По-добрият икономически растеж на Китай крие причините за безпокойство

Лидерите на страната са твърде самодоволни по отношение на дефлацията

Промишленото производство е нараснало с 6.7% в сравнение с предходната година, по-бързо от цялата икономика.
Промишленото производство е нараснало с 6.7% в сравнение с предходната година, по-бързо от цялата икономика.
Промишленото производство е нараснало с 6.7% в сравнение с предходната година, по-бързо от цялата икономика.
Промишленото производство е нараснало с 6.7% в сравнение с предходната година, по-бързо от цялата икономика.

Когато лидерите на Китай си поставиха цел за икономически растеж от "около" 5% за тази година, тя беше описвана като амбициозна. Сега страната изглежда все по-вероятно да я изпълни. Няколко чуждестранни банки повишиха прогнозите си. Данните, публикувани на 16 април, показват, че икономиката е нараснала с 5.3% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано - по-бързо от очакваното и по-бързо от целта.

Как става това?

Страните на етапа на развитие на Китай често се ориентират към услугите. И все пак лидерите на Китай имат слабост към "твърдата" продукция. Си Цзинпин, владетелят на страната, вижда производството като източник както на просперитет, така и на сигурност. Той желае това, което официални лица наричат "завършена" индустриална верига, която ще освободи Китай от зависимостта от чужди сили за жизненоважни технологични инвестиции. Последният му петгодишен план има за цел да спре постоянния спад в дела на производството в БВП.

Първата четвърт на годината беше в съответствие с тази цел. Промишленото производство е нараснало с 6.7% в сравнение с предходната година, по-бързо от цялата икономика. Високотехнологичното производство се представя още по-добре. Лидерите на Китай говориха много за необходимостта от култивиране на "нови качествени производителни сили", модни думи, които се появиха в месечното статистическо съобщение за пресата за първи път.

Но дори когато Китай се отказва от чуждестранните доставчици, той остава зависим от чуждестранните купувачи. Обемът на износа е нараснал с 14% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано, според Жиуей Жанг от Pinpoint Asset Management. Падащите цени и конкурентната валута помогнаха. Американското бюро по трудова статистика смята, че цените на стоките от Китай са паднали с 2.9% на годишна база през първото тримесечие. Това е третият най-рязък спад в историята.

Китай не може да разчита дълго на силен износ, без да провокира протекционистична реакция от своите търговски партньори. Олаф Шолц, канцлерът на Германия, изрази опасения относно китайския свръхкапацитет, когато се срещна със Си в Пекин на 16 април. Германия се възползваше от икономическия прогрес на Китай. Европейската страна продаваше сложни промишлени стоки на Китай, въпреки че китайските производители завладяваха пазарите от по-нисък клас по света. Сега двете страни са се превърнали в съперници в много индустрии, на които Германия държи, включително химикали, машини и, разбира се, автомобили.

Слабости

Разчитането на Китай на пазарите в чужбина отразява някои трайни слабости в страната. Продажбите на дребно бяха изненадващо слаби през март. Потребителското доверие остава ниско. А проблемите на пазара на имоти продължава. Цените на новите апартаменти в 70 от най-големите градове в Китай са паднали средно с 2.2% през март в сравнение с година по-рано, което е най-рязкото понижение от 2015 г. насам според Reuters. Продажбите на новопостроени жилища са намалели с над една пета.

Спадът на пазара на имоти в Китай допринесе за падането на цените в много свързани с него сектори на икономиката, като строителни материали и бяла и черна техника. Това задълбочи хватката на дефлацията върху икономиката. Производствените цени вече се понижават 18 поредни месеца. Инфлацията на потребителските цени след кратък скок по време на Лунната нова година през февруари остана близо до нулата през март. Намаляването на цените е нож с две остриета, както посочи Тинг Лу от японската банка Nomura. Те увеличиха конкурентоспособността на Китай в чужбина, което е една от причините износът на страната да е изненадващо силен. Но ако дефлацията продължи, тя може да подкопае приходите, правейки дълговете по-трудни за поемане. Това може също така да принуди компаниите да намалят заплатите, което няма да доведе до възстановяване на морала или разходите на домакинствата.

Въпреки цялата параноя на китайските лидери те изглеждат тревожно самодоволни относно опасността от дефлация. Може би те я разглеждат като момент, който не трябва да ги разсейва от дългосрочните цели за укрепване на Китай срещу промени в глобалния баланс на силите - това, което Си нарича "промени, невиждани от един век". Падащите цени обаче могат да превърнат преминаващия спад в продължителен спад. Данните от миналата седмица показаха, че дефлаторът на БВП на Китай, широка мярка за цените, е спаднал четири поредни тримесечия. Това не се е случвало от 1999 г. Или казано по начин, който Си може да оцени, това е промяна, невиждана през този век.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved