Туск в битка с тежкото наследство в Полша

Реформите на новия премиер срещат яростна опозиция от националистическите му противници

Администрацията на Доналд Туск ще трябва да покаже последователност и единство, за да се справи с многото кризи в страната
Администрацията на Доналд Туск ще трябва да покаже последователност и единство, за да се справи с многото кризи в страната
Администрацията на Доналд Туск ще трябва да покаже последователност и единство, за да се справи с многото кризи в страната    ©  Reuters
Администрацията на Доналд Туск ще трябва да покаже последователност и единство, за да се справи с многото кризи в страната    ©  Reuters
Темата накратко
  • Реформите на новия премиер срещат яростна опозиция от националистическите му противници.
  • Той трябва да върне доверието в държавата и да премахне политизирането на основните институции.
  • Битка на влияние между него и президента Дуда заплашва да подкопае проевропейската му програма.

След осем години на популистки хаос, съпроводен от чести сблъсъци с Брюксел, новият премиер на Полша Доналд Туск трябва да върне доверието в държавата и да премахне политизирането на основните институции. Но задълбочаваща се битка на влияние между него и президента Анджей Дуда заплашва да подкопае проевропейската програма на новото правителство.

Администрацията на Туск ще трябва да покаже последователност и единство, за да се справи с многото кризи в страната. След години, в които предишните управляващи са напълнили съдебната система с политически лоялисти, възстановяването на върховенството на закона е водещ вътрешен приоритет.

Връщането на демокрацията, както пише политическият анализатор Тимъти Гартън Аш в анализ за в. Guardian, е дори по-трудно, отколкото създаването й. Става въпрос за напълно домашно сътворена бъркотия, която до голяма степен е вкоренена в закони, одобрени от предишното демократично избрано парламентарно мнозинство. Как да се постъпи - може ли да се наруши част от даден закон, за да се възстанови върховенството на закона по принцип? Дилемата, пред която е изправен в момента Туск, може да насочи и към бъдещите предизвикателства пред САЩ след евентуален втори президентски мандат на Доналд Тръмп.

Туск срещу ПиС

Последните седмици в Полша са динамични. Във вторник Дуда нагорещи страстите, като помилва двама политици от националистката партия "Право и справедливост" (ПиС), които бяха осъдени за злоупотреба с власт и се намираха в затвора от две седмици. Този случай е в ядрото на конфронтацията между президента, който е свързан с ПиС и разполага с начини да попречи на промените от страна на новото правителство, и Туск, който се опитва да се справи с последиците от предишното националистическо управление, като освободи от лоялисти на старата администрация ключови институции като медии, съдилища и държавни корпорации.

Прочистването на институциите от политическо влияние няма да бъде лесно, особено предвид правомощията на президента да налага вето.

Дуда преди твърдеше, че предишно помилване, което той е издал през 2015 г., е достатъчно, за да остави извън затвора двамата политици, докато поддръжници на ПиС настояват, че става въпрос за политически затворници. Президентът беше под засилен натиск от предишните управляващи да освободи двамата осъдени и в свое обръщение той нарече присъдата им "срамна". Напрежението между старата и новата администрация се нагнетява и от ареста на бившия зам. външен министър във връзка със скандал за измама с визи, както и от споровете за съдбата на националния прокурор.

Същевременно новото правителство се задейства по повод телевизионната станция TVP, която трябваше да е "обществена услуга", но в продължение на 8 години излъчваше пропаганда на ПиС. Ръководството беше уволнено и медиата беше обявена за банкрутирала като търговско предприятие, но скоро след това възстанови излъчването с нова, по-безпристрастна програма. Дори правни експерти, които не симпатизират на ПиС обаче, описват тези действия като "революционни".

По същото време различни съдилища, някои от които са с назначени от ПиС по политически причини съдии, стигат до решения, които си противоречат. Всичко това създава усещането за двувластие.

Правителството на Туск казва, че иска да прочисти институциите от политическо влияние, но това няма да бъде лесно, особено предвид правомощията на Дуда да налага вето и да бави процесите. А ПиС разчита истеричният хаос да продължи възможно най-дълго с надеждата, че гласоподавателите ще се върнат към партията по време на местните избори през април и на вота за Европейски парламент през юни.

Прочистване с "желязна метла"

Според полския инвеститор и колумнист Павел Конзал взаимните обвинения, които си отправят старото и новото правителство, създават рискова ситуация, принуждавайки Туск да навигира от една криза към друга, което може да доведе до появата на "двойна държава". "Това е безпрецедентно и, изглежда, не е било очаквано от новата администрация", посочва той пред Financial Times.

Същевременно Дуда остава верен на предишното националистическо управление, а коалицията на Туск няма необходимите гласове, за да го свали от власт. През останалите 15 месеца от мандата си президентът ще има още много възможности да потопи Полша в хаос по нареждане на ПиС.

Но отстъпление няма. Премиерът казва, че ще продължи с премахването на назначенията на ПиС и със съдебната реформа, която е изисквана от Брюксел за отключването на милиарди замразени евро фондове. "Новото коалиционно правителство, оглавявано от бившия премиер (2007 - 2014 г.) и бившия председател на Европейския съвет (2014 - 2019 г.) Туск продължава да прочиства базите на ПиС, вкоренени в държавната власт, с желязна метла", обобщава Тимъти Гартън Аш. И допълва, че всичко това се случва в условия на хиперполяризация, фалшиви новини и истерия, напомнящи на ситуацията в САЩ. Поддръжниците на националистическата опозиция и на новите управляващи живеят в различни реалности, като взаимно се обвиняват в подкопаване на демократичните норми.

Задачата пред Туск не е лесна. Трудно е да се възстановят институциите на една либерална демокрация, изградени изоснови от руините на съветската система след 1989 г. и след това подложени на системно унищожаване след 2015 г., когато ПиС идва на власт, но докато същевременно страната остава членка на ЕС. Подобно на Виктор Орбан в Унгария, предишното полско правителство полага големи усилия да запази фасадата на демократична и плуралистична държава, спазваща европейските норми.

Ана Войчук, професор по политология от университета във Варшава, казва пред Financial Times, че следизборната конфронтация между Туск и предишната администрация може и да е била "изненада за част от публиката, но не и за онези, които знаеха, че ПиС изгражда система на електорална авторитарност, която никога нямаше да сдаде лесно". Което означава, че новият премиер ще се сблъсква със силна съпротива на всяка своя крачка.

Какво смятат поляците

Скорошно социологическо проучване, изготвено от SW Research, показва, че 47% от анкетираните поляци очакват демокрацията в страната да се подобри при управлението на Доналд Туск. Близо 28% казват, че тя ще се влоши. Останалите или смятат, че новото правителство ще донесе малка промяна, или нямат мнение.