Доналд Тръмп доминира в Супервторника и се доближава до републиканската номинация за президент

Ники Хейли не успя да се противопостави на бившия държавен глава, който се приближава към изборите за Белия дом срещу Джо Байдън

Бившият президент успя да се наложи като кандидат на президентските избори срещу Байдън въпреки поражението си през 2020 г. и загубите на няколко от предпочитаните от него кандидати за Конгреса на междинните избори през 2022 г.
Бившият президент успя да се наложи като кандидат на президентските избори срещу Байдън въпреки поражението си през 2020 г. и загубите на няколко от предпочитаните от него кандидати за Конгреса на междинните избори през 2022 г.
Бившият президент успя да се наложи като кандидат на президентските избори срещу Байдън въпреки поражението си през 2020 г. и загубите на няколко от предпочитаните от него кандидати за Конгреса на междинните избори през 2022 г.    ©  Reuters
Бившият президент успя да се наложи като кандидат на президентските избори срещу Байдън въпреки поражението си през 2020 г. и загубите на няколко от предпочитаните от него кандидати за Конгреса на междинните избори през 2022 г.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Доминацията на бившия президент ще увеличи натиска върху основния му съперник Ники Хейли да се откаже от кандидатурата си.
  • Социологическите проучвания многократно са твърдели, че повечето американци не искат да видят Байдън, който е на 81 години, и Тръмп, на 77 години, да се изправят отново един срещу друг. Първичните избори обаче показаха друго.
  • Потенциално решаващ фактор през ноември ще бъде дали поддръжниците на Хейли ще подкрепят Тръмп, ще се пренасочат към Байдън, ще преминат към кандидат на трета партия или изобщо ще си останат у дома.

Доналд Тръмп спечели победа в почти всички щати, където се проведоха първичните избори на републиканците в т.нар. Супервторник. Така той бързо се приближава до спечелването на президентската номинация на партията му, за да се изправи срещу Джо Байдън в надпреварата за Белия дом през ноември.

Според резултатите досега Тръмп спечели 12 от 15-те щата, в които се гласуваше по време на Супервторника - ключова дата в календара на първичните избори. Доминацията на бившия президент, която включваше победи в Калифорния и Тексас, ще увеличи натиска върху основния му съперник Ники Хейли да се откаже от кандидатурата си.

Тръмп бързо се приближава до това да си осигури 1215 делегати на Националния конгрес на Републиканската партия, които са му необходими, за да спечели номинацията на партията през юли. Все още обаче не се очаква той да премине този праг преди края на март, обобщава ситуацията Financial Times.

Сигурен кандидат

В речта си пред привърженици в курорта Мар-а-Лаго във Флорида Тръмп се изказа като евентуален кандидат на партията и се спря на предстоящата битка на изборите през ноември. Той призова всички републиканци да прегърнат изцяло кампанията му.

"Разполагаме със страхотна Републиканска партия с огромни таланти. Искаме да имаме единство, ще имаме единство и това ще стане много бързо", каза бившият президент в реч, продължила около 20 минути.

Според AP до късно вечерта Хейли е успяла да спечели само един щат от Супервторника - Върмонт. Това е втората нейна победа на първичните избори, след като си осигури делегати от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.

Във вторник вечерта говорителят на кампанията на Хейли не коментира бъдещето на кампанията ѝ, но разкритикува коментарите на Тръмп. "Единство не се постига с простото твърдение "ние сме единни". Днес, в щат след щат, продължава да има голям блок от републикански гласоподаватели, които изразяват дълбока загриженост за Доналд Тръмп. Това не е единството, от което се нуждае нашата партия за успех", заяви говорителят.

В сряда след обед обаче стана ясно, че Ники Хейли ще се оттегли от надпреварата.

"Резултатите от тази вечер поставят американския народ пред ясен избор", заяви Байдън в изявление във вторник. "Ще продължим ли да вървим напред, или ще позволим на Доналд Тръмп да ни повлече назад към хаоса, разделението и мрака, които белязаха мандата му?"

Социологическите проучвания многократно са показвали, че повечето американци не искат да видят Байдън, който е на 81 години, и Тръмп, на 77 години, да се изправят отново един срещу друг за Белия дом, но гласоподавателите на първичните избори и в двете партии затвориха вратата за всякакви алтернативи, тъй като кампаниите на съперниците им се провалиха.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм призова Хейли да бъде "отборен играч" и да подкрепи кампанията на Тръмп, вместо да продължи да лансира собствената си кандидатура. "Трудно ми е да си представя, че Ники Хейли няма да подкрепи президента Тръмп, когато всичко е казано и свършено", заяви Греъм пред CNN.

Огромната преднина на Тръмп се приема като изненадващо завръщане на бившия президент, който беше обект на импийчмънт два пъти в Камарата на представителите, докато беше на власт, и срещу когото са повдигнати 91 наказателни обвинения във федерални и щатски съдилища.

Тръмп продължава да не приема резултатите от изборите през 2020 г., когато беше победен от Байдън, и предупреди, че ще търси отмъщение срещу политическите си опоненти, ако спечели още един мандат.

Но много избиратели на републиканците смятат, че той е жертва на политическо преследване и не обвиняват Тръмп за нападението на негови поддръжници срещу Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г. Те се надяват на нови сериозни мерки срещу мигрантите по границата с Мексико и за връщане към икономиката отпреди пандемията при Тръмп, когато инфлацията беше потисната, лихвите - ниски, а безработицата - малко под днешното си ниво. Те обаче забравят за огромния икономически срив по време на пандемията от ковид.

Избирателите на Републиканската партия също така до голяма степен приеха изолационистките възгледи на Тръмп за външната политика и не критикуват по-благосклонната му позиция спрямо руския президент Владимир Путин, включително неотдавнашното му предложение Русия да прави "каквото си иска" със съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана.

По време на речта си във вторник Тръмп многократно подчерта изолационисткия си подход към националната сигурност. Позовавайки се на първия си мандат, той каза: "Ние се разбирахме с всички. Разбирахме се и бяхме уважавани от всички и нямахме войни". Това обаче в голяма степен не е вярно, защото при управлението си Тръмп започна търговска война с Китай, която се отрази негативно на американската икономика.

Бившият президент успя да се наложи като кандидат на президентските избори срещу Байдън въпреки поражението си през 2020 г. и загубите на няколко от предпочитаните от него кандидати за Конгреса на междинните избори през 2022 г. Някои проучвания за вота през ноември сега също показват, че той има лека преднина пред Байдън.

Байдън също спечели

Досега Байдън доминираше в първичните избори на демократите, преодолявайки предизвикателствата на конкурентите Дийн Филипс и Мариан Уилямсън, които така и не получиха подкрепа. Той спечели всички щати, в които се гласуваше във вторник. Най-предизвикателната му надпревара беше в Минесота, където 19% от демократите гласуваха "неангажирано", главно в знак на протест срещу позицията му за войната в Газа.

Резултатите подготвят САЩ за първия реванш на президентските избори от 1956 г. насам, когато републиканецът Дуайт Айзенхауер побеждава демократа Адлай Стивънсън за втори пореден път.

Потенциално решаващ фактор през ноември ще бъде дали поддръжниците на Хейли ще подкрепят Тръмп, ще се пренасочат към Байдън, ще преминат към кандидат на трета партия или изобщо ще си останат вкъщи. Байдън има и проблеми от политическо естество - като се започне от убеждението на много американци, че не е твърде стар за още четири години в Белия дом, но също така и неутрализиране на недоволството от справянето му с икономиката, имиграцията и дори външната политика.

Най-ясното предимство на Байдън е по въпроса с абортите, след като през 2022 г. Върховният съд, доминиран от консерваторите, взе решение да отмени конституционното право за прекъсване на бременността. "[Тръмп] е твърдо решен да унищожи нашата демокрация, да отнеме основни свободи като възможността на жените да вземат сами решенията си в областта на здравеопазването и да прокара поредния кръг от данъчни облекчения за богатите в размер на милиарди долари - и ще направи или каже всичко, за да дойде на власт", коментира сегашният президент.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sortero avatar :-|
    sortero

    “…ще увеличи натиска върху основния му съперник Ники Хейли да се откаже от кандидатурата си.” (Capital)
    Ники Хели ще говори град Charleston South Carolina 10 часа (17 часа)

    Нередност?
  • 3
    sortero avatar :-|
    sortero

    Ники Хейли напуска надпреварата за Президент (Daniel Island South Carolina)

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-|
    borodino

    Доближавал се бил...
    Тръмп взе 273-а делегати, а втората Хейли - 43. Мисля, че не се налага коментар - 7:1. Мечтания са, че някой ще отмести Тръмп от републиканската номинация, ако не иска втора гражданска война... Е, могат да го убият, естествено...
    Разломите от засилващото се противопоставяне между демократи и републиканци и крилата им все повече ще паларализира външната и вътрешната политика на САЩ до изборите.

    Нередност?
  • 9
    jorks avatar :-|
    Георги Иванов Иванов
    • + 1

    Дано го бъде!

    Нередност?
Нов коментар