В основата на нашия успех е различният ни подход към наемателите

Веселина Илиева, маркетинг мениджър на Maxi - компанията, собственик на комплексите Maxi Club и Maxi Sequoia

В основата на нашия успех е различният ни подход към наемателите
В основата на нашия успех е различният ни подход към наемателите
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Като компания с дълъг опит в строителството вие избирате нишата на луксозните имоти под наем. Какво ви мотивира да се фокусирате върху този сегмент?

Мотивира ни удовлетвореността на нашите наематели през годините и фактът, че се справяме успешно с поддържане на високи стандарти на работа ежедневно, което развива бизнеса в дългосрочен план.

Бизнес моделът ни е устойчив вече повече от 20 години, тъй като цялостната поддръжка на имотите, несравнимата ежедневна грижа и личното внимание на нашия екип са съществени елементи към добавената стойност за хората, избрали да наемат имоти в Maxi Club и Maxi Sequoia.

Наемателите, които съставят този сегмент, са с високи изисквания, ценители на отношението и малките детайли, пътуват до различни точки на света и биха искали подобно ниво на обслужване и в България. Имаме богат професионален опит с всякакви националности, семейно положение и различни житейски съпътстващи обстоятелства.

Работата в този сегмент е постоянен кръговрат - избрали сме да предоставяме дом на личности, които имат очакване за отлично уравнение на цена спрямо качество и най-вече да комуникират с екип, който не ги вижда като бизнес сегмент, а като хора със съответните нужди и контекст. Не на последно място, имаме изключителни локации и имоти.

В България сравнително малко предприемачи се решават да инвестират в жилища за отдаване под наем. Как се насочихте към този не така популярен за инвеститорите актив?

Имаме дългогодишен опит в няколко бизнес сектора. Навлязохме като инвеститор в жилищни имоти през 2002 г. с поетапното изграждане на сгради в двата комплекса Maxi Club и Maxi Sequoia. В процеса на развитие на проектите се появи търсене за наемане на апартаменти, което ни подтикна да започнем да отдаваме и управляваме имоти. Към момента отдаването на жилища и търговски обекти има най-висока възвръщаемост както във финансов, така и в човешки аспект, тоест усилията и енергията, вложени в този бизнес, си заслужават.

Нашите наблюдения са, че все повече хора инвестират в отдаване под наем, но не всеки се справя с успешното изграждане и поддържане на ефективен метод и екип за работа. Ако вземем предвид обема на работа и дългогодишния опит, формулата за успех става още по-трудно достижима. При всички случаи наличието на конкуренция предполага повече фокус и повдигане на нивото на обслужване, а това е ценно и за общото благо на сектора, и за страната ни.

Кои са факторите, които стимулират развитието на пазара на жилища за отдаване под наем в страната и конкретно как те влияят на развитието на вашата компания?

Всички глобални събития имат известно влияние върху редица бизнес сфери. За съжаление повечето, които наблюдаваме през последните няколко години, са неприятни външни фактори, които подтикват хората да напуснат страната си и да изберат нашата за пребиваване. Извън войни и други бедствия има и икономически променливи, които правят България по-атрактивна за развитие на бизнеса спрямо други точки на света.

Като всеки друг бизнес ние се адаптираме към тези тенденции. Стандартът ни на работа е постоянен, независимо от атмосферата - не разчитаме на повишаване на цените или избирателна пропускливост при наличие на наплив в търсенето поради една или друга причина. Същината на нашия успех се крие в подхода ни към хората, които стават част от семейството на Maxi. Отстояваме принципите си на работа и проявяваме чувствителност и уважение към новодошлите наематели.

Това е от особена важност, имайки предвид, че друг съществен фактор е качеството на услугата и практичността на предлаганите имоти. В Maxi освобождаваме хората от излишни усилия в ежедневието, като поемаме комуникацията с всички външни доставчици и обслужващи фирми, независимо от повода, предлагаме техническа поддръжка, поддръжка на общите части и бърза реакция във всякакви ситуации. Всички обитатели имат място за паркиране, паркова среда за разходка и игра, магазини и заведения на няколко крачки и отдаден и грижовен екип от хора професионалисти, които са на един телефон разстояние. Това пести време и енергия, които да се вложат в други занимания, повдигащи още повече качеството на живот.

Високите стандарти, които поддържате, изискват атрактивни локации за изграждане на комплексите, един от които Maxi Sequoia в София. Какво е характерно за комплекса?

Maxi Sequoia се състои от 20 еднофамилни къщи, разположени на площ 25 хил. кв.м, с голямо отстояние между постройките и обширно пространство за живеещите. Локацията в подножието на планината е изключително тиха и уединена, което е рядка находка в днешно време. В столицата вече почти не се намират тихи места за живеене сред природата. Мястото е далеч от шума на забързания град, но и достатъчно близо до централната част благодарение на добрата пътна инфраструктура.

Името на комплекса не е случайно. Преди да започне строителството, парцелът от 25 декара е засаден с 600 секвои от кюстендилския край, които придават особен чар на района.

Първата копка на Maxi Sequoia е през март 2017 г., а първите наематели се настаняват през май 2020 г. Голям интерес към комплекса проявяват дори холивудските знаменитости Лиъм Нийсън и Гай Пиърс. Това се случва по време на снимачния процес на трилъра "Спомени", режисиран от режисьора на "Казино Роял" Мартин Кембъл, който живее в комплекса повече от две години по време на престоя си в България.

Във всяко кътче на Maxi Sequoia са вложени много практични и естетически издържани идеи - в озеленяването, разпределението и дизайна на къщите. Целта е всяко семейство да разполага с достатъчно пространство, живеещите във всеки дом да усещат широта и погледът им да потъва в зеления хоризонт от богата растителност.

Какви са предимствата на комплекса?

Едно от жизненоважните предимства е въздухът, който в този район е много по-чист. Това се дължи на "розата на ветровете" - естественото въздушно течение, което пречиства въздуха, движейки се от планината към центъра на София, без да се връща обратно.

Външните стени на къщите са с допълнителна декоративна облицовка със специален гръцки камък от района на Халкидики, който не е рязан на машина, а чрез удряне с чук е разпукан по естествен начин. Подравняването и зидарията на този тип камък изискват специални умения. Майсторът, който ги е обработил в комплекса, е един от петимата в Гърция, които владеят този занаят.

Къщите са шахматно позиционирани, за да не си пречат една на друга, и от всяка има красива и открита панорамна гледка. Разпределението позволява навлизането на слънчева светлина и през двете половини на деня, като от всяка покривна тераса могат да се видят Витоша и цяла София. Терасите са със стъклен парапет, за да не се възпрепятства видимостта, и са идеални за слънчеви бани.

Освен покривната тераса от 62 кв.м всяка къща има още 6 тераси - по една към всяка спалня и по една прилежаща към кухнята и хола. Верандата към хола е с площ 50 кв.м, а тази към кухнята - 18 кв.м. На холната веранда има мобилна покривна тента, за да може обитателите да се наслаждават на всички вариации на слънцестоенето. Прозорците са по-големи от стандарта, което оскъпява строителството, но затвърждава усещането за още повече простор и позволява изобилие от естествена светлина. Външните ролетни щори навсякъде в къщата изолират от шум и светлина, като осигуряват спокойствие и възможност за качествена почивка по всяко време.

Спалните и прилежащите им бани са с много подобен размер, за да е удобно и приятно на всички членове на семейството - нетипично разпределение за повечето имоти на пазара, които по традиция разчитат на обемна родителска спалня и значително по-малки детски или гостни стаи.

Мебелите са изработени по индивидуален проект специално за Maxi Sequoia. Плотовете във всички стаи и бани са от травертин - естествен камък, по-добре познат като камъка, използван за построяването на Колизеума в Рим. В кухнята те са от гранит, който е по-издръжлив на топлина и оцветяване. Цялостният интериор е уютен и елегантен - има всичко необходимо, но позволява и добавянето на личен стил и вкус.

Обща информация за комплекс Maxi Sequoia

  • Напълно обзаведени 20 еднофамилни къщи, всяка с РЗП 652 кв.м
  • 5000 кв.м общи площи с игрище, плодни дръвчета, розови храсти и още
  • Обща площ на комплекса: 25 хил. кв.м
  • Всяка къща има 4 етажа и покривна тераса, разполага с: хол, кухня и трапезария, две веранди; 4 спални, всяка с индивидуална баня, дрешник и тераса
  • Спалните са с чиста квадратура между 20 и 23 кв.м, а с гардеробите и баните достигат 40 кв.м
  • Две тоалетни за гости
  • Мокро помещение
  • Асансьор, фитнес, сауна, гараж
  • Двор от 700 -1400 кв.м
  • 62 кв.м покривна тераса с панорамна гледка към Витоша и София
  • Уникална локация - в самото подножие на планината, същевременно на 15 минути от центъра на града
  • Изцяло нова външна и вътрешна инфраструктура
  • Лесен достъп по асфалтиран път от Бистришко шосе
  • На 3 минути с кола до Ring Mall