🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Унгария пак спъва приемането на Швеция в НАТО

Търпението на съюзниците към Будапеща се изчерпа, а САЩ настояват да се действа експедитивно

Управляващата коалиция на унгарския премиер Виктор Орбан бойкотира в понеделник извънредното парламентарно заседание, свикано от опозицията по повод окончателната ратификация на шведската кандидатура за членство в Северноатланическия алианс
Управляващата коалиция на унгарския премиер Виктор Орбан бойкотира в понеделник извънредното парламентарно заседание, свикано от опозицията по повод окончателната ратификация на шведската кандидатура за членство в Северноатланическия алианс
Управляващата коалиция на унгарския премиер Виктор Орбан бойкотира в понеделник извънредното парламентарно заседание, свикано от опозицията по повод окончателната ратификация на шведската кандидатура за членство в Северноатланическия алианс    ©  Reuters
Управляващата коалиция на унгарския премиер Виктор Орбан бойкотира в понеделник извънредното парламентарно заседание, свикано от опозицията по повод окончателната ратификация на шведската кандидатура за членство в Северноатланическия алианс    ©  Reuters

Близо двегодишният дипломатически маратон на Швеция към НАТО като че ли е към края си. Преди финала обаче има още една последна политическа пречка - Виктор Орбан. Управляващата коалиция на унгарския премиер бойкотира в понеделник извънредното парламентарно заседание, свикано от опозицията по повод окончателната ратификация на шведската кандидатура за членство в Северноатланическия алианс. Унгарският парламент не събра кворум, след като повечето депутати от управляващите партии ФИДЕС и ХДНБ не влязоха в пленарната зала. Най-ранното следващо гласуване на нормативния акт може да се състои в началото на редовната парламентарна сесия, насрочена за 26 февруари.

Представителите на консервативната националистическа партия ФИДЕС, която има абсолютно мнозинство в парламента, отлагат ратификацията на шведската кандидатура още от юли 2022 г., твърдейки, че шведски политици са изрекли "откровени лъжи" за върховенството на закона в Унгария, съобщава Associated Press.

След като в края на януари т.г. Турция най-накрая ратифицира присъединяването на скандинавската държава, Унгария остана единствената пречка по пътя на Швеция към присъединяване на западния отбранителен съюз. Това предизвиква нарастващо недоволство сред останалите членки на алианса, а унгарският премиер е подложен на все по-силен международен натиск по темата. Миналия месец Орбан обеща пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че гласуването ще се проведе "при първа възможност".

В последния момент обаче депутатите от ФИДЕС поставиха нови условия пред Стокхолм - посещение на шведския министър-председател Улф Кристершон в Будапеща преди ратифицирането на протокола. Искането хвърля светлина върху евентуалната мотивация за забавянето на целия процес - по подобие на Турция Орбан вероятно се надява да изтъргува политически отстъпки в замяна на подкрепата си. Но след неофициален разговор между двамата лидери в четвъртък по време на извънредната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел Кристершон отклони поканата на Будапеща. Той подчерта, че ще посети унгарската столица, след като законодателният орган на страната даде зелена светлина на присъединяването на Швеция, тъй като няма нужда от двустранни преговори, отбелязва Politico.

На провалилото се извънредно парламентарно заседание в понеделник присъстваха 16 посланици на страни - членки на алианса, сред които и посланикът на САЩ Дейвид Пресман. След сесията в коментар пред местните медии американския дипломат коментира, че Вашингтон следи внимателно случващото се и окачва Будапеща да действа експедитивно.

"Присъединяването на Швеция към НАТО е въпрос, който пряко засяга националната сигурност на Съединените щати, както и тази на целия съюз", допълва Пресман, цитиран от Reuters. И обобщава: "Министър-председателят обеща да свика парламента, за да действат при първа възможност. Днес беше такава възможност."

В интервю за Financial Times от края на януари посланикът на САЩ в Унгария критикува външната политика на Орбан, определяйки я като "нереалистична" и служеща на руските интереси. По думите му подходът на унгарските власти към международните въпроси "несъмнено помага на Путин и вреди на усилията ни да запазим алианса и нашите партньори заедно, за да устоим пред лицето на неговата агресия". Необичайно откровените коментари на американския дипломат илюстрират натрупалото се недоволство в натовските столици и по повод опитите на Орбан да осуети предоставянето на финансова помощ за Украйна, както и да забави процеса по приемането на Швеция в алианса.

Миналата седмица също двупартийна група от щатски законодатели призова Орбан незабавно да ратифицира кандидатурата на Швеция, подчертавайки, че търпението към Будапеща "се изчерпва". В отделно изявление американският сенатор Бен Кардин, демократ от Мериленд и председател на комисията по външни въпроси към Сената, повдигна въпроса за евентуално налагане на санкции спрямо Унгария и нарече унгарския премиер "най-малко надеждния член на НАТО".

След сесията в понеделник Агнес Вадай, депутат от унгарската опозиционна Демократична коалиция, каза, че поведението на Орбан е "поставило Унгария в много унизително положение" и че няма "никаква причина" неговото правителство да блокира членството на Швеция в НАТО. Според нея министър-председателят иска да направи услуга на Путин, като така руши единството в съюза.

Швеция депозира кандидатурата си за влизане в НАТО заедно с Финландия още през май 2022 г. - три месеца след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна. Изненадващото вето на Анкара удължи присъединяването на двете страни, но през април миналата година Финландия стана 31-ата страна - членка на алианса. Новите претенции на Будапеща към Швеция дойдоха малко след като Унгария отстъпи пред Брюксел и се съгласи да не блокира повече предоставянето на 50 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми на Украйна от Европейския съюз в периода до 2027 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 2

    Просто трябва да се спрат субсидиите на Орбан от ЕС и ще спре да се прави на важен. Унгарските зърнари бързо ще го вкарат в пътя.

    Нередност?
Нов коментар