Луксозните хотели преживяват приказен момент

Богатите пътници означават богата възвръщаемост за инвеститорите

В Донкастър, град в Северна Англия, за 100 хил. долара ще си купите къща с четири спални. В Дубай тази сума ще ви осигури пентхаус с четири спални - за една нощ. The Royal Mansion, чиято нощувка го прави най-скъпият апартамент в света, се намира на 18-ия и 19-ия етаж на хотел Atlantis The Royal. Предлагат се с 1100 квадратни метра мраморни подове, тераса с инфинити басейн, парна баня, шампоан Hermès, халати за баня за 500 долара, не толкова мини бар и, естествено, иконом.

Разкошът и цената на Royal Mansion трудно може да бъдат конкурирани. Но малко по малко луксозни имоти се появяват от делтата на Окаванго в Ботсвана до остров Кенгуру в Южна Австралия. Саудитска Арабия строи екокурорти на Червено море с общо 8000 стаи, които един изпълнителен директор нарича "новите Малдиви". Лондонската BT Tower се превръща в хотел от висок клас. За богатите пътешественици всичко това не може да се появи достатъчно бързо.

В разгара на бума

За разлика от хотелите от среден клас, луксозните са в разгара на бума. Точната дефиниция на това какво се счита за лукс варира, но всеки го знае, когато го види. Анализаторите от Grand View Research очакват пътниците да пръснат 1.5 трлн. долара за това, което тя нарича луксозни пътувания тази година, почти до нивата отпреди пандемията. До 2030 г. те може да се поглезят в размер на 2.3 трлн. долара. Голяма част от това ще отиде за настаняване - колкото по-красив, толкова по-добре. Броят на наличните луксозни стаи може да достигне 1.9 млн. спрямо 1.6 млн. миналата година, изчислява CoStar. Въпреки това хотелиерите имат проблеми да се справят с търсенето.

Една от причините е, че има повече големи прахосници и те стават по-богати. През 2012 г. светът е имал 29 млн. милионери в долари според UBS. До 2022 г. броят им се е удвоил до близо 60 млн. Общото състояние на тези хора със сребърни лъжици в устатата надхвърли 200 трлн. долара. Много повече сега идват от места, които иначе са със средни доходи или дори бедни. Предвижда се броят на милионерите в Бразилия почти да се удвои до 2027 г. до почти 800 хил. Очаква се до 2028 г. Индия да има още 7 хил. души с нетна стойност 30 млн. долара или повече, в допълнение към 13 хил., които имаше миналата година.

"Мръсните" богати не са единствените, които участват в скъпи пътешествия. Просто заможните хора все повече отделят повече от разполагаемия си доход за изключителни преживявания. Корпоративните пътешественици отделят няколко дни за отдих и харчат много. Шефовете харчат пари - в Америка резервациите на десет или повече луксозни стаи са нараснали с 9% през януари на годишна база.

Бавно строителство

Всички тези търсачи на блясък се състезават за оскъден на брой стаи. Въпреки че строителството на нови хотели е възобновено след паузата, предизвикана от пандемията, то върви бавно, особено за луксозни разкопки на избрани места като исторически центрове на градове и природни резервати. В много части на света самото получаване на необходимите одобрения и разрешителни може да отнеме между пет и седем години. И това е, преди да се излеят основите. Atlantis The Royal отне 14 години, за да се изгради. Някои марки изрично ограничават предлагането, за да създадат недостиг. Bulgari Hotels, съвместно предприятие между едноименния италиански бижутер и Marriott International, американски хотелиер, ще се ограничи до 15 локации.

Дисбалансът между търсенето и предлагането позволява на хотелиерите да повишават цените за нощувка доста над инфлацията, без да се тревожат твърде много за посетителите. През 2023 г. приходите на Accor, френският собственик на луксозни вериги като Fairmont и Raffles, нараснаха с 20% до 5 млрд. евро. Брутната му оперативна печалба нарасна наполовина до 1 млрд. евро. В британския конкурент InterContinental Hotels Group приходите от налична луксозна стая са нараснали два пъти по-бързо от тези за по-малко луксозните помещения.

Това превръща луксозните хотели в доходоносен клас активи. Годишната норма на възвръщаемост на такива имоти надхвърли 6% през 2022 г., най-високата от поне десетилетие. А това от своя страна привлича инвеститори отвъд обичайните хотелиерски оператори, предприемачи на имоти и барони. Montage International, калифорнийски собственик на дузина разкошни имоти като Montage Cay на Бахамските острови, има компании от Wall Street като BlackRock и Goldman Sachs сред поддръжниците си. Aman Group от Швейцария получи повече от 1 млрд. долара от инвеститори, които включват държавни фондове от Персийския залив. Фондът за публични инвестиции, който управлява богатствата на Саудитска Арабия, наскоро плати 1.8 млрд. долара за 49% в Rocco Forte, британска фирма, която притежава хотел Brown's в Мейфеър и Hotel de Russie в Рим. Не само пътниците с дълбоки джобове не могат да получат достатъчно лукс.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 6
    dimitarstef avatar :-|
    Стеф

    Абсурден превод - просто без думи. С изкуствен интелект ли си служихте?

    Нередност?
Нов коментар