🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вакуумът в руската опозиция може да бъде запълнен от вдовицата на Навални

Неподчинението на Навалная след смъртта на съпруга й я превръща във възможен лидер на борбата срещу Владимир Путин

Навалная обеща, че виновниците за смъртта на съпруга й ще си платят, а тя ще продължи неговата борба
Навалная обеща, че виновниците за смъртта на съпруга й ще си платят, а тя ще продължи неговата борба
Навалная обеща, че виновниците за смъртта на съпруга й ще си платят, а тя ще продължи неговата борба    ©  Reuters
Навалная обеща, че виновниците за смъртта на съпруга й ще си платят, а тя ще продължи неговата борба    ©  Reuters
Темата накратко
  • Смъртта на най-големия критик на Владимир Путин създаде вакуум в руската опозиция.
  • Неговата съпруга Юлия Навалная е възможен кандидат за лидер на съпротивата.
  • Джо Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Навални, а САЩ обявиха нов пакет от санкции.

Събуждайки се от медикаментозна кома в болница в Берлин след опит за отравяне, първото нещо, което Алексей Навални разпознава, е гласът на съпругата му. Преди няколко дни същият този глас е изпълнен със сдържан гняв към режима на Кремъл и обвинения към Владимир Путин за смъртта на опозиционера. Непримиримостта на Юлия Навалная я превръща в потенциален продължител на делото на Навални и запазва надеждата за по-демократична Русия. Въпросът е ще успее ли тя да работи с разпръснатите опозиционни организации, така че да създаде реално предизвикателство за руския президент, който на изборите през март ще "спечели" още 6 години в управлението

"Путин уби половината част от мен"

47-годишната Навалная винаги е била основна фигура в кампанията срещу Путин и корупцията в държавата. Тя редовно се появява на протести и шествия, но като цяло предпочиташе да стои в сянката на съпруга си. Докато животът му не е в опасност. Когато през 2020 г. Алексей е отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок", именно Навалная изиграва основна роля в извеждането му от Русия за спешно лечение в Германия, отбелязва NBC News. По-късно Юлия споделя, че по онова време носела слънчеви очила почти постоянно, за да не я види никой как плаче.

В петък (16 февруари) по време на Мюнхенската конференция по сигурността тя демонстрира същия стоицизъм при научаването на новината за смъртта на Алексей. Навалная се качи на сцената, обикновено запазена само за високопоставени лица и обеща, че виновниците ще си платят, а тя ще продължи борбата на мъжа си. Няколко дни по-късно Юлия публикува в социалните мрежи 9-минутно обръщение, в което обвинява Путин за убийството на Навални - твърдение, което говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли като "неоснователно" и "нагло".

"Путин уби половината част от мен, от сърцето, от душата ми, казва тя с треперещ глас. Но другата е още с мен и не ми дава да се предам."

Видеото беше възприето от мнозина като заявка за политическите амбиции на Навалная в изключително трудни времена на репресии и отслабена опозиция. "Това наистина е политическа кандидатура за лидерство", коментира пред NBC News Андрей Колесников, старши сътрудник в Евразийския център "Карнеги Русия". "Тя може да се превърне в морален символ на съпротивата."

Предположенията, че Юлия може да заеме мястото на Навални, съществуват, откакто му беше забранено да се кандидатира на президентските избори през 2018 г. На въпрос дали има политическите амбиции в интервю за Harper's Bazaar през 2021 г. обаче, Навалная отговаря, че е "много по-интересно да си съпруга на политик". Миналия март тя каза пред германския седмичник Der Spiegel, че няма да влезе в политиката, за да "замени" съпруга си. Смъртта му очевидно променя това. Анализаторите смятат, че ако Навалная иска да продължи антикорупционното движение, сега е подходящият момент.

Тежестта на обществените емоции около смъртта на Навални и вниманието на международната общност са съществени движещи сили, казва за CNN Борис Бондарев, бивш руски дипломат, който през 2022 г. подаде оставка в знак на протест срещу нападението на Украйна.

Миналия понеделник Юлия се обърна към света с думите: "Здравейте, това е Юлия Навалная" - препратка към знаменития начин, по който съпругът й винаги започваше видеата си. Символиката не остана незабелязана и в рамките на четири часа клипът събра повече от 2 млн. гледания.

"Видяхте колко е силна. Тя е очевидният кандидат за лидер на съпротивата", коментира бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол пред Андреа Мичъл от MSNBC. Обръщението й в Мюнхен беше "наелектризиращо", добави той. Американският дипломат нарича Навалная "умна, харизматична, принципна и безстрашна" в друго интервю за NBC News през 2021 г., като подчерта, че тя има "всички качества", за да стане лидер на опозицията.

Повече от символ?

И докато е възможно други фигури, повечето от които в затвора, да оглавят опозицията, никоя от тях няма същата символична тежест като Навалная. В този смисъл тя е сравнявана с беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска. През 2020 г. тя продължава предизборната кампания на съпруга си Сергей Тихановси, след като той е арестуван от властите. Победата на дългогодишния президент Александър Лукашенко и последвалите масови протести, потушени с груба сила, я принуждават да избяга на Запад.

Рискът пред Навалная е да остане само фиктивен лидер на съпротивата, без реално влияние вътре в Русия.

На 16 февруари след разчуването на новината за смъртта на Навални двете жени се срещат в Мюнхен, съобщава ABC News. "Разбрахме се без думи", разказва Тихановска, като допълва, че няма представа какво е състоянието на Сергей и дали е жив или не.

"Изключително трудно е, когато изпитваш такава огромна болка, но трябва... да даваш интервюта, за да насърчиш демократичния свят да предприеме решителни действия", коментира Светлана в интервю за AP. Тя определя живота в политическо изгнание като "предизвикателство" и твърди, че най-важно е да не се губи връзка с хората в държавата.

В случая на Юлия това ще бъде особено трудно, тъй като голяма част от руските граждани все още получават информация главно от медии, контролирани от властта. Рискът пред Навалная е да остане само фиктивен лидер на съпротивата, без реално влияние вътре в Русия, коментира пред NBC News Татяна Становая - нещатен сътрудник на Московския център "Карнеги" и ръководител на аналитичната компания R.Politik (Reality of Russian Politics). Руският анализатор добавя, че много ще зависи от това какво ще предложи Юлия като самостоятелна политическа фигура. За момента не е ясно дали Навалная планира завръщане в родината, рискувайки арест и затвор, или продължаване на борбата срещу Путин от чужбина.

Родената и израснала в Москва Навалная завършва специалност "Международни отношения" в руския икономически университет "Плеханов". Преди да се омъжи за Алексей, работи в банка, а от началото на политическата му кариера се грижи за двете им деца, Даря и Захар. Партньорството между двамата е в рязък контраст с Путин, който предпочита семейството му да остане скрито от общественото внимание. Обратно на него, Алексей и Юлия редовно изразяват любовта си един към друг в социалните мрежи и болката от това да са разделени. Въпреки това тя никога не се опитвала да откаже Навални от политическата му кариера. Миналата година в Лос Анджелис тя прие "Оскар" за най-добър документален филм за "Навални" от негово име и му изпрати послание "Бъди силен, любов моя". Последната публикация в социалните медии на Алексей от затвора е послание за Св. Валентин към съпругата му.

В началото на 2021 г. двойката лети обратно към Русия, след като Алексей е взел решение да се върне у дома и да се изправи пред сигурен арест. По време на полета, заобиколени от журналисти, двамата тихо гледат анимационния сериал "Рик и Морти".

"Да живееш означава да рискуваш всичко", казва Навални в съда месец по-късно, рецитирайки цитат от шоуто. След смъртта му Юлия може би е стигнала до същото заключение.

Среща с американския президент

Американският президент Джо Байдън се срещна лично със съпругата и дъщерята на руския опозиционер Алексей Навални. След срещата с Юлия Навалная и Даря в хотел в Калифорния Байдън написа, че "неговата смелост ще продължи да живее в тях", съобщава BBC. Юлия обвинява Путин за убийството на съпруга си, няколко световни лидери също считат руския президент за замесен. Срещата с Байдън идва на фона на нов пакет американски санкции срещу Русия. След проведения разговор Байдън каза пред репортери, че Навалная ще продължи борбата и няма да се откаже.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 3

    Ами очакваме я в Москва на червеният площад да запълни вакума.

    Нередност?
  • 3
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 1
    • + 2

    Подобни твърдения, освен пълна безпомощност, осветяват и зависимости: Юлия-Христо Грозев-Ми-6.
    Значи не само в Северна Корея, а и в демократичния свят една домякиня може да се събуди политик?

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Като Маргарет Тачър

    Нередност?
Нов коментар