🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руският газ през Украйна може да спре догодина

В края на следващата година трябва да изтече договорът на Киев с "Газпром", но не е ясно дали ще бъде подновен

Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер.
Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер.
Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер.    ©  Reuters
Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер.    ©  Reuters

Украинският министър на енергетиката заяви, че една от последните артерии за пренос на руски газ към Европа може да бъде затворена до края на следващата година, когато изтече договорът на Украйна с "Газпром" за доставка. В интервю за Financial Times Герман Галушченко заяви, че шансовете Киев и Москва да се споразумеят за подновяване на петгодишния договор за транзит, подписан за първи път през 2019 г., са малки - въпреки че маршрутът през Украйна представлява почти 5% от общия внос на газ в Европа.

"Наистина не мога да си представя как би могло да стане двустранно", каза Галушченко, когато беше попитан дали Украйна би била готова да предоговори споразумението с Москва след миналогодишното нахлуване. "Мога да ви кажа, че подготвяме нашата система за намаляване на доставките", добави той.

Решението на Москва да намали доставките на газ за Европа миналата година, след като нахлу в Украйна, предизвика енергийна криза, която подхрани инфлацията и повиши разходите за живот на целия континент. Но докато няколко маршрута бяха спрени, украинският газопровод е един от двата, които продължиха да доставят газ, макар и в намалени количества.

По данни на консултантската компания ICIS Австрия е разчитала на руски газ, преминаващ през Украйна, за около половината от вноса си през май, докато в Словакия газопроводът е осигурявал 95% от вноса.

Министърът на енергетиката заяви, че Европа ще бъде сравнително подготвена за по-нататъшно забавяне на доставките, тъй като в миналото е трябвало да се адаптира към подобни съкращения чрез намаляване на търсенето и набавяне на алтернативен внос като втечнен природен газ.

Но това е първото признание от страна на Киев, че договорът, който е в основата на останалите потоци от Русия през Украйна, вероятно ще изтече в края на следващата година. Без украинския транзитен маршрут единственият тръбопровод от Русия, който все още доставя газ в Европа, ще бъде "Турски поток", който минава през България и снабдява страните в югоизточната част на континента и е осигурил малко под 3% от вноса на газ в Европа през май.

Макар Галушченко да предположи, че европейските политици може да пожелаят да предоговорят договора - както се случи през 2019 г., когато делегация на ЕС посредничи в тристранни преговори с Русия и Украйна - анализаторите твърдят, че това е малко вероятно предвид трудната оптика на провеждането на преговори с Москва.

Европейската комисия отказа да коментира дали ще се опита да инициира преговори с Русия за подновяване на договора. Загубата дори на малък процент от доставките може да доведе до повишаване на цените на целия континент, като се има предвид затегнатият световен пазар на газ, въпреки че се очаква доставките на втечнен природен газ да нараснат бързо от 2025 г. нататък със стартирането на големи проекти в Катар и САЩ.

По-рано този месец руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин заяви, че решението да не се удължава споразумението за транзит на газ ще "нанесе удар" на ЕС, а Украйна "ще се простреля в крака, като загуби дивидентите от транзита". През 2022 г. цените на газа в Европа скочиха над 10 пъти над обичайното си ниво, достигайки еквивалента на почти 600 долара за барел в петролно изражение, но оттогава рязко спаднаха. Бенчмарковият договор за TTF се върна на ниво от около 40 евро за мегаватчас - спад от почти 90 % спрямо пика му през август миналата година.

Настоящият договор за транзит на газ беше подписан през декември 2019 г. - само 24 часа преди изтичането на предишното споразумение. По силата на сделката руската държавна енергийна компания "Газпром" се съгласи да доставя минимум 65 млрд. куб. м газ през 2020 г. и 40 млрд. куб. м годишно между 2021 и 2024 г. по украинския газопровод, което щеше да осигури на страната 7 млрд. долара транзитни такси.

Все още няма коментари
Нов коментар