🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия бави строителството на газопровода към Китай "Силата на Сибир – 2"

Според руския вицепремиер Александър Новак сроковете за изграждането ще бъдат уточнени след подписването на обвързващи споразумения с китайските партньори

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха поне два пъти миналата година, но докато Русия многократно подчертаваше готовността си да ускори проекта, Пекин се въздържаше по въпроса
Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха поне два пъти миналата година, но докато Русия многократно подчертаваше готовността си да ускори проекта, Пекин се въздържаше по въпроса
Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха поне два пъти миналата година, но докато Русия многократно подчертаваше готовността си да ускори проекта, Пекин се въздържаше по въпроса    ©  Reuters
Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха поне два пъти миналата година, но докато Русия многократно подчертаваше готовността си да ускори проекта, Пекин се въздържаше по въпроса    ©  Reuters

Строителството на планирания газопровод "Силата на Сибир - 2", свързващ западните газови находища на Русия с Китай, се очаква да се забави, предупреди министър-председателят на Монголия Лувсанамсрайн Оюун-Ердене. Газопроводът, който ще преминава през монголска територия, е приоритет за Москва от над десетилетие, като придоби още по-голямо значение, след като Европа ограничи вноса на руски газ в отговор на руската инвазия в Украйна през 2022 г., пише Financial Times.

Монголският премиер е заявил пред FT, че очаква строителството на 3550-километровия газопровод, близо 1000 км от които ще преминават през монголска територия, да започне през 2024 г. Запитан дали страните ще се придържат към този график, той отговори, че Русия и Китай все още не са се споразумели за критичните детайли на проекта.

"Тези две страни все още се нуждаят от време, за да направят по-подробни анализи на икономическите проучвания", заяви Оюун-Ердене в интервю, добавяйки, че рекордните световни цени на газа през последните две години са усложнили преговорите. "Китайската и руската страна все още правят изчисления и оценки и работят върху икономическите ползи".

По-добри условия

Сергей Вакуленко, бивш стратегически директор на "Газпром нефт" и старши сътрудник в Carnegie Endowment for International Peace, заяви, че Русия вероятно ще търси по-добри финансови условия от Китай, отколкото е постигнала в договора "Силата на Сибир", подписан през 2014 г., когато световните цени на газа са били много по-ниски. Въпреки че условията на договора не са публично достъпни, анализът на Вакуленко на данните за плащанията на китайското правителство показва, че на Русия се плаща значително по-малко, отколкото на Туркменистан и Узбекистан, които също доставят газ на Китай.

Китайското външно министерство не е коментирало пряко преговорите, но заяви, че природният газ е важен аспект на китайско-руското сътрудничество в областта на енергетиката. "Двете страни последователно осъществяват сътрудничество в областта на природния газ въз основа на принципите на взаимно уважение и взаимна изгода", заяви министерството в изявление за FT. "Газпром" и Кремъл не са отговорили на исканията за коментар на британското издание. В четвъртък руският вицепремиер Александър Новак написа в подкрепяното от държавата списание "Енергийна политика", че сроковете за строителството ще бъдат уточнени след подписването на обвързващи споразумения с китайските партньори. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин се срещнаха поне два пъти миналата година, но докато Русия многократно подчертаваше готовността си да ускори проекта, Пекин се въздържаше по въпроса.

В експлоатация от 2030 г.

Китай вече получава газ от Източна Русия чрез първия газопровод "Силата на Сибир", който влезе в експлоатация през 2019 г. През миналата година по него са пренесени приблизително 23 млрд. куб. м газ, като се очаква той да достигне пълния си капацитет от 38 млрд. куб. м през 2025 г. "Силата на Сибир - 2" ще доставя на Китай допълнителни 50 млрд. куб. м газ от находища на полуостров Ямал в Западен Сибир, които преди това са обслужвали Европа. Руската държавна компания "Газпром" е започнала предпроектно проучване за проекта през 2020 г. и иска газопроводът да бъде пуснат в експлоатация до 2030 г.

Уей Сюн, старши анализатор в Rystad Energy в Пекин, заяви, че местната индустрия в Китай все още разчита на това, че "Силата на Сибир - 2" ще започне работа през 2030 г., за да задоволи нарастващото търсене в Китай.

"Въпреки че цените на газа се повишиха през последните няколко години, те все още са много по-ниски от вноса на втечнен природен газ", заяви тя, визирайки втечнения природен газ, който пристига в Китай с кораби от страни, сред които Австралия и Катар. "В дългосрочен план Китай се нуждае и от двете, за да запази диверсификацията на доставките на газ - това е много важна част тук."