Коментар | Две ключови слабости в кампанията за завръщането на Тръмп

Идеологията и партийната принадлежност ще повлияят силно на американските президентски избори през ноември

Тръмп се насочва към подновено състезание с Джо Байдън за Белия дом
Тръмп се насочва към подновено състезание с Джо Байдън за Белия дом
Тръмп се насочва към подновено състезание с Джо Байдън за Белия дом    ©  Reuters
Тръмп се насочва към подновено състезание с Джо Байдън за Белия дом    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пол Уайтли, професор в департамента по управление към University of Essex, в коментар за The Conversation

Победата на Доналд Тръмп на републиканските първични избори в Ню Хампшър и Айова означава, че той почти сигурно ще бъде номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември. Което насочва към подновено състезание между него и Джо Байдън за Белия дом.

В момента американската политика е силно поляризирана по начин, по който не е била досега. Една от причините за това разделение е политическата идеология, която играе централна роля за определянето на политическата идентичност на избирателите. Голяма част от американците се определят като либерали или консерватори. Те гледат благосклонно на тези, които споделят техните идеологически възгледи, и не са благосклонни към онези, които са от другия лагер. Изборите през 2020 г. и 2024 г. имат много общи характеристики, затова може да използваме данните от американското национално електорално изследване през 2020 г., за да проучим вероятната роля на идеологията в надпреварата през ноември.

Идеологически позиции

Проучването от 2020 г. е изследвало над 8000 американци както преди, така и след изборите. На анкетираните са зададени различни въпроси относно тяхното участие в политиката, отношението им към дадени теми и кандидати и поведението им при гласуване. Един от въпросите към участниците е да определят идеологическата група, към която смятат, че принадлежат, на базата на скала със седем разделения, вариращи от "силно либерален" до "силно консервативен" със средни категории като "умерен".

Така бива определена връзката между идеологията и гласуването за двамата кандидати. Оказва се, че връзката е много силна - 95% от силно либералните са гласували за Байдън, а 98% от силно консервативните са пуснали бюлетина за Тръмп. Ако се обединят трите категории на либералност, това са 33% от всички анкетирани. Ако се направи същото при консервативността, това са 40%. Умерените са 27%.

A chart showing the relationship between political ideology and voting for Joe Biden and Donald Trump.

На пръв поглед изглежда, че Тръмп има предимство спрямо своя съперник, защото има повече консерватори от либерали. Защо тогава Байдън спечели изборите? Защото той е бил подкрепен от 94% от всички либерали, докато Тръмп са подкрепили 84% от консерваторите.

Това, което не е било от полза за Тръмп, е фактът, че едва 31% от умерените и 65% от "леко консервативните" са го подкрепили. Докато Байдън е взел 92% от "леко либералните" и 63% от умерените.

Базата от поддръжници на Тръмп е много лоялна, но ограничена по размер.

Очевидно кампанийният стил на Тръмп е много популярен сред силно консервативните, но отдалечава умерените, либералите и около една трета от "леко консервативните" гласоподаватели. С други думи, неговата база от поддръжници е много лоялна, но ограничена по размер.

Партийна принадлежност

Друг важен източник на политическа идентичност в американската политика, който също има много голямо отражение върху гласуването, е партийната принадлежност - степента, до която хората се смятат за републиканци, демократи или независими. В проучването от 2020 г. 46% от анкетираните са се идентифицирали като демократи, 42% като републиканци, а 12% като независими. Сега ще видим как това се отнася към поведението при гласуването през 2020 г.

Партийната принадлежност е измерена по скала със седем разделения. Ако се групират и трите категории за демократите, Байдън е бил подкрепен от 95% от тях, докато Тръмп е бил подкрепен едва от 87% от тези, които са се идентифицирали като републиканци.

A chart showing how partisanship related to voting behaviour in the 2020 US election.

В случая с "независимите, клонящи към демократи" 94% от тях са гласували за Байдън, докато само 78% от "независимите, клонящи към републиканци" са гласували за Тръмп. Що се отнася до чисто независимите, 52% са избрали Байдън, а едва 31% - Тръмп. И при този фактор поддръжката за Байдън е по-широка, отколкото за Тръмп.

Какво може да означава това

Тези две политически идентичности - идеологията и партийната принадлежност, показват подобни тенденции, защото са силно свързани помежду си. Атаките срещу опонентите в неговата партия и срещу демократите мобилизират идеологическата и партийната база на Тръмп, но отдалечават умерените и независимите.

Това вероятно ще се случи отново през ноември 2024 г. Тръмп изглежда, че има твърда група от лоялни поддръжници, които възнамеряват да гласуват за него въпреки проблемите му със закона. Но също така има относително тиха група, която е над два пъти по-голяма, която никога няма да пусне гласа си за него при никакви обстоятелства.

Все още няма коментари
Нов коментар