🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция година след земетресението: контейнерни градове въпреки обещанията на Ердоган

Напредъкът е много по-малък от очаквания, а правителството се бори с големия мащаб на бедствието

Огромен брой хора все още живеят във временни постройки въпреки обещанието на държавата да "излекува раните" в рамките на 12 месеца
Огромен брой хора все още живеят във временни постройки въпреки обещанието на държавата да "излекува раните" в рамките на 12 месеца
Огромен брой хора все още живеят във временни постройки въпреки обещанието на държавата да "излекува раните" в рамките на 12 месеца    ©  Reuters
Огромен брой хора все още живеят във временни постройки въпреки обещанието на държавата да "излекува раните" в рамките на 12 месеца    ©  Reuters

Физическите белези от земетресенията с магнитуд 7 по Рихтер, които разтърсиха Турция и съседна Сирия, са видими навсякъде в Антакия, където половината сгради са разрушени. В покрайнините на града има разрастващи се контейнерни градове, а армия от самосвали и земекопни машини разрушават това, което е останало от срутените апартаменти, офиси и исторически сгради.

Въпреки външните признаци на напредък, оцелелите казват, че срещат проблеми с достъпа до чиста вода и други основни нужди, както и с жилищата, и се притесняват за личната си безопасност, пише в репортаж Financial Times.

Хикмет Чинчин, дългогодишен жител на Антакия, който ръководи търговската камара на града в продължение на почти две десетилетия, казва, че докато правителството е фокусирано върху дългосрочните приоритети, много оцелели се борят просто да преживяват. "Проблемите с канализацията, хигиената и питейната вода продължават, продължава и жилищният проблем", казва Чинчин пред Financial Times от жилищен блок, който, както много други в Антакия, все още е пълен с пукнатини. "Така че как можем да говорим за развитие при такава бедност?"

Земетресенията убиха около 53 хил. души в Турция и принудиха 6 млн. да се подслонят временно или да се преместят в други региони, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Хатай е най-засегнатата от 11-те засегнати провинции с 24 хил. жертви, а други 8 хил. са загинали в съседна Сирия, по данни на турската агенция за управление на бедствията Afad и Международната фондация за помощ и развитие "Синия полумесец".

Три седмици след катастрофата турският президент Реджеп Ердоган обеща, че правителството му ще "излекува до голяма степен раните от земетресението в рамките на една година". Обещанието беше дадено преди президентските избори, които се проведоха в условията на остра конкуренция, тъй като Ердоган беше подложен на обществени критики за реакцията на бедствието.

Ердоган спечели изборите и започна трето десетилетие на власт. Но след обещанията му не последваха необходимите действия. Напредъкът е много по-малък от очаквания, а правителството се бори с големия мащаб на бедствието. Според официални лица напрежението между централното правителство и общинските власти е забавило напредъка. Те твърдят, че напредъкът се бави и поради спорове относно сгради, които инженерите искат да разрушат против волята на собствениците им. Инженерите и урбанистите твърдят, че щетите са били толкова големи и заради небрежното прилагане на строителните норми и дългата история на програмите за амнистия в Турция, предвиждащи узаконяване на незаконни строежи.

Месец след земетресението Ердоган заяви, че очаква в рамките на една година да бъдат възстановени около 300 хил. жилища, но общият брой на възстановените жилища значително се разминава с очакванията му. Според Afad недостигът е довел до това, че около 700 хил. души са останали блокирани в повече от 400 контейнерни града.

Според заместник-министъра на околната среда и урбанизацията Рефик Тузчуоглу правителството на Ердоган планира да предаде около 46 хил. самостоятелни жилища, които са били възстановени навреме, за първата годишнина от земетресението във вторник. Но дори и той призна, че това е много по-малко от необходимите 300 хил. - 600 хил. броя. Тузчуоглу заяви, че възстановяването на 200 хил. броя е в ход и че правителството работи по тръжната процедура за още 100 хил. Според местни служители и инженери общата стойност на възстановяването на засегнатата от земетресението територия от 120 хил. кв. км може да достигне 100 млрд. долара.

"Бързо се възстановяваме от последиците и разрушенията, причинени от земетресението, каза Тузчуоглу. Надяваме се да решим въпроса с постоянните жилища в рамките на много кратък период от време."

Николаус Майер-Ландрут, ръководител на делегацията на ЕС в Турция, заяви, че "нуждите на страната са безкрайни" предвид мащаба на разрушенията на домове, училища, болници и инфраструктура. ЕС се включи в спасителните дейности след земетресението и продължава да играе роля във възстановяването.

Губернаторът на Хатай Мустафа Масатли, назначен от Ердоган, заяви, че правителството е постигнало напредък в посрещането на хуманитарните нужди. Например, казва той, правителството разпределя по 25-30 камиона вода на ден в неговата провинция.

Но Майер-Ландрут не се съмнява, че хората в зоната на земетресението остават силно засегнати. "Все още има нужди по отношение на хигиената, все още има нужди по отношение на защитата, има специални нужди за уязвимите общности, обясни той. Хората все още са травмирани."

Все още няма коментари
Нов коментар