🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай иска да пренареди световната търговия

Пекин опитва да изгради алтернативна търговска архитектура, която е изолирана от влиянието на САЩ и съсредоточена върху развиващия се свят

Пекин иска да изгради алтернатива на мрежата на Световната търговска организация
Пекин иска да изгради алтернатива на мрежата на Световната търговска организация
Пекин иска да изгради алтернатива на мрежата на Световната търговска организация    ©  Reuters
Пекин иска да изгради алтернатива на мрежата на Световната търговска организация    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай иска да увеличи глобалното си влияние чрез създаване на нова търговска мрежа.
  • Програмата за финансиране на инфраструктура в чужбина Belt and Road Initiative вече поставя държави в китайската зона на влияние.
  • Дългосрочните планове на Пекин са изградени около търговията с развиващите се пазари.

Китай е втората по големина икономика в света, като подобна позиция предполага и сила за промяна на дългогодишни традиции. Амбицията на Пекин обаче е да задмине САЩ и да се превърне в истинска суперсила, като реализацията на това желание несъмнено изисква много труд.

Начинът, по който Китайската комунистическа партия (ККП) смята, че ще задмине Вашингтон, е с промяна на международната търговия. Основната стратегия на Пекин е да се възползва от връзките с "глобалния юг", насърчавани чрез инициативата "Един пояс, един път" (BRI) на стойност 1 трлн. долара. Инвестиционната програма, която започна през 2013 г., включва повече от 140 държави в Азия, Африка, Латинска Америка и други континенти. Благодарение на инициативата Китай финансира и изгражда инфраструктура в редица държави, като дългът се изплаща през следващите няколко години.

Архитектурата в процес на изграждане се върти около ориентирана към Китай мрежа от двустранни и регионални "споразумения за свободна търговия" (FTA), които позволяват търговия при ниски мита, като същевременно насърчават преките инвестиционни потоци, казват китайски служители и търговски експерти. Тази мрежа - която в момента включва 28 държави и територии, които поемат близо 40% от износа на Китай - означава, че ако мандатът на Световната търговска организация (СТО) да поддържа света отворен за либерализирана търговия се разпадне, Китай ще разполага с поне частична резервна система. Нито едно от споразуменията за свободна търговия на Китай не включва САЩ или страни от ЕС.

"Китай почувства, че трябва да изгради алтернативна система, обслужваща собствените му интереси", казва пред Financial Times Хенри Гао, професор по право в Сингапурския университет по мениджмънт и съветник на СТО. "Тази алтернатива се основава главно на BRI, към който Китай постепенно се опитва да пренасочи износа си от традиционни пазари като САЩ и ЕС."

Желанието за резервен вариант

Стремежът на Китай да защити търговията си отразява безпокойството му от възможното разпадане на глобалната търговска система след Втората световна война. За експертите в Пекин тази заплаха се засили от 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп наложи високи мита върху търговията с Китай. Прогнозира се, че обемът на световната търговия се е свил с 5% през миналата година, тъй като броят на "ограничителните търговски мерки" - който включва тарифи и нетарифни мерки - се е увеличил значително, показват данни на организацията за развитие на ООН - Unctad.

Основният насрещен вятър за глобалната търговска система дойде под формата на срив на системата за разрешаване на спорове на СТО от 2019 г. насам. Нефункционирането на апелативния орган на СТО - най-висшият апелативен съд за световната търговия - означава, че много търговски спорове за милиарди долари се намират в правна безизходица, което от своя страна прави търговията по-скъпа и сложна.

Повечето анализатори не предвиждат драстични сценарии като разпадането на СТО. Но някои казват, че многобройните предизвикателства, пред които е изправена организацията - включително огромни промишлени субсидии в няколко големи търговски нации и установяването на паралелни архитектури за FTA като тази, която Китай изгражда - могат да я подкопаят значително.

"Множество заплахи предполагат, че бъдещето на СТО далеч не е сигурно, дори ако внезапен колапс или напускане на критичен играч е малко вероятно", пише Марк Линкът, бивш помощник търговски представител на САЩ, в документ за Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон мозъчен тръст. "Ако [промишлените политики] продължат, върховенството на закона на СТО може да рухне", добавя той в бележката си.

Китайски търговски служител, който отказа да бъде назован, формулира тезата по-категорично. "Китай играе водеща роля в свободната търговия, докато САЩ и ЕС стават все по-протекционистични", казва служителят. "Трябва да ускорим броя на споразуменията за свободна търговия, които подписваме, и също така да гарантираме качеството на тези споразумения, за да създадем достатъчно място за развитие на Китай", добавя той пред FT.

Износът на стоки на Китай за всички страни и територии, обхванати от неговата мрежа за свободна търговия, съставлява около 38% от общия износ през 12-те месеца до края на октомври миналата година. Като се има предвид, че през този период Китай - като най-големият износител в света - е направила износ за около 3.43 трлн. долара в целия свят, неговата мрежа за свободна търговия е взела близо 1.3 трлн. долара от тази обща сума. За да поставим размера на този отпечатък на FTA в контекст, Китай изнася повече към своята мрежа за FTA, отколкото четвъртият и петият по големина износители в света - Нидерландия и Япония, направиха по целия свят през 2022 г.

Към развиващия се свят

В по-дългосрочен план фокусът на Пекин ще бъде върху насочването на търговията му към развиващия се свят. Този план ще бъде подпомогнат от китайските връзки с повече от 140 страни, като идеята е Пекин да подписва споразумения за свободна търговия с тях, когато е възможно, казват китайски експерти.

Майкъл Пауър, експерт по нововъзникващите пазари в мениджъра на активи Ninety One, вижда търговската ангажираност на Китай с развиващите се страни като доказателство, че светът се завърта около оста си. "Китай не просто се опитва да създаде алтернативен световен ред. Успява", казва Пауър. "Мнозина на Запад не могат да преценят успеха, който Китай има в останалия свят", смята той. "Докато Западът се опитва да се откачи от Китай, останалият свят се преориентира към Китай", добавя Пауър пред Financial Times.

Все още няма коментари
Нов коментар