Израел предлага лидерите на "Хамас" да напуснат Газа срещу по-широко прекратяване на огъня

Малко е вероятно военната групировка да приеме

Миналия месец Израел пусна листовки в Газа, в които се предлагаха награди от стотици хиляди долари за информация за лидерите на "Хамас".
Миналия месец Израел пусна листовки в Газа, в които се предлагаха награди от стотици хиляди долари за информация за лидерите на "Хамас".
Миналия месец Израел пусна листовки в Газа, в които се предлагаха награди от стотици хиляди долари за информация за лидерите на "Хамас".    ©  Reuters
Миналия месец Израел пусна листовки в Газа, в които се предлагаха награди от стотици хиляди долари за информация за лидерите на "Хамас".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Въпреки почти четиримесечната война в Газа Тел Авив не успя да залови или убие нито един от най-високопоставените лидери на "Хамас" в анклава.
  • Натискът върху израелския премиер Бенямин Нетаняху да постигне някакво решение се засилва.
  • Израел не крие намерението си да продължи да преследва лидерите на "Хамас" дълго след края на войната.

Израел е предложил на висшите лидери на "Хамас" да напуснат Газа като част от по-широко споразумение за прекратяване на огъня, съобщиха за CNN двама служители, запознати с текущите международни дискусии. Според други американски медии Израел е предложил двумесечна пауза в сраженията в Газа в замяна на освобождаването на всички останали заложници, държани на територията.

Извънредното предложение, за което не е съобщавано по-рано, идва в момент, когато Израел се бори да постигне целта си за пълно унищожаване на "Хамас". Въпреки почти четиримесечната война в Газа Тел Авив не успя да залови или убие нито един от най-високопоставените лидери на "Хамас" в анклава, а около 70% от силите на "Хамас" не са засегнати от атаките според собствените оценки на Израел.

Въпреки че ще осигури безопасно напускане на анклава на висшите лидери на "Хамас", които организираха нападението на 7 октомври, това действие може да отслаби хватката на военната групировка върху разкъсания от войната район, като в същото време позволи на Израел да продължи да следи важни цели в чужбина.

Известно е, че висши служители на "Хамас" живеят в Доха, Катар и ливанската столица Бейрут наред с други места извън палестинските територии. При израелски въздушен удар по-рано този месец беше убит високопоставен командир на организацията в Бейрут.

Според един от служителите, запознат с дискусиите, предложението на Израел лидерите на "Хамас" да напуснат Газа, макар и да е малко вероятно да бъде прието от "Хамас", е било обсъждано като част от по-широките преговори за прекратяване на огъня поне два пъти през последните седмици - веднъж миналия месец във Варшава от шефа на израелското разузнаване, директора на "Мосад" Давид Барнеа, и след това отново този месец в Доха с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Това става и на фона на активна дипломатическа дейност, която се опитва да постигне продължително прекъсване на сраженията и освобождаване на заложници, за които се смята, че все още са живи в Газа.

Натиск върху Нетаняху

Натискът върху израелския премиер Бенямин Нетаняху да постигне някакво решение се засилва. По негово собствено признание "пълната победа" над Хамас, за която той призова, е далеч. В същото време гневът сред израелците нараства заради неспособността на правителството да върне у дома повече от 100-те заложници, държани в Газа.

Израел "не постига военните си цели", казва Аарон Дейвид Милър, старши научен сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace. Това, в съчетание с "огромния натиск" върху Нетаняху и неговото правителство да върнат заложниците у дома, е създало ситуация, в която Израел е готов да предложи лидерите на "Хамас" да напуснат Газа, казва Милър.

Семействата на заложниците започват да оказват огромно влияние. Освен това международните настроения към Израел се влошиха заради продължаващите бомбардировки на Газа, при които са загинали повече от 25 хил. палестинци, по данни на управляваното от "Хамас" Министерство на здравеопазването на Газа.

През последните два месеца администрацията на Байдън открито призоваваше Израел да премине към фаза на конфликт с по-ниска интензивност, което според американски служители е започнало да се случва, въпреки продължаващите операции в южната част на анклава.

Предложението "никога няма да проработи"

Предложението лидерите на "Хамас" да напуснат Газа беше повдигнато във Варшава през декември от Барнеа, когато той се срещна с директора на ЦРУ на САЩ Бил Бърнс и министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, който действа като посредник с "Хамас". Служителят, запознат с дискусиите по време на срещите, казва, че след това въпросът е бил повдигнат отново, когато Блинкен е бил в катарската столица по-рано тази година.

По време на тази среща Ал Тани е казал на Блинкен, че израелската идея "никога няма да проработи". Причина за това е и недоверието на "Хамас", че Израел действително ще прекрати операциите си срещу групировката в Газа, дори след като ръководството й напусне.

Вторият служител, от Близкия изток, е бил уведомен за предложението на Израел от САЩ.

Държавният департамент на САЩ, ЦРУ и кабинетът на израелския министър-председател са отказали коментар.

Въпреки че не е ясно дали в частни разговори Израел е назовал кои лидери на "Хамас" се надява да напуснат Газа, няма по-голяма мишена от Яхия Синвар, ръководителят на организацията в анклава. Синвар е "ходещ мъртвец", заявиха през последните месеци Нетаняху и други от обкръжението му.

Синвар е прекарал две десетилетия в израелски затвори и е родом от Хан Юнис в южната част на Газа, където в момента са съсредоточени повечето операции на Израел в района. Израелски и американски официални лица смятат, че Синвар може да се укрива в огромната, дълбока мрежа от тунели под града, втория по големина в Газа.

Най-близките му довереници и помощници са Мохамед Дейф, лидерът на въоръженото крило на "Хамас", както и заместникът му Марван Исса. Братът на Синвар - Мохамед, също е висш командир на "Хамас". Смята се, че нито един от тях не е открит или убит от Израел.

Миналия месец Израел пусна листовки в Газа, в които се предлагаха награди от стотици хиляди долари за информация за лидерите на "Хамас", включително награда от 400 хил. долара за информация за Синвар.

"Целта е да се свали "Хамас" като управляващ в ивицата Газа", казва Офер Шела, старши изследовател в израелския Институт за изследвания на националната сигурност. "Няма разлика дали [Синвар] ще умре, или ще напусне", обяснява Шела. "Ако той умре, тогава някой може да поеме властта по същия начин. Ако върнем всички заложници и Синвар напусне, определено това ще накара повечето хора в Израел да почувстват, че сме спечелили войната."

Американски официални лица смятат, че е много малко вероятно Синвар и хората около него да се съгласят да напуснат Газа, като вместо това предпочитат да умрат в борбата със заклетия си враг.

Израел обещава да преследва "Хамас" в световен мащаб

Израел не крие намерението си да продължи да преследва лидерите на "Хамас" дълго след края на войната. През ноември Нетаняху заяви, че е "инструктирал "Мосад" да действа срещу ръководителите на военната групировка, където и да се намират те". Ронен Бар, директор на израелската агенция за вътрешна сигурност "Шин Бет", обеща да "елиминира Хамас" по целия свят, дори това да отнеме години.

Според Милър Синвар може би би могъл да бъде убеден да напусне, ако Израел се съгласи на "асиметрична" размяна на многократно повече палестински затворници, държани от Израел, отколкото израелски заложници. "Мисля, че той би обмислил това само в случай, че израелците се съгласят да освободят всички палестински затворници", каза Милър. "На каквото и да се съгласят израелците, Синвар трябва да знае, че те ще се опитат да го убият", добави той.

24 израелски войници бяха убити в "Газа" в най-смъртоносния ден за страната от началото на войната

В понеделник в Газа бяха убити 24 израелски войници, от които 21 при един инцидент - това е най-смъртоносният ден за страната от началото на сухопътната й офанзива срещу "Хамас" през октомври. В понеделник следобед частите на запасняците разчистваха къщи в централната част на Газа на около 600 м от границата, когато две сгради се взривиха и се срутиха върху 21-те войници, според Израелските сили за отбрана. Израелските военни са поставили мини в сградите преди планираното разрушаване. Смята се, че мините са били задействани от ракетна граната, изстреляна по близък танк, въпреки че причината за експлозията все още се разследва, заяви във вторник сутринта контраадмирал Даниел Хагари, главен говорител на Израелските сили за отбрана. Съобщава се, че още трима офицери са били убити по време на ожесточени боеве по-рано в южния град Хан Юнис в Газа, с което броят на загиналите по време на сухопътната операция достигна 219 души.