Брюксел заплашва да саботира унгарската икономика, ако Орбан наложи вето върху помощта за Украйна

Стратегията на ЕС има за цел да изплаши инвеститорите, като спре финансирането за Будапеща в спора за пакета от 50 млрд. евро

Макар че 26 държави членки имат план Б за изпращане на пари на Киев извън бюджета на ЕС, това ще изисква ратификация от националните парламенти, което води до забавяне и несигурност.
Макар че 26 държави членки имат план Б за изпращане на пари на Киев извън бюджета на ЕС, това ще изисква ратификация от националните парламенти, което води до забавяне и несигурност.
Макар че 26 държави членки имат план Б за изпращане на пари на Киев извън бюджета на ЕС, това ще изисква ратификация от националните парламенти, което води до забавяне и несигурност.    ©  Reuters
Макар че 26 държави членки имат план Б за изпращане на пари на Киев извън бюджета на ЕС, това ще изисква ратификация от националните парламенти, което води до забавяне и несигурност.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Орбан обеща да блокира използването на бюджета на ЕС за предоставяне на финансова помощ в размер на 50 млрд. евро на Украйна по време на извънредна лидерска среща в четвъртък.
  • Стратегията ще бъде насочена изрично към икономическите слабости на Унгария, а целта е да застраши валутата ѝ и да доведе до срив в доверието на инвеститорите в опит да навреди на "работните места и растежа".
  • Будапеща е изпратила ново предложение до Брюксел, в което се посочва, че сега е готова да разреши използването на бюджета на ЕС за пакета за Украйна и дори да емитира общ дълг за финансирането му, ако бъдат добавени други уговорки.

ЕС ще саботира унгарската икономика, ако Будапеща блокира нова помощ за Украйна по време на срещата на върха тази седмица. Това предвижда поверителен план, изготвен от Брюксел, който показва значителна ескалация в битката между ЕС и най-проруската членка на съюза.

Какво предвижда ЕК

В документ, изготвен от служители на ЕС и видян от Financial Times, Брюксел очертава стратегия, която да бъде изрично насочена към икономическите слабости на Унгария, да застраши валутата ѝ и да доведе до срив в доверието на инвеститорите в опит да навреди на "работните места и растежа", ако Будапеща откаже да отмени ветото си срещу помощта за Киев.

Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да блокира използването на бюджета на ЕС за предоставяне на финансова помощ в размер на 50 млрд. евро на Украйна на извънредна среща на върха на лидерите в четвъртък.

Ако той не се откаже, другите лидери на ЕС трябва публично да обещаят да спрат окончателно цялото финансиране от съюза за Будапеща с цел да стреснат пазарите, да предизвикат поевтиняване на форинта и да увеличат цената на заемите на страната, се посочва в документа на Брюксел.

"Това е Европа, която казва на Виктор Орбан: "Стига толкова, време е да се определиш. Вие може да имате пистолет, но ние имаме базука", заяви пред британското издание Муджтаба Рахман, директор за Европа в консултантската компания Eurasia Group.

В документа се заявява, че в случай че не бъде постигнато споразумение на срещата [на върха] на 1 февруари, другите държавни и правителствени ръководители ще заявят публично, че в светлината на неконструктивното поведение на унгарския премиер... те не могат да си представят, че средствата от ЕС ще бъдат предоставени на Будапеща.

Без това финансиране "финансовите пазари и европейските и международните компании може да проявят по-малък интерес да инвестират в Унгария", се посочва в документа. Подобно наказание "би могло бързо да предизвика по-нататъшно увеличаване на разходите за финансиране на публичния дефицит и спад на валутата".

Будапеща упорства

Янош Бока, унгарският министър по въпросите на ЕС, заяви пред FT, че Будапеща не знае за финансовата заплаха, но че страната му "не се поддава на натиск".

"Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля това да правят други страни", казва той. И добавя: "Унгария е участвала и ще продължи да участва конструктивно в преговорите."

Но като знак за нарастващия натиск върху Будапеща да постигне компромис Бока коментира, че в събота Будапеща е изпратила ново предложение до Брюксел, в което се посочва, че сега е готова да използва бюджета на ЕС за пакета за Украйна и дори да емитира общ дълг за финансирането му, ако бъдат добавени други уговорки, които да дадат възможност на Будапеща да промени решението си по-късно.

В документа, изготвен от служител в Съвета на ЕС, който представлява държавите членки, се излагат икономическите слабости на Унгария, включително "много високият публичен дефицит", "много високата инфлация", слабата валута и най-високото ниво на плащанията по обслужването на дълга като дял от брутния вътрешен продукт в ЕС. В доклада се посочва как "работните места и растежът... зависят до голяма степен" от чуждестранното финансиране, което се основава на високото равнище на финансиране от ЕС.

Говорител на Съвета на ЕС заяви, че няма да коментира изтичането на информация.

Нов подход

Брюксел и преди е използвал финансовото си като лост за влияние срещу държавите членки, например срещу Полша и Унгария заради опасения, свързани с върховенството на закона, и срещу Гърция по време на кризата в еврозоната. Стратегия, която изрично се стреми да подкопае икономиката на дадена държава членка, обаче би била принципно нова стъпка от страна на блока.

Трима дипломати от ЕС заявиха пред FT, че много държави подкрепят плана. "Настроението стана по-сурово", коментира един от тях. "Какъв съюз имаме, ако позволяваме подобно поведение?" Друг го допълва: "Залогът е голям. Това е изнудване."

Янош Бока твърди пред FT, че Будапеща иска "да проучи възможността за по-конструктивно и европейско решение" и е предложила да подкрепи плана за 50 млрд. евро, ако получи право на годишно вето върху плащанията. Други страни от ЕС вече са отказали това предложение, тъй като се опасяват, че Орбан ще се опитва да блокира помощта всяка година и да издейства допълнителни отстъпки.

Един от дипломатите добавя , че "няма начин" Орбан да получи право на вето върху финансирането.

Бока заяви, че "политическият натиск върху Унгария е непрекъснат и силен", но че той не влияе на преговорите на неговото правителство. "Трябваше да предприемем стъпка и вярваме, че другата страна ще бъде също толкова гъвкава", добавя той.

Макар че 26 държави членки имат план Б за изпращане на пари на Киев извън бюджета на ЕС, това ще изисква ратификация от националните парламенти, което води до забавяне и несигурност. Няколко столици обмислят дали е възможно да се използва член 7 от Договора за Европейския съюз, който би позволил на Брюксел да лиши Будапеща от правото ѝ на глас или според един дипломат, ако блокира изплащането на парите. Други обаче отхвърлиха идеята, тъй като тя изисква единодушна подкрепа, а много държави не са склонни да приложат такава сериозна санкция.

Бока обясни, че е важно единството на ЕС да бъде "запазено", като добави: "Ето защо сме готови да правим компромиси, стига те да не засягат нашите жизненоважни интереси." Той обаче добави, че ако усилията за постигане на компромис се провалят, Будапеща ще предпочете първоначалното предложение на Унгария за отделен фонд за Украйна извън бюджета на ЕС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885
    • - 6
    • + 1

    Фиктивна демокрация по брюкселски: Имаш право на мнение и глас, но само ако съвпада с нашето. Това обаче не важи за западните членки, които спокойно могат да имат собствено мнение и да си го отстояват с години, без никой да им каже "копче".

    Нередност?
  • 2
    gavrilov avatar :-@
    gavrilov

    "Будапеща ще предпочете първоначалното предложение на Унгария за отделен фонд за Украйна извън бюджета на ЕС." - тук журналистите съвсем се объркаха. Искали са да кажат "Брюксел ще предпочете ..." Когато британците се загрижат за здравето на ЕС, ние като членове трябва да се радваме. Значи всичко върви, както е предвидено. Като цяло намирам статията за лицемерна.

    Нередност?
Нов коментар