ЕЦБ няма график за понижаване на лихвите

Управителят Кристин Лагард заяви, че банката няма да може да поеме ангажимент относно определен брой намаления на основния лихвен процент

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард не даде исканата от пазарите и анализатори сигурност относно курса на банката
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард не даде исканата от пазарите и анализатори сигурност относно курса на банката
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард не даде исканата от пазарите и анализатори сигурност относно курса на банката    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард не даде исканата от пазарите и анализатори сигурност относно курса на банката    ©  Reuters

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че банката няма да може да поеме ангажимент за определен брой намалявания на основния лихвен процент. Все повече от централните банкери са обединени около мнението, че първата подобна стъпка най-вероятно ще бъде предприета на заседанието през юни. За разлика от ЕЦБ Федералният резерв на САЩ засега има планове за три понижения на лихвите през тази година.

Именно липсата на график е и причината въпросът колко пъти лихвата ще бъде понижена да става все по-важен. "Нашите решения ще трябва да останат зависими от данните и от среща на среща, отговаряйки на новата информация, когато постъпва", каза Лагард, цитирана от Reuters. Тя добави, че колкото и да им се иска на анализаторите и инвеститорите висшата финансова институция да даде подобни гаранции, нито честотата, нито размерът на намаленията ще може да бъде предсказан.

Подобно мнение изрази и главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн като според него ще е нужно "калибриране за дълго време напред". Друг член на борда - Изабел Шнабел, дори повдигна перспективата за нова ера на структурно по-високи лихвени проценти. "Изключителните инвестиционни нужди, произтичащи от структурните предизвикателства, свързани с климатичния преход, цифровата трансформация и геополитическите промени, може да имат трайно положително въздействие върху естествения лихвен процент", каза Шнабел.

Пазарните нагласи показват, че се очакват три намаления до декември с известен шанс за четвърто. По този начин лихвеният процент от 4%, който ЕЦБ плаща върху банковите депозити, може да спадне до 3.25% или 3%. Причината за широко разпространените очаквания, че първото намаление ще бъде направено на заседанието през юни е, че тогава банката вече ще може да вземе предвид масовите данни за нивото на безработица и пазара на труда в еврозоната.

Лагард се опитва да успокои страстите относно понижаванията на лихвите в еврозоната.

Президентът на ЕЦБ заяви, че последните налични данни в това отношение показват, че намаляването на лихвените проценти се задава в следващите месеци. Проучването на Eurostat показва забавяне на растежа на договорените заплати до 4.5% и заплащането на служител до 4.6% през четвъртото тримесечие на миналата година. По-дълготрайният инструмент за проследяване на заплатите на ЕЦБ, който събира данни в реално време за колективните трудови договори, показа, че средният ръст на заплатите ще бъде 4.2% тази година, което е по-малко от показанията от 4.4% през януари, каза Лагард. Централната банка смята, че ръстът на заплатите от 3% е в съответствие с целта за инфлация от 2%. Инфлацията в еврозоната спадна от двуцифрено процентно увеличение през есента на 2022 г. до 2.6% миналия месец.

От друга страна, икономическият растеж на еврозоната е в застой и управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос каза, че има известни доказателства, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ има по-голямо въздействие от очакваното. "Ние ще следим отблизо материализирането на такива рискове и ще калибрираме съответно степента на паричните ограничения", каза де Кос, цитиран от Reuters.

Но Лагард посочи условията, необходими на ЕЦБ да започне да намалява лихвите: забавяне на растежа на заплатите, продължаващ спад на инфлацията и нови вътрешни прогнози, потвърждаващи, че растежът на цените се връща към целта от 2%.

Нови рискове

Според ЕЦБ банките в еврозоната трябва да коригират начина, по който управляват риска, тъй като са изправени пред предизвикателства като края на ултраниските лихвени проценти и появата на нетрадиционни конкуренти, които могат бързо да откраднат пазарен дял. Европейските банки се справиха изненадващо лесно със скорошния скок на инфлацията и лихвените проценти и до голяма степен избегнаха от миналогодишните банкови сътресения в САЩ и Швейцария. Според централната банка това повишава риска от загуба на фокус и подхранва призивите кредиторите да се подготвят за по-трудни времена.

Загубите от лоши кредити остават изключително ниски, въпреки почти рецесионна среда, но това може да се дължи на безпрецедентна фискална и парична подкрепа, която предпази банките от сътресения, заяви пред Reuters Клаудия Бух, главният банков надзорник в ЕЦБ. "Това има отражение върху бъдещите оценки на риска, тъй като минали данни за неизпълнение на кредити не отразяват истински рисковете за качеството на активите, които предстоят", пише тя в годишен доклад за надзор на банката.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар