Население и пазар на труда: България е с най-лоша перспектива от целия ЕС

До 2050 година хората между 20 и 64 години в страната ще намалеят с една трета според доклад на Allianz Trade

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 2050 г. населението на България в трудоспособна възраст се очаква да намалее с една трета. По този показател страната ни е с най-лошата прогноза в целия ЕС според последния доклад на застрахователя на търговски кредити Allianz Trade. Основните причини за прогнозата не са изненада: демографската криза и миграцията. България е един от основните "донори" на работна ръка към други държави в ЕС заедно с Румъния и Полша.

Това обаче не е само български проблем. Цяла Европа страда от застаряващо и намаляващо население. От Allianz Trade очакват задълбочаване на недостига на квалифицирана работна ръка в почти всички държави в ЕС, като до 2050 г. средно населението между 20 и 64 години ще намалее с 20%.

Източна Европа досега преливаше хора към Западна

Според доклада около 50% от мигрантите към трудовия пазар в EС от началото на XXI век са дошли именно от България, Румъния и Полша. Затова прогнозата за свиване на населението в трудоспособна възраст и в Полша е близка до българската - 26% до 2050 г., а за Румъния - с 22%. Драстично се очаква да намалее то и в държави като Литва и Латвия. Според авторите за да се промени това, е нужно подобряване на условията на труд и увеличаване на трудовите възнаграждения, което би намалило мигрантския поток навън.

В доклада се посочва, че Германия вече е свидетел на забавяне на притока на имигранти от България, Румъния и Полша през последните години. "След като достигнаха връх от 492 282 през 2015 г., техният брой остана на високо ниво, преди да падне под 400 хил. през 2019 г. Оттогава нивата на миграция все още са по-ниски от тези преди Covid-19 въпреки лекото увеличение през 2022 г.", посочват от Allianz Trade. Статистиката след пандемията наистина показа, че има връщане на хора, но доколко устойчив е този тренд, не е ясно.

Влошаващата се демография в България не е новина и за това предупреждават от години различни анализатори. А последиците от подобно развитие са по-слаб икономически растеж, нужда от повече средства за здравеопазване и социална защита и проблеми с пенсионната система, която разчита на данъците на работещите, за да плаща на пенсионерите.

Според реалистичния сценарий в последната демографска прогноза на НСИ до 2075 г. населението на България ще намалее до 4.97 хил. души, или под 5 милиона. Населението на 65 и повече навършени години ще е 25.5%, а коефициента на възрастова зависимост - 69.1, или на 100 лица от населението в активна възраст ще се падат 69 лица в зависимите възрасти - под 15 и над 64 години. За сравнение, към 2025 г. се очаква този коефициент да е малко над 60.

Проблемът е на целия ЕС

Средно за ЕС до 2050 г. се очаква населението в трудоспособна възраст да намалее с 20%. Изключение от общия тренд са само Ирландия, Дания, Люксембург и Швеция. Три големи мигрантски икономики - Италия, Испания и Германия, обаче ще бъдат засегнати още по-силно от демографските промени. Анализът показва, че ако се разчита само на миграция, ще е нужен приток на между 100 хил. и 500 хил. мигранти годишно само в четирите най-големи икономики на съюза (плюс Франция).

Логично възниква въпросът откъде ще дойдат бъдещите мигранти? Анализаторите посочват, че броят на хората във възрастовата група от 20 до 39 години ще намалее във всички региони на света с изключение на Африка, където се очаква броят им да се удвои от 429 млн. до 790 милиона през 2050 г.

В този контекст сред възможните мерки и решения, които се посочват в доклада, са увеличаване на реалните работни часове в някои европейски държави и подобряване на интеграцията и квалификацията на мигрантите, включително постигане на по-висока степен на ангажираност на жените сред тях. "Добрият пример за това е Швеция, където перспективите за запазване на работната сила и съответно стабилността на икономиката към момента изглеждат най-оптимистични", се посочва в доклада.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka
    • + 1

    "Добрият пример за това е Швеция" - от страната с най-малко убийства на глава от населението в Европа , Швеция се превърна в най-опасната страна в Европа благодарение на мигранти от мюсли-държави. Швеция е лош пример.

    Нередност?
Нов коментар