🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Честите ревизии на данните за работната сила затрудняват централните банки

Икономисти се питат дали официалните доклади са точен ориентир за пазара на труда

Постоянните ревизии на данните затрудняват централните банкери да преценят дали пазарът на труда в страните се е охладил достатъчно, за да обмислят намаляване на лихвените проценти
Постоянните ревизии на данните затрудняват централните банкери да преценят дали пазарът на труда в страните се е охладил достатъчно, за да обмислят намаляване на лихвените проценти
Постоянните ревизии на данните затрудняват централните банкери да преценят дали пазарът на труда в страните се е охладил достатъчно, за да обмислят намаляване на лихвените проценти    ©  Reuters
Постоянните ревизии на данните затрудняват централните банкери да преценят дали пазарът на труда в страните се е охладил достатъчно, за да обмислят намаляване на лихвените проценти    ©  Reuters

Колебания в имиграцията, бързите промени в условията на труд след пандемията и по-слабото участие в проучванията създават проблеми за статистиците на пазара на труда, като икономистите все по-често поставят под въпрос дали може да се разчита на официалните доклади за точно отчитане на пазара на труда. Постоянните ревизии на данните затрудняват централните банкери да преценят дали пазарът на труда в страните се е охладил достатъчно, за да обмислят намаляване на лихвените проценти.

Според първоначалните данни на US Bureau of Labor Statistics (BLS) през януари тази година са били открити нови 353 хил. работни места извън селскостопанския сектор (NFP) в страната, но месец по-късно те са намалени с повече от една трета до 229 хил. Окончателната стойност за януари ще бъде обявена в края на седмицата, заедно с предварителните данни за март, пише Financial Times.

Разминаването между текущата статистика за заетостта на BLS, на която се основава броят на NFP, и проучването му на домакинствата накара някои да подозират, че данните за работните места може също така да подценяват нарастването на работната сила в САЩ.

Джаред Бърнстейн, главен икономист на президента на САЩ Джо Байдън, заяви, цитиран от FT, че макар качеството на данните за пазара на труда в САЩ да остава "много високо" и BLS да върши "чудесна работа", въпросът дали данните правилно отразяват рязкото нарастване на имиграцията е "много важно нещо, което трябва да се обмисли".

Спад на броя на респондентите

Други държави също се сблъскват с проблеми с официалните данни. Във Великобритания Office for National Statistics (ONS) в продължение на месеци не успява да публикува оценката си на безработицата, тъй като процентът на респондентите е спаднал прекалено много, за да бъде надежден.

Службата предупреждава потребителите да отнасят изключително предпазливо към данните, които сега публикува, което затруднява вземането на решения относно политики като минималната работна заплата и лихвените проценти. Според данни на ONS, цитирани от FT, броят на респондентите на проучването за работната сила е спаднал до под 20% през 2023 г.

Европейската комисия обърна внимание на спада в броя на отговорите на нейното проучване на работната сила в началото на пандемията, заявявайки, че това може да доведе до "произволни и систематични грешки" в данните в момент, когато "работната действителност на много хора се е променила значително". В Канада статистическата служба се затруднява да поддържа процента на респондентите след предизвикания от ковид спад, но Statcan заявява, че службата е уверена, че проучването все още дава надеждна картина, добавя FT.

Някои статистически агенции предлагат стимули, за да увеличат броя на респондентите си. ONS изпробва подаръци, ваучери, интензивно допитване до неотговорилите и по-кратки въпросници, тъй като се стреми да замени старото си проучване на работната сила с "трансформирано" онлайн проучване по-късно тази година. Според BLS подобна стъпка би увеличила значително разходите. "Работим в рамките на бюджетни ограничения и предлагането на стимули не би било в рамките на бюджета", каза Крис Манинг, програмен ръководител на програмата за работна сила.

Друг вариант би бил да се последва въведения в някои страни модел, включително Франция и Канада, където попълването на въпросника е станало задължително. В САЩ само в четири щата отговорите на правителствените анкети са задължителни. Наскоро независим доклад предложи на статистическия орган на Обединеното кралство да въведе задължително попълване на анкетата за работната сила.

Целта на много агенции е да преминат към стойности, основани на големи масиви от правителствени данни и други цифрови данни, като проучванията да играят много по-малка роля.

Дениз Лийвсли, която ръководи прегледа на UKSA, заяви, че всички статистически агенции на ОИСР смятат това за съществено поради "намаляващия брой отговори на традиционните проучвания, нарастващите изисквания за по-навременна статистика и натиска върху бюджетите на публичния сектор". Въпреки това тя признава, че остарелите ИТ системи и опасенията, свързани с поверителността на личните данни, усложняват задачата, а агенциите признават, че анкетите все още могат да бъдат единственият начин да се отговори на някои важни въпроси.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар