🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ предупреждават Китай за износ на оръжие за Русия

Държавният секретар Антъни Блинкен ще направи това при посещението си в Пекин тази седмица

Блинкен не планира да разкрие какви мерки ще предприеме Вашингтон, но няколко души, запознати със ситуацията, заявиха, че се обмислят санкции срещу китайски финансови институции и други организации
Блинкен не планира да разкрие какви мерки ще предприеме Вашингтон, но няколко души, запознати със ситуацията, заявиха, че се обмислят санкции срещу китайски финансови институции и други организации
Блинкен не планира да разкрие какви мерки ще предприеме Вашингтон, но няколко души, запознати със ситуацията, заявиха, че се обмислят санкции срещу китайски финансови институции и други организации    ©  Reuters
Блинкен не планира да разкрие какви мерки ще предприеме Вашингтон, но няколко души, запознати със ситуацията, заявиха, че се обмислят санкции срещу китайски финансови институции и други организации    ©  Reuters

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще предупреди Китай, че Вашингтон ще предприеме наказателни мерки, ако Пекин не спре да изпраща оръжейни технологии на Русия. По време на посещението си в Китай тази седмица Блинкен ще заяви на колегите си, че САЩ и техните съюзници стават все по-нетърпеливи от отказа на Пекин да спре да предоставя на Москва всичко - от чипове до двигатели за крилати ракети, за да подпомогне възстановяването на индустриалната ѝ база.

Блинкен не планира да разкрие какви мерки ще предприеме Вашингтон, но няколко души, запознати със ситуацията, казват, че се обмислят санкции срещу китайски финансови институции и други организации. Един от източниците посочва, че посланието му ще бъде най-ясното предупреждение, което САЩ досега са отправяли лично към Китай.

Китай е все по-загрижен за възможността за налагане на санкции на неговите банки. През декември президентът Джо Байдън издаде заповед, с която предупреди чуждестранните финансови институции, че "рискуват да загубят достъпа си до финансовата система на САЩ, ако улеснят значителни транзакции, свързани с военнопромишлената база на Русия".

"От известно време Китай се притеснява, че САЩ могат да увеличат санкциите срещу него, особено в банковата сфера, заради подкрепата му за Русия по време на войната", казва Денис Уайлдър, бивш анализатор на ЦРУ за Китай, който сега работи в университета в Джорджтаун. Според съобщения в руски медии четири водещи китайски банки са спрели да приемат плащания от Русия миналия месец, особено във връзка с транзакции за важни електронни компоненти.

Държавният департамент на САЩ отказва да коментира темата.

Министърът на финансите Джанет Йелън повдигна въпроса по време на посещението си в Китай този месец, но Блинкен възнамерява да е по-настоятелен по въпроса. Байдън изрази загриженост пред китайския президент Си Цзинпин, когато лидерите разговаряха по телефона преди три седмици.

Европа действа бавно

Докато САЩ се надяват, че заплахата от наказателни мерки ще убеди Китай да промени курса си, те призовават и европейските страни да предприемат действия. САЩ смятат, че европейският натиск е от решаващо значение, тъй като Китай се притеснява от въздействието върху икономическите си отношения с Европа, докато собствената му икономика се забавя.

Един от източниците, запознати с обсъжданията, казва, че Европа е наложила санкции само на три китайски групи от началото на руската инвазия преди две години в сравнение със 100 такива действия срещу китайски структури от страна на Вашингтон.

Миналата седмица висши американски служители публикуваха списък с технологии, които според тях Китай изпраща на Русия. Според тях през 2023 г. 90% от чиповете, които Русия е внесла, са били от Китай и се използват за производство на ракети, танкове и самолети. Те заявиха, че 70% от вноса на руски металорежещи машини през последното тримесечие на миналата година е бил от Китай и че Москва "вероятно ги е използвала" за производство на балистични ракети.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    Има една поговорка: На крадеца шапката му гори...

    Вчера US законодателите гласуваха закони за кражбата на чужди активи за 5 млрд долара и за отпускане на военни кредити в натура на Украина (т.е. милиардите по същество ще останат в американския ВПК) на стойност 61 млрд долара.

    Утре пък Антъни Б ще ходи в Китай да заплашва, че ако той дори само си сътрудничи с Русия, ще бъде зазидан със санкции!

    Много объркана е днешната американска (демократическа) администрация!
    След половин век кански US старания да бъде разбита комунистическата от СССР-КНР, които старания в един миг даваха надежди, че са довели до окончателни резултати, управлението на Джоузеф Б и подведомствените му абсолютно заличи тия усилия и Пекин и Москва се убедиха, че единствено заедно могат да сложат кръст на хегемониалния свят по правилата на Вашингтон, Което по същество си е свят без правила ...

    Нов Кисинджър в САЩ я се роди след 100 г...
    Пък и те ще устискат ли толкова?

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Ти гледай Русия колко още ще устиска. Защото си има и прецедент - разпадът на СССР. Потом Сибир наш.

    Нередност?
Нов коментар