Израелската икономика се сви с 20% заради войната с "Хамас"

БВП спада рязко през последните три месеца на 2023 г., след като 300 хил. резервисти влязоха в армията

Войната предизвика рязко увеличение на държавните разходи, които нараснаха с 88% през трите месеца след избухването на конфликта в сравнение с предходното тримесечие
Войната предизвика рязко увеличение на държавните разходи, които нараснаха с 88% през трите месеца след избухването на конфликта в сравнение с предходното тримесечие
Войната предизвика рязко увеличение на държавните разходи, които нараснаха с 88% през трите месеца след избухването на конфликта в сравнение с предходното тримесечие    ©  Reuters
Войната предизвика рязко увеличение на държавните разходи, които нараснаха с 88% през трите месеца след избухването на конфликта в сравнение с предходното тримесечие    ©  Reuters

Икономиката на Израел се е свила с почти 20% на годишна база през последното тримесечие на 2023 г. заради водената от есента война с "Хамас" в ивицата Газа. Резкият спад на брутния вътрешен продукт, който е много по-голям от прогнозите на анализаторите, идва в момент, когато стотици хиляди израелски резервисти бяха мобилизирани да се бият след нападението на палестинската военна групировка "Хамас" на 7 октомври.

Данните показват, че спадът на годишна база е 19.4%, а на тримесечна - 5.2%. Според Централното статистическо бюро рязкото намаление се дължи отчасти на призоваването на 300 хил. резервисти, които трябваше да напуснат работните си места и бизнеса, за да започнат месеци служба в армията. Други фактори, които засегнаха икономиката, бяха субсидии от правителството на жилища за повече от 120 хил. израелци, евакуирани от северните и южните гранични райони на страната. След нападението на 7 октомври Израел наложи и строги ограничения върху движението на палестински работници от Западния бряг в страната. Този ход засегна строителния сектор, предизвиквайки недостиг на работна ръка, който се превърна в допълнителна спирачка за икономическия растеж. Като цяло Израел все пак ще приключи годината с растяща икономика, като през 2023 г. БВП се очаква да е нараснал с 2% спрямо 2022 г. Но година по-рано ръстът беше 6.5%.

Рязко увеличение на държавните разходи

Войната предизвика рязко увеличение на държавните разходи, които нараснаха с 88% през трите месеца след избухването на конфликта в сравнение с предходното тримесечие. В същото време потребителите харчат с 27% по-малко, вносът на стоки и услуги е намалял с 42%, а износът - с 18%.

По-рано този месец рейтинговата агенция Moody's понижи суверенния рейтинг на Израел от А1 на А2 поради опасенията, свързани с войната в Газа, по-специално за това колко дълго може да продължи конфликтът и по-широкото му въздействие върху икономиката на страната. Агенцията също така понижи перспективата за дълга на Израел до негативна поради риска от разпространение на войната на северния фронт на Израел срещу базираната в Ливан групировка "Хизбула".

Израелските лидери реагираха на доклада, като премиерът Бенямин Нетаняху заяви: "Понижаването на рейтинга не е свързано с икономиката. Това се дължи изцяло на факта, че сме във война. Рейтингът ще се повиши в момента, в който спечелим войната - и ние ще я спечелим."

Дългогодишният израелски лидер публично обеща да продължи да войната, докато не постигне "пълна победа" срещу "Хамас". По-рано този месец той заяви, че това ще отнеме поне още няколко месеца.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Словесната конструкция "война на Израел с Хамас" и политкоректен шаблон на неолибералните (розови) медии, с които се опитват да замацат факта, че в Държавана Израел тече гражданска война на етническа основа.

    Ако Държавата Израел наистина воюваше с организация, то тогава как да обясним над четвърт милион убити мирни палестинци при щурмуването от армията на ивицата Газа и пълното разрушаване на градовете? Отгоре на всичко жертвите са граждани на Държавата Израел и имат израелски паспорти.

    Какво излиза: една от етническите групи в Държавата Израел използва терористичен акт, за да се разправи чрез цялата мощ на държавата с другата държавнотворна етническа група!
    И като се знае, че тази разправа се провежда и в двата палестински анклава - Ивицата Газа и Западния бряг, много ясно се вижда характера на
    войната - етническо прочистване.

    А като си припомним, че прочистващите днес са потомци на оцелелите след прочистваните от хитлеристите евреи в Европа, нещата стават неописуемо гнусни.

    А спадът в икономиката изобщо не е най-големият проблем на Държавата Израел, а че гражданската война там става неуправляема, заради старанието и подкрепата на Тел Авив от ЕС и дисфункцията на САЩ.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P.S. И потвърждение на казаното от мен:

    https://www.latimes.com/opinion/story/2024-02-16/rafah-gaza-hospitals-surgery-israel-bombing-ground-offensive-children

    Нередност?
Нов коментар