🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС се договори за пакет от 50 млрд. евро в подкрепа на Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан отменя ветото си

Финансовият пакет е от решаващо значение за поддържане на финансовата стабилност на Украйна в условията на руската инвазия.
Финансовият пакет е от решаващо значение за поддържане на финансовата стабилност на Украйна в условията на руската инвазия.
Финансовият пакет е от решаващо значение за поддържане на финансовата стабилност на Украйна в условията на руската инвазия.    ©  Reuters
Финансовият пакет е от решаващо значение за поддържане на финансовата стабилност на Украйна в условията на руската инвазия.    ©  Reuters

ЕС се споразумя за пакет от финансова подкрепа за Украйна в рамките на общия бюджет на блока, след като постигна компромисно споразумение, с което унгарският премиер Виктор Орбан оттегли ветото си срещу помощта.

"Имаме сделка", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в изявление на социалната платформа X. "Всички 27 лидери постигнаха съгласие." "По този начин се осигурява стабилно, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна", добави Мишел.

Несъгласието по пакета, който според Киев е от решаващо значение за поддържане на финансовата стабилност на страната в условията на руската инвазия, доведе до нарушаване на отношенията между Брюксел и Будапеща, а официални лица предупредиха за непоправим разрив в блока, ако унгарският лидер запази ветото си.

Споразумението беше постигнато в началото на извънредната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, която беше организирана с цел останалите членове на блока да окажат натиск върху Орбан да се съгласи с финансовата подкрепа.

Потвърждаването на сделката последва частни разговори между Орбан, Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и тримата най-влиятелни лидери на блока - германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Джорджа Мелони - в опит да се намери компромис, отбелязва Financial Times.

Споразумението включва разпоредба, според която лидерите на ЕС ще провеждат ежегоден дебат относно изпълнението на пакета от помощи, както и възможност за преразглеждане след две години. "Орбан се вразуми", казва дипломат от ЕС, информиран за преговорите.

В началото на седмицата Financial Times съобщи, че ЕС ще саботира унгарската икономика, ако Будапеща блокира нова помощ за Украйна по време на срещата на върха в четвъртък. Според британското издание Брюксел е подготвил стратегия, която да бъде изрично насочена към икономическите слабости на Унгария, да застраши валутата ѝ и да доведе до срив в доверието на инвеститорите в опит да навреди на "работните места и растежа", ако Будапеща откаже да отмени ветото си срещу помощта за Киев. Макар че Будапеща заяви, че няма да промени позицията си, в крайна сметка Виктор Орбан оттегли ветото си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Текстът е пропаганден и куца по няколко основни линии.
    Първо: през юни има избори за ЕП и видимо новото разположение на силите може да отмени/преразгледа заложените от ЕК-Урсула дадености.
    Второ: да смятаме! Фундаменталните 50 млрд са за 4 г са по 12,25 млрд на година или по милиард+ на месец. Понастоящем Украина е издържана от менторите си с по 40 млрд на година. Тая част от 12 млрд годишно, които стигнат до бивша Украина, ще попият по корупционните схеми и дори няма да се отчетат в бюджета...
    Трето: при положение, че Украина е дори по-корумпирана страна от БГ - (Резников го изгониха заради далавери с военни доставки, арабите от Хамас взривяваха еврейски меркави с английски ПТУРС, конрабанда от Украина, онзи ден там разкриха канал за "отклонена" военна продукция за 40 млн $ - абе: куче влачи камион...), тия пари се изсипват в каца без дъно.
    4. Четвърто: защо укроманите не се самообложите и не се самомобилизирате, а се криете зад всички нас?

    Нередност?
Нов коментар