🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шокове в предлагането движат петрола към 100 долара за барел

Засилват се опасенията за връщането на по-високата инфлация, предизвикана от суровините

Пазарите на суров петрол в Европа бяха подложени на натиск от нападенията на хутите
Пазарите на суров петрол в Европа бяха подложени на натиск от нападенията на хутите
Пазарите на суров петрол в Европа бяха подложени на натиск от нападенията на хутите    ©  Reuters
Пазарите на суров петрол в Европа бяха подложени на натиск от нападенията на хутите    ©  Reuters
Темата накратко
  • Пазарите на суров петрол в Европа бяха подложени на натиск от нападенията на хутите в Червено море, които накараха танкерите да заобикалят Африка.
  • Трябва да се има предвид, че ако цените станат твърде високи, ще се задействат контрамерки.
  • Мексико намалява доставките на фона на геополитическото напрежение.

Когато наскоро цената на петрола скочи над 90 долара за барел, непосредственият повод беше военното напрежение между Израел и Иран. Но причините за ръста са по-сложни - това са глобалните шокове в предлагането, които засилват опасенията за връщането на по-високата инфлация, предизвикана от суровините.

Неотдавнашният ход на Мексико да намали износа си на суров петрол засилва глобалното свиване на предлагането, като подтиква рафинериите в САЩ - най-големият производител на петрол в света, да използват повече местен петрол. Американските санкции блокираха руски товари в морето, а венецуелските доставки са потенциална следваща цел. Атаките на бунтовниците хути срещу танкери в Червено море забавиха доставките на суров петрол. Въпреки сътресенията ОПЕК и нейните съюзници в ОПЕК+, водени от Русия, се придържат към съкращенията на производството.

Проблемите с предлагането

По отношение на петрола "в момента по-важният фактор е предлагането", обяснява Амрита Сен, основател и директор на изследователската компания Energy Aspects, в интервю за телевизия Bloomberg. "Наблюдаваме доста слаби места в предлагането, а търсенето като цяло в световен мащаб е стабилно."

Доставките на петрол от Мексико, основен играч в Северна и Южна Америка, се понижиха с 35% през миналия месец до най-ниското си ниво от 2019 г. насам, тъй като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор се опитва да изпълни обещанията си да откаже страната от скъпия внос на горива. Износът на страната на т.нар. кисел суров петрол, който много рафинерии могат да преработват, сега може да се свие още повече, защото контролираната от държавата петролна компания Pemex е отменила някои договори за доставка на чуждестранни рафинерии. Това решение разтърси петролните пазари по целия свят. Преди действията на Мексико имаше поредица от големи и малки прекъсвания на доставките. През януари голямо застудяване намали добива на суров петрол и запасите в САЩ в момент, когато те обикновено се увеличават. Така нивото на запасите остана под средните сезонни стойности до края на март.

През март Мексико, САЩ, Катар и Ирак намалиха общите си доставки от петрол с над 1 млн. барела дневно, сочат данните от проследяването на танкерите, събрани от Bloomberg. Багдад се ангажира да ограничи добива, за да компенсира неспазването на предишни ангажименти към Организацията на страните, износителки на петрол, и нейните съюзници, известна като ОПЕК+.

Според данни на компанията за анализ на данни Kpler през март Обединените арабски емирства, член на ОПЕК, са ограничили доставките на Upper Zakum - средно кисел петрол, с 41% в сравнение със средното количество за миналата година. Държавната петролна компания пренасочва повече доставки на този суров петрол към собствената си рафинерия, твърдят търговци. Въпреки че съкращенията бяха очаквани и Abu Dhabi National Oil Co. предлага на купувачите друг вид суров петрол като заместител, спадът в износа на Upper Zakum допринася за по-високите регионални цени на фона на по-широкото ограничаване на ОПЕК+.

В същото време пазарите на суров петрол в Европа бяха подложени на натиск от нападенията на хутите в Червено море, които накараха танкерите да заобикалят Африка, забавяйки някои доставки със седмици. Прекъсванията на ключов тръбопровод в Северно море, размириците в Либия и повреден тръбопровод в Южен Судан също допринесоха за поскъпването, докато санкциите на САЩ лишиха Русия от танкери, които преди това транспортираха нейния петрол до купувачи, включително Индия.

Проблемът с доставките може да стане още по-остър през следващите седмици. Тъй като президентът на Венецуела Николас Мадуро не показва никакви признаци, че ще се вслуша в обещанията си да премине към свободни и честни избори, администрацията на Байдън може да наложи отново санкции този месец.

Това е рязък контраст в сравнение с преди няколко месеца, когато петролът се срина до най-ниското си ниво от дълго време, тъй като производството в САЩ нарасна, а руският износ по море се увеличи въпреки санкциите, които оттогава бяха разширени. Американската администрация за енергийна информация, след като прогнозира, че световните запаси ще останат непроменени през това тримесечие, сега предвижда, че те ще намалеят с 900 хил. барела на ден. Това се равнява на производството на Оман.

Нарастване натърсенето

Свиването на предлагането идва в момент, когато търсенето се увеличава. Рафинериите в САЩ се подготвят да увеличат производството на горива за лятото, когато милиони американци пътуват повече и потреблението на бензин достига своя връх. Запасите от бензин на гъсто населеното Източно крайбрежие се свиват, а производствената активност в САЩ и Китай също сигнализира за увеличаване на потреблението на гориво. В Азия маржовете на рафиниране са с около 50% по-високи от петгодишната средна сезонна стойност, което говори за стабилно търсене.

Поскъпването на суровия петрол попречи на плановете на администрацията на Джо Байдън за попълване на спешните петролни резерви на САЩ, които достигнаха 40-годишно дъно след безпрецедентното им намаляване след нахлуването на Русия в Украйна. Това е и политически риск за Байдън, тъй като цените на храните и енергията остават упорито високи. Поскъпването на петрола заплашва да тласне цените на бензина на дребно, който сега е близо до среднодневната стойност за страната от 3.60 долара за галон, към 4 долара - ключово психологическо ниво. Това допринася за опасенията, че поскъпването на суровините ще обърнат тренда на забавяне на ръста на потребителските цени.

Цените на петрола сега повишават инфлацията в САЩ, след като в края на миналата година я намалиха. Това се потвърди и от данните за март, като показателят нарасна до 3.5%. В същото време индексът на Bloomberg на основните суровини достигна най-високото си равнище от ноември насам.

100 долара на хоризонта

През януари очакванията бяха стабилният ръст на доставките на петрол от страни извън картела ОПЕК+ и несигурните икономически перспективи да задържат цената на суровия петрол през тази година дори когато конфликтът между Израел и "Хамас" заплашваше да се разпространи в останалата част на региона. Перспективата за свръхпредлагане, несигурните икономически перспективи и липсата на яснота как ще се развие напрежението в Близкия изток накараха анализаторите да се въздържат от агресивни прогнози в двете посоки.

Сега ситуацията се променя. "Това е пазар със стабилна фундаментална основа, без съмнение. Мисля, че 100 долара за барел са напълно реални - просто се изисква малко повече оценяване на истинския геополитически риск", каза в интервю за Bloomberg Боб Макнали, основател на консултантската компания Rapidan Energy Group и бивш съветник в Белия дом.

Подобна теза защитава и Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент в Rystad Energy. Според него "има много геополитически причини да се притесняваме от рисковете, свързани с предлагането". "Ето защо бих казал, че трицифрените цени на петрола не са толкова далеч в този момент. И това е мястото, където със сигурност можем да се окажем през следващите няколко месеца", прогнозира Галимберти пред Yahoo Finance. Той посочва продължаващото намаляване на производството от ОПЕК+ и атаките на украински дронове срещу руски рафинерии като основни катализатори, които ще тласнат цените към 100 долара през следващите няколко месеца.

"Русия е основен производител на петрол. Така че в момента, в който потенциално 500 хил. или 1 млн. барела дневно бъдат временно засегнати, цените на петрола могат да се повишат с още 5 или 10 долара и да достигнат трицифрени стойности", твърди Галимберти. Но отбелязва, че възможността да се изпомпва повече петрол в Близкия изток може да помогне за задържане на цените.

Morgan Stanley повиши прогнозата си за цените на петрола сорт брент за третото тримесечие на тази година с 4 долара за барел до 94, позовавайки се на геополитически рискове. "Това, че степента на геополитически риск в ключови региони за производство на петрол се е увеличила напоследък, изглежда ясно и безспорно", обосновават се от банката.

ОПЕК+ запазиха политиката си за доставки на петрол непроменена и притисна някои държави да намалят още повече добива. Според Morgan Stanley с ограниченията на предлагането на ОПЕК, някои недостатъци на производството в Русия и сезонното повишение на търсенето пазарът може да е затегнат през второто и третото тримесечие. Украинските удари срещу руски рафинерии може да са намалили с над 15% руския капацитет, каза служител на НАТО по-рано този месец.

Енергийните анализатори на Bank of America повишиха прогнозата си за средната цена на суровия петрол за 2024 г., тъй като комбинация от възходящи фактори, включително по-добри глобални икономически перспективи и ниски запаси, може да доведе до по-критичен летен сезон за шофьорите. Американската банка предвижда, че цената на суровия петрол брент ще бъде средно 86 долара тази година (при 80 долара преди), като през лятото ще достигне връх от 95 долара.

Друг фактор е кампанията за президентските избори в САЩ през есента и потенциалното въздействие на по-високите цени в бензиностанциите върху избирателите. Боб Райън, стратег по суровините и енергетиката в BCA Research, заяви пред Financial Times, че търговците подценяват други рискове, като например потенциална кибервойна от страна на Русия, Китай и Иран, които се опитват да предизвикат по-високи цени на петрола, за да намалят шансовете за преизбиране на президента Джо Байдън. Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че ще настоява Украйна да преговаря.

"Колкото и малко вероятно да изглежда, изборите в САЩ могат да зависят от това какво се случва с цените на бензина в момента", казва Райън, който очаква цената на суровия петрол тип брент да се повиши над 100 долара за барел.

Неизвестен фактор е и степента, в която новите източници на петрол ще продължат да влияят върху цените. През миналата година производството на суров петрол в САЩ рязко нарасна, тъй като бумът на шистовото производство спомогна за увеличаване на добива с около 2 млн. барела дневно, като ръстът е както при суровия петрол, така и при втечнения природен газ. По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ през 2023 г. износът на страната е бил средно 4.2 млн. барела дневно, което е най-много, откакто САЩ вдигнаха ограниченията върху износа в средата на миналото десетилетие. Това спомогна за понижаване на цената на сорта брент с малко над 10% през 2023 г., което е първият годишен спад от 2020 г. насам.

Увеличението на предлагането в САЩ през миналата година беше огромно и ако пазарните прогнози за рязък спад в ръста на шистовото производство през 2024 г. се окажат неточни, това ще затрудни ОПЕК+ да поддържа цените. Все пак трябва да се има предвид, че ако цените станат твърде високи, ще се задействат контрамерки. Например САЩ могат да решат да освободят количества от своя стратегически петролен резерв, Русия може да реши да запази износа си на сегашните нива. Експерти припомнят, че урокът от енергийната криза през 2022 г. е показал, че съществуват множество лостове, които могат доста ефективно да смекчат въздействието на високите цени.

Ръстът на цените на суровия петрол може в крайна сметка да принуди ОПЕК+ да намали съкращенията на производството, смята Викас Дуивиди, глобален стратег по петрола и газа в Macquarie Group. Според JPMorgan значително надвишаване на цената на петрола над 90 долара може да доведе до намаляване на търсенето в световен мащаб и в крайна сметка до по-ниски цени. Но засега има малко признаци това да се случи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар