🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел обвини агенция на ООН в подпомагане на "Хамас"

Правителството на Нетаняху е информирало САЩ за ролята на няколко хуманитарни служители в атаката на радикалното движение от 7 октомври

Представители на ООН заявиха, че всички 12 служители ще бъдат уволнени, а в неделя генералният секретар Антониу Гутериш съобщи, че девет вече са освободени от служба
Представители на ООН заявиха, че всички 12 служители ще бъдат уволнени, а в неделя генералният секретар Антониу Гутериш съобщи, че девет вече са освободени от служба
Представители на ООН заявиха, че всички 12 служители ще бъдат уволнени, а в неделя генералният секретар Антониу Гутериш съобщи, че девет вече са освободени от служба    ©  Reuters
Представители на ООН заявиха, че всички 12 служители ще бъдат уволнени, а в неделя генералният секретар Антониу Гутериш съобщи, че девет вече са освободени от служба    ©  Reuters

Дванадесет служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) са обвинени в участие в изненадващата атака на "Хамас" през октомври, която погуби 1200 души и взе 240 израелци в плен. Тези хуманитарни работници са извършвали различни дейности в деня на нападението - един отвлича жена, друг раздава амуниции, а трети участва в разрушаването на кибуц (селскостопанско селище в Израел). Всички лица са работели в училища, поддържани от Агенцията на ООН. Обвиненията са част от разузнавателно досие, което израелското правителство изпрати миналата седмица на Съединените щати. Освен дузината обвинени докладът твърди, че 190 други служители са свързани с "Хамас" или "Ислямски джихад", съобщава New York Times.

В петък представители на ООН заявиха, че всички 12 служители ще бъдат уволнени, а в неделя генералният секретар Антониу Гутериш съобщи, че девет вече са освободени от служба. В същия ден на въпрос относно ситуацията UNRWA отговаря, че двама от работниците са мъртви, и отказва допълнителен коментар, докато не приключи вътрешното разследване.

Израелските твърдения са основани на разузнавателна информация, проследени телефонни обаждания и съобщения, документи за самоличност, събрани от началото на конфликта с "Хамас", според лице, запознато с досието, цитирано от Financial Times.

Агенцията на ООН, натоварена с подпомагането на бежанците в Газа, не извършва изчерпателни проверки на миналото на своите работници, но всяка година предоставя на израелските власти списък с хилядите си служители в анклава, казаха настоящи и бивши служители на организацията в понеделник. Директорът на комуникациите на UNRWA твърди, че агенцията не разполага с достатъчно ресурс за извършването на задълбочени проверки , но подчерта, че се осъществяват референтни такива. Говорител на Министерството на външните работи на Израел потвърди наличието на такъв списък, който по думите му обаче съдържа "минимална информация".

Прекратяване на финансовата помощ

Разкритията доведоха до реакция от международната общност и спиране на финансовата помощ от редица държави, сред които САЩ, Обединеното кралство и Германия - действие, заплашващо предоставянето на хуманитарна помощ в Газа. UNRWA, която има 13 хил. служители в анклава, е основната агенция за администриране на помощта, както и за управление на училищата и болниците за палестински бежанци. На фона на сегашната ситуация в ивицата, хилядите разселени палестинци, липсата на храна и продукти от първа необходимост и високия процент на цивилни жертви работата на агенцията изглежда по-важна от всякога. Тъй като UNRWA няма стратегически финансов резерв, спирането на паричното подпомагане ще се отрази почти веднага върху дейността й.

Агенцията на ООН, натоварена с подпомагането на бежанците в Газа, не извършва изчерпателни проверки на миналото на своите работници, но всяка година предоставя на израелските власти списък с хилядите си служители в анклава.

В събота генералният комисар на агенцията Филип Лазарини предупреди за предстояща хуманитарна катастрофа и допълни: "Би било изключително безотговорно да се санкционира агенция и цяла общност, на която тя служи, поради обвинения в престъпни действия срещу някои лица, особено по време на война, разселване и политически кризи в региона."

Гутериш, който заяви, че е "ужасен" от тези обвинения, призова държавите, преустановили финансирането на агенцията, да преосмислят решението си. Група от 20 хуманитарни агенции, сред които Oxfam, Save the Children и Norwegian Refugee Council, изразиха опасенията относно още по-сериозно хуманитарна криза.

"Шокирани сме от безразсъдното решение за прекъсване на спасителния пояс, взето от същите страни, които по-рано призоваха за увеличаване на помощта за Газа", гласи съвместното съобщение на организациите.

Хуманитарната помощ, макар и оскъдна, осигурява жизненоважна подкрепа за стотици хиляди разселени

палестинци, половината от които са деца и непълнолетни, пише Financial TImes. От началото на войната са убити 26 хил. души и повече от 85% от населението на анклава от 2.3 млн. души са били принудени да напуснат домовете си.

Обвиненията са продължение на дългогодишните пререкания между израелското правителство и Агенцията на ООН, която започва дейността си през 1949 г. Организацията предоставя жизненоважна помощ на повече от пет милиона палестински бежанци, разпръснати из Близкия изток, но според нейните критици, в това число много израелци, агенцията е пречка за разрешаването на конфликта. Самото й съществуване, казват те, не позволява на разселените палестинци да се интегрират в нови общности и подхранва мечтите им един ден да се върнат в това, което сега е Израел - действие, която Тел Авив никога няма да позволи. А в Газа, твърдят същите власти, UNRWA е попаднала под влиянието на "Хамас". Агенцията отрича тези обвинения.