🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

RWE: Германската индустрия вероятно няма да се възстанови напълно от енергийната криза

Шефът на компанията предвижда "значително структурно разрушаване на търсенето" в енергоемките сектори

Макар че Брюксел публикува своя конкурентна индустриална политика, за да предотврати отлива на инвестиции, компаниите твърдят, че в нея липсват простотата и икономическата мощ на американския Закон за намаляване на инфлацията
Макар че Брюксел публикува своя конкурентна индустриална политика, за да предотврати отлива на инвестиции, компаниите твърдят, че в нея липсват простотата и икономическата мощ на американския Закон за намаляване на инфлацията
Макар че Брюксел публикува своя конкурентна индустриална политика, за да предотврати отлива на инвестиции, компаниите твърдят, че в нея липсват простотата и икономическата мощ на американския Закон за намаляване на инфлацията    ©  Reuters
Макар че Брюксел публикува своя конкурентна индустриална политика, за да предотврати отлива на инвестиции, компаниите твърдят, че в нея липсват простотата и икономическата мощ на американския Закон за намаляване на инфлацията    ©  Reuters

Германската индустрия едва ли ще се възстанови до нивата отпреди войната на Русия в Украйна, тъй като повишените цени на вносния втечнен природен газ поставят най-голямата европейска икономика в "неизгодно положение", предупреди ръководителят на една от водещите германски енергийни компании.

"Цените на природния газ в континентална Европа, особено в Германия, сега са структурно по-високи, тъй като в крайна сметка зависим от вноса на втечнен природен газ", заяви Маркус Кребер, главен изпълнителен директор на RWE. "Германската индустрия е в неизгодно положение."

Коментарите му идват в момент, когато цените на природния газ в Европа се понижиха с 90% от рекордните нива през 2022 г. и за кратко се понижиха до нивата, наблюдавани преди енергийната криза, което породи въпроси за степента, в която ще се възстанови търсенето от страна на промишлеността, съобщава Financial Times.

Въпреки резкия спад на цените на газовия пазар обаче европейският бенчмарк се намира над средните стойности отпреди кризата, като е с почти две трети по-висок, отколкото по същото време на 2019 г., според агенцията за определяне на цените на суровините Argus.

Пренастройване

Германия трябваше да се откаже от доставките на природен газ от Русия след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, тъй като стана ясно, че Кремъл използва износа на енергия като геополитическо оръжие.

Като се присъедини към критиките в Германия относно енергийната политика на страната, Кребер заяви, че решението на тогавашния канцлер Ангела Меркел през 2011 г. да спре ядрената енергетика, без да замени горивото с друг енергиен източник освен с внос по руски тръбопроводи, е било "грешка".

Анализаторите очертаха неблагоприятна перспектива за най-голямата европейска икономика. Петте водещи института за икономически изследвания в Германия наскоро намалиха прогнозите си за растежа на страната. Според тях германският брутен вътрешен продукт ще нарасне само с 0.1% през тази година поради спад в износа.

Берлин твърди, че влага средства в прехода на икономиката, за да си осигури значителни бъдещи конкурентни предимства в един неутрален по отношение на въглеродните емисии свят. Но индустриалният застой в Германия се превърна в политически чувствителна тема, като влиятелното индустриално лоби в страната, BDI, остро критикува "догматичните" зелени политики, които удрят производителите.

Саманта Дарт, ръководител на отдел "Изследване на природния газ" в Goldman Sachs, вижда трайно закриване на промишлени мощности в Европа, които няма да се върнат. Тя очаква по-ниските цени на природния газ и по-добрите икономически условия да стимулират търсенето, но добавя, че "връщането към предкризисния период е по-голямо и по-сериозно предизвикателство".

По данни на S&P Global Commodity Insights търсенето на газ от индустриалния сектор в Европа е намаляло с 24% през миналата година спрямо нивата от 2019 г. Компанията очаква от 6 до 10% от потреблението на газ на континента да изчезне завинаги поради унищожаване на търсенето. Вместо това производителите се насочват към САЩ. "В САЩ има последователна и всеобхватна политика за стимулиране на връщането на производството в страната", казва Кребер.

Европа се бави

Европа има същото намерение, но все още не е взела правилните мерки. Проучване на Германската търговско-промишлена камара от септември миналата година установи, че 43% от големите промишлени предприятия планират да преместят дейността си извън Германия, като САЩ са най-предпочитаната дестинация. Освен евтината енергия с цени на газа една шеста от тези в Европа, изгодни субсидии по Закона за намаляване на инфлацията (IRA) и за технологии за декарбонизация привличат европейските компании. По данни на fDi Markets, дъщерно дружество на Financial Times, през миналата година германските компании са обявили рекордни ангажименти за инвестиции в САЩ в размер на 15.7 млрд. долара, което е рязко увеличение спрямо 8.2 млрд. долара година по-рано и е повече от всяка друга страна.

Макар че Брюксел публикува своя конкурентна индустриална политика, за да предотврати отлива на инвестиции, компаниите твърдят, че в нея липсват простотата и икономическата мощ на американския Закон за намаляване на инфлацията. RWE е един от най-големите инвеститори в чиста енергия в САЩ, където има 1500 служители след придобиването на Con Edison Clean Energy Businesses за 6.8 млрд. долара през миналата година. Кребер изглеждаше оптимистично настроен за съдбата на IRA, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент по-късно тази година, като отбеляза, че много републикански щати са се възползвали от инвестиции, свързани с нейните стимули, и че търсенето на възобновяеми енергийни източници ще остане силно.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    Sofia_11 avatar :-|
    Sofia_11
    • + 1

    Мдааа..тотален разпад на ЕС

    Нередност?
Нов коментар