🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпреки предупрежденията на Запада Израел се готви за операция в Рафах

Западните съюзници предупреждават за хуманитарна катастрофа, ако Тел Авив нападне южния град

Израел отново обяви, че военните действия ще продължат, докато "не стигнем до ситуация, в която "Хамас" не контролира анклава и не функционира като военна групировка, застрашаваща гражданите на държавата ни".
Израел отново обяви, че военните действия ще продължат, докато "не стигнем до ситуация, в която "Хамас" не контролира анклава и не функционира като военна групировка, застрашаваща гражданите на държавата ни".
Израел отново обяви, че военните действия ще продължат, докато "не стигнем до ситуация, в която "Хамас" не контролира анклава и не функционира като военна групировка, застрашаваща гражданите на държавата ни".    ©  Reuters
Израел отново обяви, че военните действия ще продължат, докато "не стигнем до ситуация, в която "Хамас" не контролира анклава и не функционира като военна групировка, застрашаваща гражданите на държавата ни".    ©  Reuters
Темата накратко
  • "Хамас" настоява за изтегляне на израелската армия и край на конфликта, но Бенямин Нетаняху не отстъпва от позицията си, че войната ще приключи само с унищожаването на групировката.
  • Рафах, най-южният град в Ивицата, е последното безопасно място за цивилните, бягащи от израелската офанзива.
  • Международната общност осъжда планираните действия срещу града, а миналия месец САЩ предупреди, че всяка голяма наземна операция в района ще бъде "грешка".

Израелските войски се изтеглят от Хан Юнис в южната част на Газа, за да се подготвят за широкомащабна операция срещу град Рафах, намиращ се близо до границата с Египет, съобщи министърът на отбраната Йоав Галант. "Нашите сили напуснаха района, за да се подготвят за бъдещите си операции, включително тази в Рафах", заяви той на среща с висшите офицери от южното командване. В изявление на армията се казва, че министърът е бил информиран за подготовката за унищожаването на палестинската групировка "Хамас" в южния град - постижение, което ще сложи край на конфликта.

Галант повтори позицията на Израел, че военните действия ще продължат, докато "не стигнем до ситуация, в която "Хамас" не контролира анклава и не функционира като военна групировка, застрашаваща гражданите на държавата ни", пише Politico.

Изтеглянето от Хан Юнис на практика приключва етап от наземната офанзива срещу палестинската групировка. Същевременно в Египет се водят преговори за прекратяване на военните действия. Засега обаче постигането на компромис между двете страни изглежда трудно. "Хамас" настоява за изтегляне на израелската армия и край на конфликта, но Бенямин Нетаняху не отстъпва от позицията си, че войната ще приключи само с унищожаването на групировката. Премиерът също така заяви, че няма да бъде сключена сделка без освобождаването на всички 130 заложници, които екстремистите продължават да държат.

Преговорите все пак се състоят под нарастващия натиск на САЩ, които настояват Израел да промени подхода си, да намали цивилните жертви и да подобри хуманитарната ситуация. Отношенията между двете страни се влошиха значително през последните месеци, след като Нетаняху няколко пъти пренебрегна исканията на Джо Байдън. Миналата седмица лидерите разговаряха по телефона за пръв път от средата на февруари и според лица, запознати с дискусията, Байдън е заплашил с "промени в американската подкрепата за Израел", отбелязва CNN. В отговор Тел Авив одобри отварянето на два хуманитарни коридора.

Международният натиск се засили още повече миналата седмица, когато седем хуманитарни работници от американската организация World Central Kitchen (WCK), бяха убити. Израелските сили признаха, че ударът по конвоя е бил грешка и един от работниците, носещ торба, е бил неправилно идентифициран като въоръжен.

Рафах и хуманитарната криза

Рафах, най-южният град в Ивицата, е последното безопасно място за цивилните, бягащи от израелската офанзива. Според доклад на Фонда на ООН за населението в града убежище са потърсили 1.7 млн. души в резултат на войната, започнала на 7 октомври с нападението на "Хамас" над Израел. Пълномащабна операция срещу изключително гъсто населеното място би довела до огромен брой жертви. Хуманитарните организации предупреждават, че палестинците са изправени пред опасност от глад. Убийството на работниците принуди WCK - основен снабдител на храна за местното население, заедно с редица други, да прекратят дейността си в анклава.

Въпреки влошаващата се хуманитарна криза, Израел настоява, че атакуването на Рафах е неизбежно, тъй като мястото е последната крепост на "Хамас". "Няма да оставим никакви батальони на врага активни в която и да е част от ивицата Газа", коментира в неделя вечерта генерал Херци Халеви, началник на генералния щаб, пише Financial Times.

Международната общност осъжда планираните действия срещу града, а миналия месец САЩ предупреди, че всяка голяма наземна операция в района ще бъде "грешка", която ще доведе до повече смъртни случаи на невинни цивилни и ще влоши и без това тежката хуманитарна криза. Още през февруари генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че нападение над Рафах ще "забие последния пирон в ковчега" на хуманитарната помощ и ще остави цивилните без каквато и да е подкрепа.

От своя страна Израел обеща, че ще евакуира населението, преди да започне атаката. Това обаче е логистичен кошмар, тъй като става въпрос за преместването на огромна маса хора. На цивилните трябва не просто да се намери безопасно място, но и да им се осигурят палатки, храна,вода и неща от първа необходимост. Проблем е и намирането на достатъчно развита или не разрушена инфраструктура, която да може да поддържа тези доставки. Поради сложността на целия процес, САЩ настояват за ограничени и целенасочени атаки срещу палестинските бойци, които да пощадят цивилните. Тел Авив не одобрява този подход, защото така екстремистите биха могли да се укриват в регионите, които не са под обстрел. Същото важи и за евакуацията - "Хамас" може да се слее с цивилните и да избяга от Рафах в друга част на анклава.

Халеви каза, че Израел е "далеч от края" на войната си, въпреки изтеглянето на част от войските, и все още не е постигнал напълно целите си, главните сред които връщането на останалите заложници и унищожаването на въоръжената групировка. "Висшите лидери все още се крият", твърди той. "Рано или късно ще стигнем до тях."

Той допълни, че страната също така е подготвена за всякакъв отговор от страна на Техеран във връзка с удара срещу иранското консулство в Дамаск миналата седмица. Атаката отне живота на седем членове на Иранската революционна гвардия, а обвинен беше Израел. Лидерът на ливанската въоръжена групировка "Хизбула", поддържана от Техеран, заяви, че ударът срещу консулството бележи "повратна точка" и обеща, че реакцията на Иран е "неизбежна".

Освен огромен брой цивилни жертви и опасност от пълен глад, евентуална атака срещу град Рафах ще окаже силен натиск върху египетската граница. Кайро на няколко пъти заяви, че приемането на бежанци е червена политическа линия и би застрашило сигурността на държавата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    "Предупрежденията" на Запада са цирк. Същият този Запад брани в СС и в Генералната асамблея на ООН еврейската държава. Дори в посдледната резолюция и БГ се направи на Запад и гласува против заклеймяваща Израел резолюция.

    Вярно е, че Западът, опитващ се да ограничи Русия вече я направи - по предварителна оценка на МВФ - четвърта икономическа сила, надминаваща и Япония, но по отношение на масово избиващия мирни палестински жени и деца Израел не направи и намек!

    Западното лицемерие е отвратително и отвращава.
    Трайно и задълго!

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    А руското лицемерие - най-честното лицемерие на света. До 20.02.2022 Путин твърдеше че нямало да напада Украйна. Смешник.

    Нередност?
Нов коментар