🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролните шефове отхвърлят бързото преминаване към зелена енергия, докато печалбите растат

Според доклад на Carbon Tracker най-големите петролни и газови компании все още не се съобразяват с целите на Парижкото споразумение

Според лидерите в сектора потребителите не желаят да плащат разходите, свързани с бързото преминаване към възобновяема енергия
Според лидерите в сектора потребителите не желаят да плащат разходите, свързани с бързото преминаване към възобновяема енергия
Според лидерите в сектора потребителите не желаят да плащат разходите, свързани с бързото преминаване към възобновяема енергия    ©  Reuters
Според лидерите в сектора потребителите не желаят да плащат разходите, свързани с бързото преминаване към възобновяема енергия    ©  Reuters

Големите петролни компании използваха браншовата конференция CERAWeek в Хюстън, за да заявят позицията си против бързия преход към зелена енергия. Ръководителите, присъстващи на срещата, изразиха увереност, че потреблението на изкопаеми горива ще продължи да расте само месеци след като световните лидери на срещата на върха за климата COP28 обещаха да започнат "преход от изкопаеми горива" и да утроят използването на възобновяеми енергийни източници до 2030 г., съобщава Financial Times.

Според лидерите в сектора потребителите не желаят да плащат разходите, свързани с бързото преминаване към възобновяема енергия. Като добавят, че бурното строителство на центрове за данни за AI, увеличаването на населението и широкото електрифициране означават, че за да се отговори на търсенето, е необходимо увеличение на всички видове енергия, с изключение на въглищата.

Лиам Маллон от ExxonMobil заяви, цитиран от FT, че "жестоката реалност" е, че светът "все още не е достигнал етап, в който големите клиенти са готови да плащат за разходите за тази нова енергия, а потребителите вероятно наистина не знаят каква е нейната цена".

"Докато не се появи пазарна икономика и всички не разберат разходите за нея, потребителите плащат повече, отколкото трябва да плащат за енергия - просто, не е толкова сложно", добави той. "Можете да спорите за зелената енергия цял ден с неправителствените организации, но това са фактите. Мисля, че това послание започва да намира отклик."

"Трябва да се откажем от фантазията за постепенно спиране на добива на нефт и газ, а вместо това да инвестираме в тях, отразявайки адекватно реалистичните предположения за търсенето", заяви на конференцията Амин Насър, главен изпълнителен директор на Saudi Aramco.

"Фантазията е, че петролната и газовата индустрия смятат, че като изхвърлят повече емисии в света, той се подобрява. Петролната и газовата индустрия оголва зъбите си. Сега светът знае, че тези хора никога няма да бъдат част от решението", отговори на коментарите на Насер Марк Хътчинсън, главен изпълнителен директор на австралийската Fortescue Energy.

През последните месеци добивът на нефт и газ в САЩ отбеляза нови рекорди и сега страната добива повече от всяка друга държава в историята. В същото време нарастващите цени след нахлуването на Русия в Украйна доведоха до рекордни печалби за производителите по целия свят през последните две години.

Нарастващо търсене на енергия

Ръководителите на петролни и газови компании изтъкват необходимостта от надеждно електричество, което да задоволява нарастващото търсене на енергия, предизвикано от строежа на центровете за данни, необходими за изкуствения интелект. Според МАЕ до 2026 г. световното потребление на електроенергия от центровете за данни може да надхвърли 1000 тераватчаса - над два пъти повече спрямо 2022 г.

"Тези велики неща, които цивилизацията прави, иновациите, които развиваме, зависят от нашата индустрия", каза Тоби Райс, главен изпълнителен директор на EQT, най-големият производител на природен газ в САЩ. "Когато говорим за центрове за данни, няма да има: "Ами хайде да използваме вятър и слънце" - това се нуждае от надеждна, постоянна енергия, която може да се осигури само с въглеводороди."

Миналата година МАЕ прогнозира, че търсенето на нефт и газ ще достигне своя пик преди края на десетилетието - прогноза, която се оспорва от групата на производителите ОПЕК+ и от много големи петролни компании, които не очакват пик на търсенето преди 2030 г. или по-късно. МАЕ също така твърди, че светът ускорява внедряването на възобновяеми енергийни източници, като през 2023 г. ще добави 50% повече мощности в сравнение с предходната година, като по-бързият растеж се очаква през следващите пет години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар