Постановката "Президентски избори в Русия": Путин ще получи пети управленски мандат

В "специална електорална операция" руският държавен глава ще бъде преизбран, а опозицията е сведена до акции пред урните

Путин гласува онлайн на президентските избори в Русия
Путин гласува онлайн на президентските избори в Русия
Путин гласува онлайн на президентските избори в Русия    ©  Reuters
Путин гласува онлайн на президентските избори в Русия    ©  Reuters

Нито свободни, нито честни. Това е оценката на международните наблюдатели за изборите за президент в Русия, които се провеждат този уикенд.

Няма каквито и да е съмнения, че дирижираното от държавата събитие очаквано ще приключи с пети мандат на Владимир Путин в Кремъл. Това ще значи още 6 години управление, като сроковете на мандатите в съвременна Русия са просто формалност, рамкираща властта на един и същ човек.

Путин е на власт в Русия по-дълго от всеки управник от Сталин насам. Индикатор за крайния резултат е държавната телевизия, която продължава да не показва нито новини за жертвите от войната в Украйна, нито да говори за починалия малко преди изборите опозиционер Алексей Навални. "Това не е Русия, която е агресивна навън и репресивна вътре, а Русия със славното минало и бляскавото бъдеще; Русия на героите и патриотите, събрали се под националния флаг, за да защитават родината от външна заплаха; Русия, която обича настоящия си лидер", обобщава в свой анализ британската ВВС.

Избори, в които е важен контекстът

Ако руснаците разчитат само на държавната телевизия за информация, ще стигнат до заключението, че Путин е на крачка от голяма победа на президентските избори. Но тук е важен контекстът. Кремъл продължава стриктно да контролира медиите, цялата политическа система и изборния процес. Руският президент няма сериозен противник в надпреварата за петия мандат. Неговите най-големи критици са или избягали в изгнание, или за в затвора. Най-популярният опозиционен политик Навални е мъртъв.

Същевременно заедно с Путин в бюлетината са вписани трима официално оторизирани претенденти от "приятелски настроения" парламент. Държавната машина е решена да даде привидна легитимност на руския изборен процес. В напълно контролирана ситуация единствената сериозна грижа на властите е за избирателната активност. Тя трябва да е висока, което би било доказателство за популярността на Путин.

Руските власти са загрижени за избирателната активност и биха искали тя да е висока.

Телевизионното отразяване на предизборната кампания беше свързано с предварително репетирани срещи на Путин с работници от заводите, с войници и със студенти, а неговата официална годишна реч в края на февруари бе възприета за опит да затвърди образа си на "човек от народа". Въпреки че логично някои от изказванията на русия президент бяха посветени на голямата тема - войната в Украйна, той говори предимно по вътрешни теми - вероятно индикатор за това, че много руснаци продължават да са по-разтревожени от вътрешни въпроси, отколкото от руските действия на бойното поле или от рязкото влошаване на отношенията със Запада.

Единствената потенциална интрига е инициативата на вдовицата на Алексей Навални Юлия и на фонда на покойния опозиционер. Те призоваха привържениците на опозицията да се явят, за да образуват опашки пред урните и да гласуват масово точно на обед в неделя за кандидат, различен от Путин. Аргументът им е: "Трябва да използваме изборите, за да покажем, че съществуваме и че сме много."

Юлия Навални признава, че целта на тази кампания е по-скоро да позволи на опозиционните поддръжници мълчаливо да се идентифицират едни други пред урните, вместо да се постигне някаква истинска промяна. Но хората, поне в някои големи градове, се опитват да формират такава съпротива, докато на други места вече има информации за задържани или отпратени от изборните секции хора, които са дошли точно в 12 ч.

Три ключови развития

Въпреки че изборният резултат е предопределен, вотът дава важен поглед върху вътрешните предизвикателства пред Кремъл на фона на продължаващата война. Адам Лентън, асистент-професор по международни политики в Wake Forest University, идентифицира пред The Conversation три ключови развития по време и след гласуването. Първото е неспоменаването на войната. Стратегията на руските ръководители по време на целия кървав конфликт е да разчитат на това, че местната публика не е толкова заинтересована от събитията на фронта, докато разчита на степен на нормалност у дома. Москва също така представя "специалната военна операция" като заплаха за съществуването на Русия и като прокси война със Запада. Но бойните действия оказват огромен натиск върху способността на правителството да поддържа подкрепа за тях на фона на изискваните все по-големи военни ресурси.

Второто развитие е необходимостта от получаването на нужните резултати за Путин. Въпреки че автократични режими като руския демонстрират огромна ефективност в управлението на изборните процеси и в потискането на опонентите, вотът все пак представлява високорисково събитие. За властите гласуването е тест за способността им да дирижират впечатляваща победа за руския президент. Кремъл най-вероятно се надява да регистрира избирателна активност от поне 70%, като около 80% от вота да бъде за Путин. За международните наблюдатели ще бъде интересен не самият резултат, а как ще се произведе този резултат в условията на война.

Третото ключово развитие е заглушаването на политическата опозиция. Смъртта на яростния критик на Путин Алексей Навални през февруари тази година бе огромен удар за опозицията, но може да изиграе роля за напомняне за зловещата ситуацията с политическата репресия в страната. От 2018 г. насам около 116 000 руснаци са били изправени пред такива репресии. Тези президентски избори ще бъдат най-малко плуралистичните в постсъветска Русия - в бюлетината са вписани само четирима кандидати и нито един не е открито против войната в Украйна. При предишни вотове поне имаше кандидат от т.нар. либерална опозиция.

Привидност на демокрация

На 18 март руснаците ще се събудят с новината, че Путин е преизбран за президент. "Целта е да изглежда реално", посочва пред Politico Екатерина Шулман, анализатор на Русия от Carnegie Russia Eurasia Center. "И да показва подкрепа на мнозинството, за да се замъгли за руснаците и за външния свят фактът, че руският президент поначало няма законовото право да участва на тези избори."

През следващите шест години илюзията за демокрация ще продължи. Очаква се това да бъде последвано от още репресии вътре и вероятна втора мобилизационна кампания за войната в Украйна.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Пределно прогнозируемо мнение!
    Всичките наблюдатели от 106 страни ли твърдят това? Май...
    Просто няма как каквото и да било у геополитическия противник на САЩ да се възприема от американоцентричните медии като ОК.
    Иначе в материалчето цифри няма, только заклинания.
    А цифрите са втрещяващи за розовите:
    При 73% активност (за справка в БГ рядко достига 30%):
    1. За Путин - 87.97%;
    2. За Харитонов - 4,6%;
    3. За Диванков - 4,2%;
    4. За Слуцкий - 3%;
    Невалидни бюлетини - 1,2%

    И си мисля за флашмоба на уж опозицията с груповото гласуване, за което газетата подробно осведоми - те за кого са гласували? Ако приемем, че са пускали невалидни бюлетини и всичките невалидни са техни, тежестта им в обществото е някакви си 1,2%!!!
    В най-добрата година на Навальлный поне беше към 2%...

    Има ли смисъл да опонирам на розовото разбиране на традиционните ценности, че демокрация е власт на мнозинството от Елада насам? Или когато става въпрос за враждебни страни, важи само "нашата" гл.т. за демокрация?
    Всъщност защо българите под диктата на розови медии трябва да си променим цивилизационните ценности и да прегърнем гъвкавите постановки на отиващия си хегемон? За да му станем пушечно месо ли? Отново да застанем на куцата страна на историята? Щото тия, дето ни бутат натам, като стане жега ще забегнат я по Флорида, я по тихоокеанските острови, които си купиха с 2-годишно управление...

    Страхувам се, че ако не оставим руснаците/китайците/персите/турците и всички, които по един или друг начин не щат да плуват в определения от САЩ талвег, на мира, неминуемо за пореден път в историята си БГ ще стне платец на репарации след загубена война, в която мекокитки и мекограбначни политици са ни набутли.

    Да не жертваме децата си този път, а?

    Нередност?
  • 3
    ros12570607 avatar :-|
    George Stefanov

    Ожидаемо, но все равно приятно!

    Нередност?
Нов коментар