Войната в Украйна е катализатор за процес по изтичане на мозъци от Русия

Много руски компании, ИТ специалисти и креативни хора мислят за преместване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Най-добрият начин да действам срещу режима на Путин е да емигрирам от Русия", заявява пред британската ВВС Евгений Лямин, който е един от над 25 000 руснаци, пристигнали в Грузия от началото на инвазията на Москва в Украйна. У дома той е бил арестуван за участие в антивоенен протест, а сега в грузинската столица Тбилиси спомага за доставянето на помощи за украинците.

Британското издание цитира данни, според които около 200 000 руснаци са напуснали страната си след започването на войната. Те не се отправят единствено към Грузия. ЕС, САЩ, Канада и Великобритания затвориха въздушното си пространство за руски полети, затова те поемат към Турция, Централна Азия и Южен Кавказ. Мнозина се насочват и към Армения.

Популярни дестинации за руски стартъпи

Обявяването на война от Путин на Украйна и последвалите сурови санкции се превърнаха в катализатори за много руски компании, ИТ специалисти и креативни хора, които започнаха да мислят за преместване. Така се появяват нови популярни дестинации за руски стартъпи и софтуерни разработчици. "Ако по-рано много от тях се стремяха да достигнат до САЩ, Кипър или Чехия, сега основните дестинации са Грузия и Армения, където нямате нужда от виза и може да се живее, без да се напуска страната почти цяла година", пише руското издание на сп. Forbes. Някои компании също така обмислят насочване към Казахстан, Азербайджан, Турция и други страни в Азия.

Анастасия Миролюбова и Михаил Шаронов, създатели на имиграционната платформа Immigram, обясняват пред изданието, че все повече хора вече се интересуват от преместване. "Ситуацията в нашия бизнес се промени доста през последните седмици, ако по-рано получавахме по няколко десетки заявления на ден, сега има по няколкостотин. Получаваме презентации от различни рискови инвеститори, предприемачи и IT специалисти. Всички те общуват помежду си и организират своето изселване. Сега въпросът не е във формата "как мога да се преместя в Обединеното кралство след няколко месеца", а "къде мога да кандидатствам за виза за Обединеното кралство, ако отлетя утре или тази вечер".

Сега за специалистите, които планират да се преместят във Великобритания, има редица държави, откъдето може да се кандидатства. Това са места, в които руснаци, беларуси и украинци могат да останат без виза - Азербайджан, Грузия, Армения, Казахстан. Тоест руснаците могат да кандидатстват за виза от тези страни, ако визовите центрове в Русия спрат да работят.

Работна виза се издава на всеки, независимо с какво се занимава. Вече се въвежда ускорена система за обработка на визи, първо за украинци и тези, които сега са на територията на Украйна. Освен това се ускорява издаването на визи за руснаци, беларуси и украинци, които работят за компании във Великобритания и които не могат да получават пари по сметката си поради изваждането на Русия от SWIFT.

Поскъпване на полетите и наемите

Всичко това води до скок в цените на полетите и наемите в градове като Истанбул или арменската столица Ереван. Пред ВВС Аня обяснява, че еднопосочен билет до Истанбул е струвал на нея и съпруга й повече от общия им месечен доход. Тя казва, че е решила да си тръгне от Русия след влизането в сила на нов закон за "държавна измяна", според който всеки, който изразява подкрепа за Украйна, може да бъде затворен за 20 години.

Голяма част от напускащите руснаци са от технологичната индустрия и могат да работят от разстояние. Пожелал анонимност разработчик на видеоигри, който вече се намира в Тбилиси, твърди пред ВВС, че повечето му познати са против политиката на Кремъл: "Единственият начин, по който можем да протестираме, е да напуснем страната и да вземем професионалните си качества и парите си с нас." Но той смята скоро да се премести от грузинската столица, тъй като не се чувства добре приет там.

Много грузинци се отнасят със смесени чувства към притока на руснаци. От началото на войната в Тбилиси са се състояли някои от най-големите демонстрации в подкрепа на Киев. А скорошно проучване показва, че 87% от грузинците гледат на войната в Украйна като на своята война с Русия.

Според технологичния предприемач Лев Калашников обаче Грузия може да извлече големи ползи от това "най-голямо изтичане на мозъци в съвременната история на Русия". Той е сформирал група от имигранти в Telegram с около 4000 членове, които обсъждат там как да си отворят банкова сметка или как да наемат апартамент.

Все още няма коментари
Нов коментар