🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отмъщението на Иран: какво следва за Близкия изток

Директен удар по Израел означава сериозна ескалация в района и намеса от страна на САЩ

Решението какви действия да предприеме Иран срещу "злия режим" ще вземе аятолах Хаменей.
Решението какви действия да предприеме Иран срещу "злия режим" ще вземе аятолах Хаменей.
Решението какви действия да предприеме Иран срещу "злия режим" ще вземе аятолах Хаменей.    ©  Reuters
Решението какви действия да предприеме Иран срещу "злия режим" ще вземе аятолах Хаменей.    ©  Reuters
Темата накратко
  • След атаката срещу иранското посолството в Сирия от 1 април Иран обеща да отмъсти на Израел.
  • Джо Байдън уверява Тел Авив в " непоколебимата" подкрепа на САЩ срещу всякаква агресия от Ислямска република.
  • Иран нанесе директен удар, който може да се окаже повече от символичен

След молитва за края на свещения месец Рамазан върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изнесе реч, в която заяви, че Израел ще бъде наказан за атаката срещу иранското посолство в Дамаск. Техеран отправя подобни заплахи от 1 април насам, когато срещу консулството беше извършен въздушен удар и загинаха тринадесет души, сред които и военни от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. А в събота превзе контейнеровоз, свързан с Израел, в Оманския залив.

В събота вечерта, ирански дронове полетяха към Израел, в първата директна атака на Ислямската република по еврейската. Какво следва?

Статията е обновена след атаката на Иран късно на 13 април вечерта

Убийството на бригаден генерал Мохамад-Реза Захеди, висш командир в силите "Кудс", отговарящи за операциите на гвардейците в чужбина, бележи сериозна ескалация в Близкия Изток от нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел от 7 октомври. Тел Авив не е коментирал обвиненията, а нападението беше осъдено от ООН и Европейския съюз.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е "напълно загубил психическото си равновесие", каза иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан , цитиран на сайта на министерството.

Според Фаваз Гергес, професор по международни отношения в Лондонското училище по икономика, атаката е целяла да покаже на света, че Иран е само привидно силен играч, пише BBC. Освен това ударът е значителна загуба за силите "Кудс", "които всъщност са за координация и трансфер на оръжия и технологии към "Хизбула" в Ливан и Сирия", допълва той.

Военното крило на "Хамас", бригадите "Ал Касам", заяви, че Захеди е имал "съществена роля" в нападението на екстремистите срещу Южен Израел на 7 октомври, които разпалиха настоящата война в Газа. Техеран отрича пряко участие в атаката, погубила живота на 1200 цивилни, но палестинската групировка е част от мрежата от пълномощници на Иран и като такава бива подкрепяна с иранско финансиране, оръжия и обучение.

И все пак възможностите за отмъщение на Иран може да са ограничени по обхват и брой, твърдят Гергес и други експерти пред BBC.

"Символична" реакция?

Али Садрзадех, автор и анализатор по въпросите на Близкия изток вярва, че Иран вероятно ще отвърне със "символичен" удар, вместо да рискува директна война с Израел. "Иран е експерт в извършването на символични атаки като тази в отговор на убийството на неговия най-важен военен командир Касем Солеймани", посочва Садрзадех. Седмица след като САЩ уби генерала в Багдад, Техеран удари иракска въздушна база, на територията на която имаше американски войски. Въпреки обещанията за "сурово отмъщение", нито един американски войник не беше убит, като съществуват твърдения, че военните са били предварително предупредени за наближаващите ракети.

Юсоф Азизи от Факултета по обществени и международни въпроси на "Virginia Tech" смята, че ще има задкулисна борба между вярващите в създаването на ядрено оръжие и тези, които предлагат директни атаки срещу Израел и неговите военни съоръжения. Но пред BBC той заяви, че анализът на интервюта в държавни медии и ключови акаунти в социалните медии предполага, че политиката на "стратегическо търпение" вероятно ще надделее.

Според Тал Павел от Израелския институт за изследване на киберполитиката не са изключени хакерските атаки срещу израелските информационни технологии. "Знаем, че през последното десетилетие и половина има продължаваща тайна кибервойна между Иран и Израел. Така че в този случай това може да е просто още един етап", казва той.

"Иран не е способен на голяма конфронтация с Израел предвид военния си капацитет, икономическата и политическата ситуация", коментира Садрзадех. "Но ще трябва да намери отговор за вътрешното потребление и да защити репутацията си сред регионалните си съюзници."

Гергес също смята, че е малко вероятно Иран да отвърне директно на Израел, въпреки че "Техеран беше наистина унизен". Вместо това Ислямската република вероятно ще прояви "стратегическо търпение" и ще даде приоритет на по-важна цел - създаването на ядрена бомба.

"[Иран] трупа мощ, обогатява уран, постига напредък. И голямата награда за режима всъщност не е да изпрати 50 балистични ракети и да убие 100 израелци, а да установи стратегическо възпиране не само срещу израелците, но дори срещу САЩ", коментира професорът.

Същевременно в сряда по време на разговор с журналисти в Белия дом Джо Байдън заяви, че подкрепата на Вашингтон за Израел срещу иранските заплахи е "непоколебима". Президентът е уверил своя израелски колега в това, въпреки различията между двамата лидери относно подхода на Нетаняху в Газа. В дните след атаката срещу посолството израелските и американски сили бяха във висока бойна готовност, а първите дори отмениха отпуските за войници, служещи в бойни части, и извикаха резервисти за укрепване на противовъздушна отбрана.

Ще отвърне ли "Хизбула"?

От началото на конфликта в анклава ударите с ракети и дронове от подкрепяните от Иран милиции в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен срещу Израел се увеличиха, но въпреки това действията им целяха по-скоро провокация отколкото пълномащабна война.

"Трудно е да си представим дори прокси силите на Техеран да атакуват израелска дипломатическа мисия", смята Садрзадех , но прогнозира, че набезите на хутите в Червено море ще продължат, особено срещу кораби, свързани по някакъв начин с Израел.

"Хизбула" е една от най-тежко въоръжените неправителствени военни сили в света. Независими оценки предполагат, че групировката има между 20 хил. и 50 хил. бойци, като много от тях са добре обучени и закалени в битки от участието си в гражданската война в Сирия. Ливанската групировка разполага с арсенал от около 130 хил. снаряди и ракети, по данни на Центъра за стратегически и международни изследвания. И все пак експертите смятат, че е малко вероятно "Хизбула" да започне конфликт с Израел.

"Хизбула" всъщност не иска да попадне в капана на Израел, защото осъзнава, че Бенямин Нетаняху и неговият военен кабинет отчаяно се опитват да ескалират войната", казва Гергес и добавя, че политическото бъдеще на премиера зависи от тази ескалация по северните фронтове с ливанската групировка и дори със самия Иран.

Техеран превзе кораб, свързан с Израел

Членове на Иранската революционна превзеха в събота свързан с Израел контейнеровоз. Видеоклип, публикуван в интернет, показва как двама войници се спускат от хеликоптер по въжета на палубата на дълтия 366 м контейнеровоз MSC Aries в Оманския залив. Плавателният съд се управлява от базираната в Женева Mediterranean Shipping Company, най-голямата компания за контейнерни превози в света. Той е собственост на Gortal Shipping, финансова компания, свързана със Zodiac Maritime, компания, контролирана от израелското семейство Офер. Израел Кац, министър на външните работи на Израел, обвини Иран, че провежда "пиратска операция".

Държавната информационна агенция на Иран IRNA заяви, че военноморските сили са заловили кораба, след като са се качили на борда му с помощта на хеликоптер.

Превземането е станало в Оманския залив, близо до критичната точка на Ормузкия проток - жизненоважен морски търговски маршрут, през който преминават голяма част от световните доставки на суров петрол.

Иран се стреми да избегне пряк конфликт с Израел и САЩ и даде знак, че отговорът му на удара по сградата на консулството му от 1 април ще бъде премерен. Иранските сили и преди са превземали танкери в периоди на засилено напрежение със САЩ и други западни държави.

Завладяването на MSC Aires е първото във водите край Иран от януари насам, когато иранските сили заловиха гръцкия петролен танкер St Nikolas. MSC потвърди, че корабът е бил конфискуван от "иранските власти". Корабът е изпълнявал курс за MSC от пристанището Халифа в Обединените арабски емирства до Мумбай.

"Той е бил отклонен от маршрута си към Иран", заявиха от компанията, като добавят, че на борда на кораба е имало 25 души екипаж. "Работим в тясно сътрудничество със съответните органи, за да гарантираме тяхното безопасно завръщане на кораба", заявиха от MSC.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 3

    Обикновено вече D-r D и kuranakyumura да са написали своите коментари, които са очаквани, защото са значително по-обективни и адекватни. Или двамата са с бан по тия причини?

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    Плашащо лицемерие върви! Когато Израел наруши основополагащи принципи на международното право и атакува иранска територия, каквото представлява разрушеното при атаката консулство в Дамаск, т.нар. световна общност си направи оглушки. Сега при ответен удар, което Техеран тълкува като право на самоотбрана по чл.51 от устава на ООН, Западът говоря за агресия?!

    Последващ военен отговор на Израел ще е стъпка към сериозен конфликт, защото Иран заяви, че с атаката целите са постигнати.
    И да - Украйна е обречена.

    Нередност?
Нов коментар