Европа е изправена пред дефицит 56 млрд. евро в разходите за отбрана на НАТО

"Движим се в правилната посока, но твърде бавно и твърде късно", заяви външният министър на Полша Радослав Сикорски
"Движим се в правилната посока, но твърде бавно и твърде късно", заяви външният министър на Полша Радослав Сикорски
"Движим се в правилната посока, но твърде бавно и твърде късно", заяви външният министър на Полша Радослав Сикорски
"Движим се в правилната посока, но твърде бавно и твърде късно", заяви външният министър на Полша Радослав Сикорски
Темата накратко
  • Според проучване на германския институт Ifo много от страните от ЕС с най-голям недостиг на средства за отбрана имат и едни от най-високите нива на дълг и бюджетен дефицит в Европа.
  • Миналата година две трети от общите разходи на НАТО за отбрана в размер на 1.2 трлн. евро бяха направени от САЩ.
  • Страните от еврозоната са напът да удвоят разходите си за отбрана от 150 млрд. евро през 2021 г. до 320 млрд. евро през 2026 г. според Pantheon Macroeconomics.

Европейските членове на НАТО трябва да намерят допълнителни 56 млрд. евро годишно, за да изпълнят целта на алианса за разходи за отбрана, но недостигът е намалял наполовина през последното десетилетие. Това показват резултатите от проучване на германския институт Ifo за Financial Times. Според него много от страните от ЕС с най-голям недостиг на средства за отбрана, които трябва да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт на НАТО, включително Италия, Испания и Белгия, имат и едни от най-високите нива на дълг и бюджетен дефицит в Европа.

Бюджетен натиск

Стремежът на 32-те страни - членки на ръководения от САЩ алианс, да увеличат разходите си за отбрана в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна засилва бюджетния натиск в Европа в период на нисък растеж и когато много страни затягат фискалните си планове. Според икономисти това ще затрудни изоставащите страни да преодолеят разликата.

Най-големият недостиг в стойностно изражение е в Германия, която през миналата година е похарчила 14 млрд. евро по-малко от необходимото, за да изпълни критерия, според Ifo. Но през последното десетилетие Берлин е намалил наполовина този недостиг, коригиран с инфлацията, и планира да го преодолее напълно през тази година. Следващите по големина дефицити в Европа са 11 млрд. евро в Испания, 10.8 млрд. евро в Италия и 4.6 млрд. евро в Белгия. Това трио е сред шестте държави от ЕС, чийто дълг през миналата година надхвърля 100% от БВП. Италия има и един от най-високите бюджетни дефицити в блока - 7.2% от БВП, а разходите за лихви ще надхвърлят 9% от държавните приходи през тази година.

"Страните с високи нива на дълга и високи лихвени разходи нямат много възможности за увеличаване на дълга, така че единственият реален начин да го направят е да намалят разходите в други области", казва пред Financial Times Марсел Шлепер, икономист в Ifo. "Това не е лесно, както видяхме, когато Германия се опита да намали субсидиите за дизела за селското стопанство и фермерите излязоха на протест."

Подобрение в усилията

През миналата седмица говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър призна, че е налице "подобрение" в усилията на ЕС да накара всички членове на НАТО да достигнат прага от 2%. Вашингтон отдавна иска Европа да изразходва повече средства за собствената си отбрана.

Миналата година две трети от общите разходи на НАТО за отбрана в размер на 1.2 трлн. евро бяха направени от САЩ. Това е над два пъти повече от 361 млрд. евро, похарчени от членовете на ЕС, Обединеното кралство и Норвегия.

Новите фискални правила на ЕС, които ще се прилагат от следващата година, ще доведат до още бюджетни съкращения, тъй като страните ще се стремят да спазят ограничението от 3% бюджетен дефицит и прага от 60% за съотношението на дълга към БВП. Очаква се повече от 10 държави в блока да нарушат ограничението за годишния бюджетен дефицит, което вероятно ще доведе до санкции от страна на Европейската комисия.

Но по време на преговорите, които приключиха миналата година, Полша, балтийските страни и Италия успешно се бориха за по-благоприятно третиране на разходите за отбрана съгласно новите правила. Поради това комисията ще разглежда военните разходи като смекчаващ фактор, когато преценява дали да предприеме действия срещу държавите, които нарушават годишния лимит на дефицита.

Бавна промяна

В случаи като Полша, която през 2024 г. ще изразходва повече от 4% от БВП за отбрана - най-високото ниво сред членовете на НАТО, и по този начин ще наруши фискалните ограничения на ЕС това вероятно ще доведе до по-снизходителна оценка на бюджета ѝ.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви наскоро, че две трети от членовете ще изпълнят целта от 2% тази година в сравнение с едва три страни през 2014 г., когато беше договорен ангажиментът за инвестиции в отбраната след анексирането на Крим от Русия.

Страните от еврозоната са напът да удвоят разходите си за отбрана от 150 млрд. евро през 2021 г. до 320 млрд. евро през 2026 г. според Pantheon Macroeconomics, която изчислява, че това ще стимулира бавния растеж с 0.2 до 0.3%. Норвегия стана последният европейски член на НАТО, който миналата седмица заяви, че ще изпълни целта на алианса за 2% през 2024 г., една година по-рано от предвиденото.

Лоренцо Кодоньо, бивш служител на италианското министерство на финансите, а сега икономически консултант, заяви, че за Италия, чийто дълг през миналата година надхвърли 140% от БВП, ще бъде "трудно" да постигне целта на НАТО, "ако няма специално изключение в рамките на правилата или ако не са включени средства от ЕС". "Руската заплаха не се възприема като достатъчно опасна, за да оправдае, да речем, съкращаването на социалните разходи, за да се освободи място за оръжия", каза той.

Ниска обществена подкрепа

Проучванията на НАТО установиха ниска обществена подкрепа за увеличаване на разходите за отбрана в някои страни с най-голям недостиг на средства. Само 28% от италианците смятат, че страната им трябва да увеличи военните си разходи, докато 62% искат те да останат същите или по-малки.

Въпреки че в Белгия се намира централата на НАТО, разходите за отбрана на страната са били едва 1.21% от БВП през миналата година, което е едно от най-ниските нива в алианса, според нови данни, публикувани в четвъртък. Испания не е много по-напред - 1.24% от БВП, а Италия - 1.47%. Като се изключат седемте европейски държави, които заявиха, че се стремят да постигнат целта на НАТО от 2% през тази година, включително новата членка Швеция, Ifo установи, че недостигът в Европа все още ще бъде 35 млрд. евро.

"Движим се в правилната посока, но твърде бавно и твърде късно, заяви външният министър на Полша Радослав Сикорски, като посочи, че руските разходи за отбрана ще достигнат 7% от БВП тази година. Руската икономика вече работи на военна основа. Европейските икономики трябва да преминат поне в кризисен режим."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад

    56млрд които трябва да отидат отвъд океана.

    Нередност?
Нов коментар