🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След месеци забавяне САЩ гласуваха 60 млрд. долара военна помощ за Украйна

Камарата на представителите одобри подпомагане и за Израел, и Тайван

Законопроектът изисква Пентагонът/Държавният департамент да предоставят ясна стратегия на САЩ за Украйна в срок от 45 дни.
Законопроектът изисква Пентагонът/Държавният департамент да предоставят ясна стратегия на САЩ за Украйна в срок от 45 дни.
Законопроектът изисква Пентагонът/Държавният департамент да предоставят ясна стратегия на САЩ за Украйна в срок от 45 дни.    ©  Reuters
Законопроектът изисква Пентагонът/Държавният департамент да предоставят ясна стратегия на САЩ за Украйна в срок от 45 дни.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Половината републиканци в Камарата на представителите гласуваха "против" подкрепата за Украйна.
  • Помощта идва в критичен момент за Украйна във войната й срещу руската инвазия.
  • Значителна част от оръжието в момента се съхранява близо до украинската граница - в Жешув, Полша, което предполага, че то може да бъде доставено в Киев в кратки срокове.

Камарата на представителите на САЩ одобри военна помощ в размер на над 60 млрд. долара за Украйна във войната й срещу Русия, което е сериозен пробив след месеци на бездействие от страна на Капитолия. Помощта за Украйна е част от пакет от закони за националната сигурност на стойност 95 млрд. долара, който включва 26 млрд. долара за Израел и 8 млрд. долара за Индо-Тихоокеанския регион, както и законопроект, който може да доведе до забрана на TikTok в американските магазини за приложения.

Републиканци и демократи заедно

Законопроектът за Украйна беше приет от Камарата на представителите в събота с 311 гласа "за" срещу 112 гласа "против", като 210 демократи и 101 републиканци гласуваха "за". Нито един демократ не гласува против пакета за помощ, докато 112 републиканци бяха "против". При обявяването на резултата много депутати от Демократическата партия ликуваха и развяваха украински знамена в залата, съобщава Financial Times.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в изявление, че гласуването в събота е изпратило "ясно послание за силата на американското лидерство на световната сцена". "В този критичен момент [законодателите] се обединиха, за да отговорят на призива на историята, като приеха спешно необходимото законодателство в областта на националната сигурност, за което се борих месеци наред", каза Байдън.

Критичен момент за Киев

Помощта идва в критичен момент за Украйна във войната й срещу руската инвазия. Руските войски поеха инициативата на бойното поле, възползвайки се от липсата на оръжия и боеприпаси в Киев след неуспеха на украинската контраофанзива миналата година и след като военната помощ, предоставяна от САЩ, беше блокирана.

"Приетият днес от Камарата на представителите на Конгреса законопроект за жизненоважната помощ на САЩ ще попречи на войната да се разрасне, ще спаси хиляди и хиляди човешки животи и ще помогне на двата ни народа да станат по-силни", каза в изявление украинският президент Володимир Зеленски. "Справедлив мир и сигурност могат да бъдат постигнати само чрез сила."

Зеленски заяви, че е благодарен на представителите на двете партии и по-специално на републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън "за решението, което запазва историята в правилната посока".

По-рано този месец украински командири в близост до фронтовата линия в източната част на Донецка област заявиха пред Financial Times, че са отчаяни от забавянето на одобрението на пакета от помощи от страна на Конгреса. Един от тях заяви, че това е въпрос на "живот и смърт" за неговите войски. В продължение на месеци те са ограничавали използването на боеприпасите си срещу руските сили, които са имали артилерийско предимство почти 10:1.

Бързи доставки

В петък западен служител заяви пред британското издание, че значителна част от оръжието в момента се съхранява точно отвъд украинската граница в Жешув, Полша, което предполага, че то може да бъде доставено в Киев в кратки срокове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали приемането на законопроекта в изявление в социалната мрежа X. "Украйна използва оръжията, предоставени от съюзниците на НАТО, за да унищожи руския боен потенциал", каза той. "Това прави всички нас в Европа и Северна Америка по-сигурни."

Сега пакетът ще бъде изпратен на Сената на САЩ, който се очаква да го одобри в началото на следващата седмица. След това той ще бъде изпратен на Байдън, за да бъде подписан като закон. В събота Байдън призова Сената да действа бързо, "за да мога да го подпиша като закон и да можем бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, за да отговорим на спешните им нужди на бойното поле".

Гласуването в събота сложи край на месеците на бездействие в Камарата на представителите, където Джонсън отказа да разгледа друг законопроект за допълнителна помощ за националната сигурност в размер на 95 млрд. долара, който беше приет от Сената през февруари. Джонсън се сблъска с опозицията на републиканците изолационисти, които имат огромно влияние в разделения Конгрес.

Но Джонсън, който е съюзник на Доналд Тръмп, беше подложен на нарастващ натиск да действа през последните седмици, особено след като миналия уикенд Иран извърши въздушна атака срещу Израел - най-близкия съюзник на Вашингтон в Близкия изток.

В понеделник Джонсън представи новия си план за разделяне на одобреното от Сената законодателство на четири отделни законопроекта, с което иска да успокои враждуващите фракции в собствената си Републиканска партия. Въпреки това пакетът не успя да спечели критиците на Джонсън от собствената му партия. Преди гласуването в събота водещият кандидат на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп се опита да промени позицията си за Украйна. В публикация в социалната му мрежа Truth Social Тръмп написа, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ. В предишни изказвания бившият американски президент остро критикуваше отпускането на средства за Украйна.

В поста си обаче Тръмп отново критикува и недостатъчната подкрепа от европейските съюзници, което даде основание на крайните републиканци (Марджъри Тейлър Грийн) да заявят, че с него кандидатът за президент всъщност отхвърля военната подкрепа за Киев.

Основни акценти от законопроекта:

  • Законопроектът задължава президента на САЩ да предаде на Украйна далекобойни ракети ATACMS (неуточнен тип) във възможно най-кратък срок след влизането му в сила. Президентът може да отложи предаването, ако според него предаването на ATACMS ще навреди на интересите на националната сигурност на САЩ;
  • Общият размер на средствата е 61 млрд. долара, от които 23.2 млрд. долара ще бъдат използвани за попълване на доставките на отбранителни стоки и услуги за Украйна;
  • 11.3 млрд. долара ще бъдат насочени за текущите военни операции на САЩ в региона;
  • 13.8 млрд. долара ще са за купуване на най-новите оръжейни системи, стоки и услуги за отбранителни цели;
  • 26 млн. долара ще са за непрекъснат надзор и отчетност на помощта и оборудването, предоставени на Украйна;
  • 7.8 млрд. долара пряка финансова помощ под формата на кредити за Украйна. След 15 ноември 2024 г. президентът ще може да отпише до половината от сумата на дълга, след като представи съответната обосновка пред Конгреса;
  • Законопроектът изисква Пентагонът/Държавният департамент да предоставят ясна стратегия на САЩ за Украйна в срок от 45 дни.


15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 5
    • + 4

    Сега им се е паднало на американците "полезни идиоти" дето да воюват срещу руснаците и ще ги използват до като има и един жив. Пари ще напечатат и ще си ги дадат на техните фирми.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Благодатен ден за американските законотворци, които натвориха чудеса от законотворчество!

    1. Много голяма част от "средствата за Украина" ще отидат в американския ВПК, защото просто ще се обновят погребите на Пентагона и боеприпасите с изтичащи срокове ще се ескпедират в прокси войната на САЩ в (и за сметка на) Украина;
    2. За разлика от строгата конкретика в парите за Украина (които са кредит!) и нищо кеш, защото попива сеткавично някъде, любимият Израел получава непопълнен чек за 26 млрд, които може да харчи на воля, вкл. и за атаки срещу Рафа и започващата кампания и на Западния бряг, които доскоро бяха неприемливи за Вашингтон. Е, с провокацията на Биби срещу иранското консулство в Дамаск и ответния (театрален) удар, вече станаха приемливи. Гоним психологическта граница от 40 000 избити мирни палестинци...;
    3. В многотията от законопраекти има и едни 9 млрд за логистика на САЩ в Украина, което ясно говори, че ще има още "инструктори", старлинк, разузнавателна информаия и пр;
    4. Забраната на Тик Ток набира скорост;
    5. Намерен е законен (чрез закон) начин за открадването на активи на руската ЦБ в американски банки за 5-6 млрд. Кристин Лагард веднага каза, че това ще разклати сериозно финансовата стабилност. Да му мислят тези, които са си доверили авоарите на крадльовците от Запада :(

    Вероятно всичко това ще ускори руската офанзива. А и Лавров онзи ден го каза в почти прав текст. Така че броенето към последния украинец продължава...

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 6
    • + 2

    Крадльовците от Запада... Путин щото е много убав. Твърдеше че няма да напада Украйна... до 20.02.2022. Да се радва че ще изгори само с 5 милиарда. Експроприация на експрприираното, както казват твоите хора. Чунким малко активи окраде от разни олигарси, които не слушкат и не папкат. И после говориш за Крадльовците от Запада. На зла круша - зъл прът, докторе. Малко му е.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    До коментар [#5] от "Венцеслав Ралев":

    Е то и вие може да твърдите, че няма да ударите някого, но ако този някой продължи с лошото си поведение и ви застраши и не спира.. рано или късно ще му видите сметката, ако можете разбира се. Въпрос на точка на пречупване, т.е. всичко е относително. Днес едно е невъзможно, но утре може и да е.

    Нередност?
Нов коментар