US коалиция се събра през 2011 г, за да унищожи Либия и да завладее газа и петрола й. Ливия още тлее;
    Петата US коалиция се събра през 2012 г, за да унищожи Сирия и да завладее газа и петрола ѝ. Там още умират хора по фронтовете;
    Шестата US коалиция се събра за прокси войната срещу РФ в (и за сметка на) Украина.
    Седма US коалиция се събира около Йемен...

    Закво е повтарящото се от тоя цикъл?
    Колективното западно дестабилизиране/унищожаване на отделни процъфтяващи държави и разграбване от САЩ на богатствата им.

    Намесата на поредната US коалиция (уж косвено) в геноцида на евреите срещу палестинците гарантира разпалването на ново сериозно военно огнище в света.

    И другото повтарящо се е, че където има война, там са и САЩ...

    Нередност?
  • 4
    georgipopov avatar :-|
    boris popov

    До коментар [#3] от "D-r D":
    Пък където има глупост, има подобни коментари...

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 2

    Пари, любов и глупост трудно се крият, и една реплика стига....иначе това за убедените да станат пазители на просперитета половин дузина държави можеше да е сарказъм, ако не беше факт. Близо 15 процента от световната търговия и една трета от карго контейнерите минават през Червено море, чиито вход е протокът Баб ел Мандеб, широк 20 морски мили. На източния му бряг са хуситите. Всяко сътресение в този търговски маршрут води до увеличение на транспортните разходи, ерго крайните цени на стоките, на всичко-от петрола до клечките за зъби. Застрахователните компании вдигнаха цената на застраховките на съдовете, преминаващи през района, близо десет пъти, от 0,07 до 0,5, но големите превозвачи като Маерск просто вече не плават там-те пренасочиха трафика през нос Добра Надежда, т.е. с две седмици повече. И това при положение, че в района се плацикат две авионосни групи на хегемона!! Така че явно нещо трябваше да се направи, преди и най-взискателните читатели на Капитал да започнат да подозират, че хегемонът е бивш...Проблемът е , че няма много опции, и нито една добра. Може да се натиска Израел да привършва по-бързо, ама дали ще стане, пък и Нетаняху не е на директно управление, и републиканците ще вдигнат вой, а и хуситите това искат, да не излезе, че са победили? Може да се побомбардират с високоточни ракети тези хусити, ама файдата ще е като на свинче звънче. Те са децентрализирана военна сила с богат боен опит срещу противник с превъзходство във въздуха, а и морския трафик няма да стане по-сигурен от това, напротив. Токувиж и н

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 1

    Грешен клавиш: току виж и някой есминец го отнесе, противокорабни ракети в Йемен има. Пълномащабна интервенция в Йемен е трудна работа, няма време, няма готов ресурс,а рисковете са същите, ама на стероиди. И никой не знае как ще тръгне тази кушия. Общо взето няма какво да се прави особено. ......Е, може да се звънне на ВВП, разбира се, да се попита не може ли нещо да се направи, и сигурно ще може, ама и това май не е вариант. И къде на майтап, къде не съвсем, се сещам за Севморпуть :-)

    Нередност?
Нов коментар