Преговорите между Русия и Украйна продължават да са в тупик

Срещата между външните министри Лавров и Кулеба завърши без споразумение за прекратяване на огъня и без напредък по останалите теми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разговорите в Анталия днес между външните министри на Украйна Дмитро Кулеба и на Русия Сергей Лавров приключиха без напредък по договаряне за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен коридор за евакуиране от Мариупол. Очакванията за тази среща не бяха големи, но все пак тя е първата на толкова високо ниво между двете страни от началото на руската инвазия на 24 февруари.

На своята (Кулеба даде отделна) пресконференция след разговорите Лавров посочи, че Русия иска "сериозен разговор" за уреждане на украинската криза "в контекста на гарантирането на сигурността на европейския континент." Той повтори руските твърдения, че украинците използват цивилни като човешки щитове и заяви: "Не планираме да нападаме други държави, ние не сме нападали и Украйна".

Кулеба от своя страна каза, че има две приоритетни задачи - хуманитарен коридор от Мариупол (където вчера бе бомбардирана детска болница) и споразумение за 24-часово прекратяване на огъня. Той изрази надежда неговият руски колега да обсъди с взимащите решения в Кремъл въпроса как да заработи този коридор и добави, че неговата страна няма да се предаде и войната може да бъде спряна само ако Русия има желание да я спре.

Да си поговорим, макар и без резултат

Преди срещата имаше обнадеждаващи сигнали, че Русия започва да смекчава част от исканията си. Но днес в Анталия не бе постигнат и минимален напредък по най-спешните теми.

Що се отнася до по-дългосрочните въпроси, там също няма движение напред. Русия отхвърли украинското предложение за "неутралитет", подкрепен от гаранции за сигурността от страна на Турция и САЩ. Лавров заяви в прав текст, че Москва няма интерес да обсъжда идеята.

Руският външен обясни, че президентът Владимир Путин може да се срещне с украинския държавен глава Володимир Зеленски, ако на масата има "конкретни" предложения. Но междувременно преговорите между Русия и Украйна ще се водят основно между делегациите, оглавявани от съветници на двамата президенти в Беларус.

Запитан дали се опасява от ядрена война, след като Путин намекна за това, руският външен министър, каза че не вярва, че ще има такава заради Украйна. Във връзка с появилите се опасения как ще реагира Москва на санкциите срещу износа на неин петрол и газ, Лавров посочи, че Москва никога не е използвала нефта или газа като оръжие.

Наши санкции срещу вашите

В отговор на западните санкции днес Москва забрани износа на телекомуникационно, медицинско, автомобилно, селскостопанско, електрическо и технологично оборудване до края на 2022 г. Над 200 позиции са включени в списъка за спиране на износа, който обхваща и железопътни вагони, стругове, пултове, контейнери, турбини и други стоки. "Мярката е необходима за осигуряване на стабилността на руския пазар", посочва руската агенция ТАСС. Експортните ограничения важат за целия свят с изключение на Южна Осетия и Абхазия.

Reuters пише, че автомобилната компания Stellantis, която произвежда и продава в Русия марките Peugeot, Citroёn, Opel, Jeep, Fiat, е планирала да изнася сглобени в Русия автомобили за Западна Европа, преди да започне войната в Украйна. На 8 март руският президент Владимир Путин подписа указ, ограничаващ износа на суровини и материали и правителството получи два дни да изготви списък на продукцията, която ще бъде забранена за експорт.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Тупик?! Та това е русизъм! Богатият български език има сходно по смисъл словосъчетание: задънена улица.

    Но по-важно е да се разбере задънен ли е тупикът и защо нескончаемо ни се внушава това!

    Причудливо се налага нагласата, че щом Русия не е превзела Киев на 48-я час, на 72-я - също, значи е загубила войната. А и щом не смее да прати десант в Одеса - песента й е изпята. И трябва да помоли Кулеба да й съдейства за почетен мир...

    Всъщност такива закономерности на война не съществуват.
    Това са елементи от перфектната информационна война на англосаксите и присъдружните им, в която война Русия изначално е победена. Просто не се е явила на нея, защото в имперското й мислене са важни резултатите, а не интерпретацията им.

    Така например на фона на воплите за "взривената от руснаците детска болница в Мариупол", които ме преследват цял ден от всякакви информационни емисии, безкрайно безинтересно звучи сухото съобщение на Конашенков, че родилният дом в града е евакуиран още на 28 февруари и оттогава празната сграда е превърната в укрепен пункт от батальона Азов. Но къде-къде по-пищно е в съзнането на зрителя/слушателя да се натъпчат самопроизведени картини с премазани от срутището дечица, подаващи се из тухлите прашни кукли и плачещи майки наоколо.


    Войната има своя логика. Още повече не говорим за обикновена война, а за сблъсък на двете свръхсили - Русия и САЩ, като Америка участва чрез своето прокси Украина.

    Това става все по-видимо с всеки изминал час и с все по-новите вести от Вашингтон за изпратено ново и ново въоръжение, за отпуснати поредни стотици милиони, за изпратени наемници от ЧВК. Та дори американците щели да дарят на Украина домашните си оръжия!
    Пичове, украинците просто физически няма да могат да носят тия арсенали!...

    Прелюбопитен беше казусът, по който Вашингтон три денонощия не можа да намери мир със себе си под каква форма да вземе полските МиГ-ове и да ги даде на Украина без да се налага да инспирира Карибска криза 2.0, както когато разположи в Турция ракети Пършинг.

    Пентагонът успя да спре политиците си да дадат на Москва перфектен casus belli. Но те не мирясват: сега ще събират СССР-ракетите от бившите соц. Като че ли има някаква разлика: територията, от която излетят самолетите/ракетите ще е потенциален обект на руски "военно-технически" отговор.

    Иначе погледнато реално руснаците методично унищожават ВСИЧКИ украински военни заводи, складове, ГСМ-и, военната инфраструктура, тежкото въоръжение, с което изпълняват първата точка от заданието: демилитаризация на страната.

    Най-боеспособните части на ВСУ, съсредоточени по "линията на съприкосновение" в Донбас, са пред пълно обкръжение. Градовете, в които населението е използвано като жив щит от нацибатальоните (шевронът на Азов е реплика на руните на SS съединенията на Вермахта) се обкръжават и се избягват градски боеве.

    И няма сриване на градовете с все жителите, каквото, например, направиха САЩ при "антитерористичната операция" срещу Мосул в Ирак. В милионния град просто не остана несъборена сграда! Върху обитателите й...

    Та, както каза Вацев: Русия ще победи в тая война, но ако човек се информира единствено от англосаксонски медии (и присъдружните им), абсолютен победител ще е Ук.., пардон: САЩ.

    Нередност?
Нов коментар