🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fitch понижи перспективата за рейтинга на Китай заради икономическата несигурност

Според агенцията ръстът на БВП ще се забави до 4.5% през 2024 г. заради проблемите на имотния пазар и ниското потребление на домакинствата

Президентът Си Цзинпин започна кампания, за да съживи доверието на инвеститорите в Китай, участвайки в срещи на високо ниво с чуждестранни ръководители
Президентът Си Цзинпин започна кампания, за да съживи доверието на инвеститорите в Китай, участвайки в срещи на високо ниво с чуждестранни ръководители
Президентът Си Цзинпин започна кампания, за да съживи доверието на инвеститорите в Китай, участвайки в срещи на високо ниво с чуждестранни ръководители    ©  Reuters
Президентът Си Цзинпин започна кампания, за да съживи доверието на инвеститорите в Китай, участвайки в срещи на високо ниво с чуждестранни ръководители    ©  Reuters

Рейтинговата агенция Fitch намали перспективата си за дългосрочния кредитен рейтинг на Китай до отрицателна заради несигурността в икономиката, тъй като Пекин променя своя модел на растеж, който досега се базираше на имотния сектор. Решението на рейтинговата агенция, която запази дългосрочния кредитен рейтинг на страната на А+, следва подобно понижение на перспективата от конкурента Moody's през декември, съобщава Financial Times.

"Преразглеждането на перспективите отразява нарастващите рискове за публичните финанси на Китай, тъй като страната се бори с по-несигурна икономика на фона на прехода от растеж, зависим от имотите, към по-устойчив модел", каза агенцията. "Големите фискални дефицити и растящият държавен дълг през последните години ерозираха фискалните буфери от гледна точка на рейтингите", допълва Fitch.

В отговор на понижаването Министерството на финансите на Китай отвърна, че Fitch "не успя ефективно да предвиди положителната роля на фискалните политики за насърчаване на икономическия растеж". Ведомството също така обеща да предприеме стъпки за предотвратяване и разрешаване на рисковете от дълговете на местните власти, отбелязва Reuters.

Същевременно Пекин се бори да стимулира икономическия растеж след пандемията. Държавата е изправена пред редица предизвикателства като продължителна имотна криза, висок дълг и намаляващи преки чуждестранни инвестиции. През последните месеци Китай пренасочи ресурси към производствения и високотехнологичния сектор. Той също така се опитва да ограничи разходите на задлъжнелите местни власти, които традиционно разчитат на продажбите на земя за приходи.

На годишната парламентарна среща Китай си постави цел за икономически растеж от 5% - същата като миналогодишната и най-ниската от десетилетия. Според анализаторите обаче целта ще бъде трудно да се постигне без увеличаване на вътрешното потребление и съживяване на доверието. Fitch прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай ще се забави до 4.5% през 2024 г., позовавайки се на постоянната слабост на сектора на имотите и ниското потребление на домакинствата.

Целта за растеж от 5% е "в съответствие с очакванията, реалността и необходимостта от развитие", коментираха от министерството. "Дългосрочните положителни основи на икономиката не са се променили и способността и решимостта на Китай да поддържа добър суверенен кредит също не са се променили", допълват още от ведомството.

Fitch също така прогнозира, че общият държавен дълг - който покрива заемите на местното и централното правителство - ще нарасне до 61.3% от БВП през 2024 г. спрямо 56.1% през 2023 г. главно поради фискална подкрепа за противодействие на икономическия натиск.

Министерството на финансите твърди, че дългът на Китай е под контрол, докато скритият дълг - задбалансовите пасиви на правителството, също намалява. Президентът Си Цзинпин започна кампания, за да съживи доверието на инвеститорите в Китай, участвайки в срещи на високо ниво с чуждестранни ръководители.

Понижаването на перспективата на кредитния рейтинг следва посещението в Китай на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, която изрази загриженост относно потенциалното въздействие на излишното китайско производство върху световната търговия.

Все още няма коментари
Нов коментар