🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дийпфейковете могат да се използват като оръжие във войната в Украйна

Манипулирано видео, в което Зеленски призовава украинците да се предадат, обиколи социалните мрежи, но беше бързо опровергано и свалено

В манипулираното видео украинският президент Володимир Зеленски призовава украинците да свалят оръжие
В манипулираното видео украинският президент Володимир Зеленски призовава украинците да свалят оръжие
В манипулираното видео украинският президент Володимир Зеленски призовава украинците да свалят оръжие    ©  Стопкадър от The Telegraph
В манипулираното видео украинският президент Володимир Зеленски призовава украинците да свалят оръжие    ©  Стопкадър от The Telegraph
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едноминутно фалшиво видео - дийпфейк, в което украинският президент Володимир Зеленски нарежда на войниците си да се предадат и откажат от битката срещу руските войски в Украйна, обиколи Twitter и други социални мрежи, преди да бъде опровергано и свалено, съобщи BBC.

В този случай дийпфейкът беше нискокачествен и лесно разпознаваем и бързо опроверган и от самия президент Зеленски, който още на 2 март предупреди в социалните мрежи, че финансирани от Русия дийпфейкове може да се използват, за да разклатят украинската решимост във войната.

Въпреки че видеото е очевидно фалшиво, проблемът е, че се сбъдват предупрежденията от години, че дълбоко манипулирано съдържание, слагащо погрешни послания в устата на лидери, може да се инструментализира за различни цели, включително по време на военна конфронтация.

Комично голяма глава и сгрешен акцент

Публикуваният в Twitter, в руската социална мрежа ВКонтакте, а по-късно и във Facebook и YouTube дийпфейк трае около минута. В него един подозрително дървен и неподвижен Зеленски призовава украинците да свалят оръжие и да се предадат на Русия. Докато лицето и речта са добре синхронизирани, главата му е с видимо по-лошо качество от останалата част на тялото му и изглежда несъразмерна спрямо него, а гласът и акцентът не съвпадат с тези на украинския президент. Видеото се появи за малко и в уебсайта на националната телевизия "Украйна 24", а негов преразказ за малко вървеше и в лентата под живото излъчване на телевизията с допълнението, че Зеленски е избягал от Киев, обяснява за NPR Роман Осадчук, изследовател в Атлантическия съвет.

"Украйна 24" бързо обяви, че е хакната, и свали материалите. Минути след това Зеленски разпространи видео от канала си в Telegram, с което опроверга фалшивата новина. "Защитаваме земята, децата и семействата си. Нямаме намерение да сваляме оръжие. Не и преди победата", каза украинският президент. В Instagram той определи видеото като "детинска провокация".

Замърсяване на медийната екосистема

Бързото опровержение на видеото стана възможно и защото още в първата седмица на войната Украинският център за стратегически комуникации и президентът Зеленски предупредиха украинското общество, че дийпфейкове могат да бъдат използвани от Русия, за да всяват паника и хаос по време на войната. Twitter, Facebook и YouTube бързо премахнаха дийпфейка, който нарушава политиките им за подвеждащо медийно съдържание. Според говорител на Meta версии на видеото, ясно обозначаващи го като фалшиво, ще бъдат оставени, за да могат зрители да разпознават манипулацията.

"Това е лесна победа за социалните мрежи, тъй като манипулацията е толкова груба и нескопосана, че е ясна дори за най-необиграните потребители", смята авторката на книгата Deepfakes Нина Шик, цитирана от BBC. "Ако това видео беше по-професионално направено и беше разпространено в началото на едно по-успешно руско настъпление към Киев, можеше да създаде много голямо объркване", коментира пред Wired Самюел Бендет, който следи руската отбрана и технологии за нестопанската организация CNA.

Пред американското публично радио NPR Сам Грегъри от групата за защита на човешките права Witness предупреждава, че дори такива лесно разпознаваеми фалшификации уронват общественото доверие, защото зрителите започват да вярват, че всичко може да бъде фалшифицирано. "Това допълнително замърсява информационната екосистема, хвърля сянка върху цялото медийно съдържание. Следващия път, когато Зеленски излезе да говори, някои хора може да се усъмнят дали е истински", добавя пред радиото Хани Фарид, експерт по дигитална криминалистика и преподавател в Калифорнийския университет в Бъркли.

Въпреки че това видео на Зеленски се оказа провал, следващият дийпфейк може и да не е толкова некачествен, предупреждават от BBC.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 5
    • + 2

    Е, какво толкова! Актьорска му работа! Правил е етюди пред огледалото - изражение, тембър. След седмица-две това вече няма да е deep faces, а грозната истина.

    Нередност?
Нов коментар