🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Ники Хейли не се отказва от президентската надпревара в САЩ

Бившият губернатор на Южна Каролина загуби първичните избори и в родния си щат, но обеща да не се предава

Хейли заяви, че ще остане в надпреварата, докато може или поне до след 5 март, когато е т. нар. Супервторник
Хейли заяви, че ще остане в надпреварата, докато може или поне до след 5 март, когато е т. нар. Супервторник
Хейли заяви, че ще остане в надпреварата, докато може или поне до след 5 март, когато е т. нар. Супервторник    ©  Reuters
Хейли заяви, че ще остане в надпреварата, докато може или поне до след 5 март, когато е т. нар. Супервторник    ©  Reuters
Темата накратко
  • Ники Хейли има шест поредни загуби и една победа във Вашингтон срещу Доналд Тръмп, но продължава президентската си кампания.
  • Доналд Тръмп, въпреки съдебните дела срещу него, изглежда вероятната номинация на Републиканската партия.
  • Резултатите от Супевторника ще определят кандидата на Републиканската партия.

Президентската кампания на Ники Хейли започна през февруари миналата година със сериозна заявка, но сега изглежда като безсмислено начинание. Бившият губернатор на Южна Каролина претърпя шест поредни загуби срещу Доналд Тръмп включително в родния си щат, преди да спечели във Вашингтон, и успя да си осигури само 41 делегати. Въпреки това Хейли заяви, че ще остане в надпреварата, докато може или поне до след 5 март, когато е т.нар. Супервторник и повече от дузина щатове провеждат първични избори.

Предопределена ли е републиканската номинация на Тръмп?

На първите партийни събрания в президентската надпревара през 2024 г. в Айова Доналд Тръмп спечели с безпрецедентна преднина. Републиканците в следващите пет щата също избраха да подкрепят бившия президент въпреки противоречивата му политическа кариера. Срещу Тръмп има заведени четири федерални дела с общо 91 обвинения в тях, които нарушават динамиката на кампанията му и могат да завършат с осъдителна присъда. От президентството си насам той определя съдебните си несгоди като "лов на вещици" и продължава да отрича вината си по всички случаи.

Последователите му също поддържат тази теза, а според предварително проучване на The Washington Post в Ню Хемпшир 51% от гласоподавателите смятат, че Джо Байдън не е спечелил легитимно изборите през 2020 г. и Тръмп е бил лишен от президентския пост.

Алтернативните кандидати от Републиканската партия също не представляват особена пречка по пътя на Тръмп към Белия дом. Губернаторът на Флорида Рон Десантис отпадна от надпреварата малко преди вота в Ню Хемпшир и призова последователите си да подкрепят безспорния фаворит. Ники Хейли продължава кампанията си, но без особен изглед за бъдещи победи. Така номинацията на Тръмп за президент на летния конгрес на партията изглежда почти предопределена. Подобно решение на републиканците ще означава повторение на изборите от 2020 г., но този път анализаторите и проучванията сред американското общество посочват Тръмп като победител.

Какъв е случаят с Ники Хейли?

На фона на споделеното мнение на експерти, коментатори и ръководството на собствената й партия, че бившата посланичка на САЩ в ООН губи парите и времето на републиканците, Хейли се бори да защита кандидатурата си. Миналата седмица в Грийнвил опонентката на Тръмп изнесе 26-минутна реч, посветена изцяло на това защо продължава кампанията си, пише BBC.

"Отказвам да се предам, заяви тя. Южна Каролина ще гласува в събота. Но в неделя все още ще съм в надпревара." В родния си щат Хейли остана на второ място с 20 процентни пункта разлика спрямо Тръмп и взе само двама делегати. От 1972 г. нито един сериозен претендент за президентския стол не е губил собствения си щат.

Във всички следващи публични изяви Хейли представи решението си да продължи като въпрос на принцип - действие, което ще даде на гласоподавателите възможност за избор, различен от "двамата старци", както сама нарича конкурентите. С несломимостта си тя се противопоставя на Тръмп и при евентуална негова присъда по някои от течащите дела именно Хейли ще е резервният вариант на републиканците за президент.

Някои анализатори виждат и друга възможна причина за упоритостта на бившата губернаторка - подготовка за следващите избори през 2028 г. Ако случаят действително е такъв, сегашната кампания на Хейли може да ѝ осигури значителна преднина, функционирайки като национална репетиция на събития и набиране на средства. Макар че изостава от Тръмп, Хейли има екипи в поне дузина щата и планираше седемцифрена покупка на рекламно време преди Супервторника. "Хората ще запомнят, че е била солиден кандидат", коментира пред BBC Рон Бонджън, политически стратег.

Последните словесни атаки срещу характера и вижданията на Тръмп изключват Хейли от без друго краткия списък с възможни негови вицепрезиденти, подчертава Financial Times. Освен ако в крайна сметка не подкрепи фаворита за републиканската номинация, което става все по-трудно с всеки изминал ден, Хейли ще се превърне в персона-нон-грата в света на Тръмп. Според експерти бившата губернаторка на Южна Каролина трябва да се откаже от надпреварата, в случай че иска да запази политическата си кариера. Но нейната цел вероятно е по-стратегическа - тя се стреми да остане последният представител на "крилото на Рейгън" вътре в Републиканската партия, което от президентството на Тръмп през 2016 г. е сериозно пренебрегвано.

В неделя Ники Хейли спечели първичните избори на Републиканската партия във Вашингтон с 62.9% от гласовете срещу 33.2% за Доналд Тръмп, съобщи CNN. Бившата губернаторка взима всички 19 делегати, но продължава да изостава значително от опонента си, който до момента отбеляза 8 победи и има общо 273 делегати. Победата на Хейли е по-скоро символична, тъй като столицата има силно изразени демократични нагласи и в града са регистрирани само 23 хил. републиканци. Според местни партийни служители, цитирани от The Washington Post, в първичните избори са участвали 2035 републиканци. Малко вероятно е обаче Хейли да спечели номинацията на републиканците през лятото. Очаква се по време на Супервторника, когато 15 щата гласуват, Тръмп да вземе още стотици делегати, което окончателно би принудило Хейли да напусне президентската надпревара.

Какво предстои?

Независимо какви са мотивите на Ники Хейли продължителността на кампанията й зависи основно от наличните средства. Засега, въпреки претърпените загуби, множество спонсори продължават да подкрепят финансово усилията на Хейли. Само през януари представители на екипа ѝ заявиха, че е събрала 16.5 млн. долара - най-голямата й месечна сума. По данни на Федералната избирателна комисия на САЩ за същия месец Доналд Тръмп е събрал 8.8 млн. долара, но наличните му средства кеш възлизат на 30 млн. долара.

Щедрите парични дарения изглежда съответстват на приповдигнатото настроение на последователите на Хейли. Самата тя се появява на събития спокойна и усмихната, изнасяйки добре репетираните си речи. Гласоподавателите са развълнувани от възможността да изберат именно нея за президентски кандидат.

"Тя е единственият път напред, казва пред BBC Дейвид Худ - един от поддръжниците на Хейли, на събитие в Джорджтаун миналата седмица. Тръмп е срам."

Друг гласоподавател, Тим Фъргюсън, споделя, че ще се гордее да гласува за Хейли, след като два пъти е гласувал за Тръмп. "Винаги съм казвал, че след като гласувам за него, се прибирам вкъщи и се къпя - не се чувствам добре", добавя той.

Но извън балона на кампанията ѝ, реалността за Хейли е, че по-голямата част от Републиканската партия е силно лоялна на Тръмп. В окръг Лексингтън, където Хейли живее със семейство си в началото на политическата си кариера, жителите предимно вдигат рамене, когато биват попитани за кампанията на бившия им съсед. "Не ме интересува откъде е някой", твърди Грег Мур, който притежава антикварен магазин в центъра на Лексингтън. "Тръмп е от Ню Йорк и Флорида. Аз не съм от Ню Йорк и Флорида, но той притежава това, от което тази страна се нуждае и затова гласувам за него."

Мур, подобно на други жители на окръг Лексингтън, които са разговаряли с BBC, не е особено критичен към Хейли. Повечето просто смятат, че тя не може да се конкурира с бившия президент, който вече е доказал своята решителност в Белия дом. Зад Тръмп се нареждат не само избирателите на Южна Каролина, а и лидерите на щата и останалите републикански политици.

"Всички знаем, че в този момент партията е на Тръмп, нали" , коментира републиканският стратег от Южна Каролина и критик на Тръмп Чип Фелкел. И макар това вероятно да е вярно, Ники Хейли може да продължи кампанията си, докато има пари за харчене. В крайна сметка, отбелязва Фелкел, какво има да губи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino

    Резултати: Доналд Т- 273 делегата, Ники Х - ...43 делегата. 7:1!
    Сбогом, розова надеждо!
    Давай, Доналд!

    Нередност?
Нов коментар