ОИСР прогнозира забавяне на инфлацията през следващите две години

Шефът на Фед очаква три намалявания на лихвените проценти с по 25 базисни пункта

ОИСР прогнозира световната икономика да нарасне с 2.9% през 2024 г. - малко по-бърз темп от предходната прогноза, а след това да се ускори до 3% през 2025 г.
ОИСР прогнозира световната икономика да нарасне с 2.9% през 2024 г. - малко по-бърз темп от предходната прогноза, а след това да се ускори до 3% през 2025 г.
ОИСР прогнозира световната икономика да нарасне с 2.9% през 2024 г. - малко по-бърз темп от предходната прогноза, а след това да се ускори до 3% през 2025 г.    ©  Reuters
ОИСР прогнозира световната икономика да нарасне с 2.9% през 2024 г. - малко по-бърз темп от предходната прогноза, а след това да се ускори до 3% през 2025 г.    ©  Reuters

Спад на инфлацията и възможност за намаляването на лихвените проценти, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в междинната си прогноза. Според базираната в Париж организация американската инфлация ще се забави до 2.2% през 2024 г. и 2% през 2025 г., което е сред най-ниските нива сред страните от Г-7. Само в Италия ръстът на цените ще е по-нисък през тази година. Инфлацията в Обединеното кралство ще бъде най-висока сред членовете на Г-7 - 2.8% през тази година и 2.4% през 2025 г.

Въпреки че инфлацията в цял свят намалява, заплахата не е отминала, като докладът за работните места в САЩ от миналата седмица събуди отново опасенията, че пазарът на труда в страната остава прекалено горещ за бързо намаляване на лихвените проценти, съобщава Financial Times.

Според ОИСР до края на следващата година инфлацията ще се понижи до целевите нива на повечето страни от Г-20, като прогнозира, че централните банки ще могат да започнат да намаляват лихвените проценти по-рано, отколкото беше посочено в предишната ѝ икономическа прогноза, публикувана през ноември.

Организацията заявява, че централните банки могат да започнат да намаляват лихвените проценти в САЩ през второто тримесечие, а в еврозоната и Обединеното кралство - през третото, но предупреждава, че политиките "трябва да останат рестриктивни за известно време", намеквайки, че централните банкери не трябва да намаляват лихвените проценти до почти нулевите равнища отпреди пандемията, пояснява FT.

В интервю за CBS председателят на Федералния резерв Джей Пауъл заяви, че все още очаква да направи няколко намаления на лихвените проценти с четвърт процентен пункт през тази година. Според него "почти всички" членове на Федералната комисия по отворения пазар смятат, че централната банка на САЩ ще намали лихвите от сегашния им 23-годишен връх през 2024 г. Пазарите предвиждаха шест намалявания, които да започнат през март, но според Пауъл е малко вероятно да се пристъпи към толкова ранни действия.

Пауъл заяви още, че според него инфлацията ще продължи да спада през първите шест месеца на тази година. "Ние разглеждаме инфлацията на 12-месечна база. Това е нашата цел. А през първите пет месеца на миналата година показателите бяха доста високи", каза той, посочвайки, че тези по-ниски стойности ще създадат предпоставки за намаляване на лихвените проценти около средата на годината.

По-бърз темп на растеж на световната икономика

ОИСР прогнозира световната икономика да нарасне с 2.9% през 2024 г. - малко по-бърз темп от предходната прогноза, а след това да се ускори до 3% през 2025 г. с облекчаване на финансовите условия. Според организацията тази година САЩ ще имат най-силен растеж, като брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2.1% - по-бързо от останалите страни от Г-7 поради високите разходи на домакинствата и условията на пазара на труда.

Германия се очаква да отбележи най-слабия растеж в Г-7 през тази година от едва 0.3%. Прогнозата на ОИСР е, че БВП на Обединеното кралство ще нарасне с 0.7% през 2024 г. и с 1.2% през 2025 г. Организацията остави без промяна предвижданията си за китайския растеж - 4.7% през тази година и 4.2% през 2025 г. - забавяне спрямо 2023 г., което отразява слабото потребителско търсене, високия дълг и слабия пазар на имоти в страната.