🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Противоречиви сигнали за плаващи морски мини в Черно море; България няма да дава военна помощ на Украйна

Зеленски: В Мариупол е "терор, който ще бъде помнен със столетия"; ООН обяви 847 потвърдени жертви; Русия обвинява САЩ, че се намесват в преговорите с Украйна

Кметът на Мариупол казва, че няма "парче земя, което да не носи белезите на войната", и че "няма нищо останало от центъра на града"
Кметът на Мариупол казва, че няма "парче земя, което да не носи белезите на войната", и че "няма нищо останало от центъра на града"
Кметът на Мариупол казва, че няма "парче земя, което да не носи белезите на войната", и че "няма нищо останало от центъра на града"    ©  Reuters
Кметът на Мариупол казва, че няма "парче земя, което да не носи белезите на войната", и че "няма нищо останало от центъра на града"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В четвъртата седмица от руската инвазия в Украйна ситуацията изглежда на кръстопът. От една страна преговорите между Украйна и Русия вече произведоха нещо като чернова за евентуален мирен план. От друга разминаванията по ключови въпроси остават толкова големи, че спирането на огъня в непосредствено бъдеще все още изглежда като мираж. Френският външен министър пък направо обяви, че Русия "се преструва, че преговаря", а паралелно води все по-интензивна обсадна война.

Войната все повече се превръща във вътрешнополитическа тема за България. По време на посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин премиерът Кирил Петков потвърди, че страната ни няма да изпраща военна помощ, оръжия и противоракетни системи за Украйна.

На нея стана ясно също, че САЩ ще участват с рота "Страйкър" в бойната група на НАТО, която се формира на българска територия.

20 март

21:03

Противоречиви сигнали за плаващи морски мини в Черно море

Непотвърдена информация за изпуснати морски мини, които се носят свободно в акваторията на Черно море, беше разпространена от страна на Русия. "След началото на руската специална военна операция украинските военноморски сили разположиха минни заграждения около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южне", се казва в изявление на руската служба за сигурност ФСБ. Твърди се, че бури са скъсали кабелите на някои от мините и сега те се носят свободно в Западното Черноморие, следвайки посоката на вятъра и водните течения.

От украинска страна обаче твърдят, че това е дезинформация и че евентуално може да става дума за руска операция за миниране на морския път от Одеса до Босфора, което да блокира доставките за Украйна по море. До момента няма потвърждение от независим източник нито на информация за наличието на мини в Черно море изобщо, нито чии може да са, ако действително такива са засечени. Гръцкото министерство на търговския флот също предупреждава своите плавателни съдове да са много внимателни при плаване в Черно море, позовавайки се отново на руските твърдения. Съдейки по досегашната практика на Кремъл, твърде вероятно е действително да става дума за дезинформация и целенасочено всяване на паника.

Това обаче не попречи и на българското правителство да реагира по темата тази вечер. "Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, българското правителство взима всички необходими мерки. Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море", обяви пресцентърът на Министерски съвет в специално съобщение.

Правителството призовава хората в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност и да наблюдават крайбрежието и морето за подозрителни сферични обекти. Ако такива бъдат забелязани, гражданите трябва веднага да сигнализират на телефон 112.

17:21

САЩ са предложили Турция да прехвърли своите руски системи С-400 на Украйна

Неофициално САЩ са повдигнали въпроса за малко вероятната възможност Турция да прехвърли своите руски системи С-400 на Украйна, твърдят източници на Reuters. Американски представители са споменали възможността пред турските си колеги миналия месец, но не е направено официално искане. Темата е била загатната и при визитата в Турция на зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман по-рано този месец.

16:54

ООН: Десет милиона души са напуснали домовете си в Украйна

По данни на ООН 10 млн. души са напуснали домовете си в Украйна в резултат на руската инвазия. Това е над една четвърт от населението, която или се е преместила другаде в страната, или е потърсила спасение в друга държава.

Полша е приела над 2 млн. бежанци, а Румъния - над половин милион. ООН посочва, че 3 389 044 украинци са напуснали страната, като девет от десет избягали са жени и деца.

15:01

Масова разруха

14:40

Бившият шеф на британско разузнаване: Руската инвазия е доста деморализирана и блокирала

Руската инвазия в Украйна е "доста деморализирана и доста блокирала", заяви бившият ръководител на британското военно разузнаване Филип Озбърн пред Sky News. По думите му настъпващите сили са деморализирани, "защото са недостатъчно подготвени и се оказа, че са неадекватни". Тяхната атака е в застой, тъй като са "загубили инерция". "Виждаме как изтеглят ресурси и военни мощности от цяла Русия, дори от Сирия, което не е добър индикатор за една предполагаема суперсила. Това, което им остава, е да удвоят бруталната сила, за да окажат натиск над украинското правителство", посочва Озбърн.

Същевременно британското министерство по отбраната заяви, че Москва не успява да овладее контрола над украинското въздушно пространство, въпреки че това "беше една от основните руски цели в първите дни на конфликта и продължаващият им неуспех значително затруднява техния оперативен напредък". От министерството посочват, че руските сили до този момент са отбелязали "ограничени успехи" и вместо това са предприели стратегия за "безразборна стрелба" в градски райони. Това е довело до огромни разрушения и множество цивилни жертви, но вероятно Москва ще продължава с "тежкото обстрелване в подкрепа на атаките по градските области, тъй като се опитва да ограничи своите вече съществени загуби".

13:21

Русия твърди, че е атакувала с хиперзвукова ракета втори път

Руското министерство на отбраната твърди, че за втори път е използвало хиперзвукови ракети срещу украински цели. С ракетната система "Кинжал" е била поразена база с гориво в района на Константиновка, Николаевска област. Според руските власти "Кинжал" може да поразява цели на до 2000 км.

11:01

Зеленски: Нападението над Мариупол е терор, който ще бъде помнен със столетия

Украинският президент Зеленски заяви, че руската атака по Мариупол е "терор, който ще бъде помнен със столетия". И обвини Кремъл, че извършва военни престъпления в града.

В момента в Мариупол протичат бойни действия по улиците между руските и украинските сили, а бомбардировките на Москва не спират през последните две седмици, като според местните власти около 2400 души са загинали. Комуникацията е затруднена, тъй като телефонните линии са прекъснати.

Пред чуждестранните медии свидетели описват отчайващото положение в града. Около 300 000 души не могат да напуснат Мариупол и са останали без електричество, течаща вода и отопление. По улиците лежат тела, а жертвите се погребват в масови гробове. Цивилните прекарват повечето време в бомбоубежища и мазета, а Киев твърди, че Москва е спряла конвоите с хуманитарна помощ да влязат в града.

Кметът на Мариупол казва, че няма "парче земя, което да не носи белезите на войната", и че "няма нищо останало от центъра на града". Общинският съвет съобщава, че е сринато училище по изкуства, в което са потърсили убежище 400 души.

Пред чужди медии градските власти казват, че руските сили отвеждат хиляди жители против волята им през границата в Русия. Тези твърдения не са потвърдени от независим източник, но свидетелските разкази за това стават все повече. Москва не е коментирала официално обвиненията. Нейното министерство на отбраната обаче заяви в петък, че хиляди украинци са поискали да "избягат в Русия" и правителството им помага.

09:20

ООН обяви 847 потвърдени жертви

Най-малко 847 са убитите цивилни в конфликта в Украйна. Това сочат данни на Върховния комисариат на ООН за правата на човека. Сред тях са 64 деца (повече - според властите в Киев). Пострадалите са 1399 души, сред тях 78 деца, основно в резултат на обстрел и бомбардировки.

Известно е, че тези данни са предварителни и че реалният брой (по признание и на самата организация) е "много по-голям".

19 март

20:29

Американски институт: Войната може да тласне 40 млн. души към крайна бедност

След началото на руската инвазия в Украйна се наблюдава скок в цените на хранителните стоки и енергията. Американският Център за глобално развитие предупреждава, че това може да тласне 40 млн. души по света към крайна бедност. В доклад на института се посочва особената важност на земеделието - Русия и Украйна произвеждат 29% от пшеницата в глобален мащаб, а на Русия и Беларус се дължи една шеста от торовете. Ефектът от шоковете в тези сектори ще бъде почувстван от всички, но най-тежко ще бъдат засегнати бедните страни.

18:24

Русия обвинява САЩ, че се намесват в преговорите с Украйна, но не представя доказателства

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ не позволяват на Украйна да се съгласи с исканията на Москва по време на мирните преговори. "Постоянно чувстваме, че украинската делегация е държана за ръката, най-вероятно от американците, които не й позволяват да се съгласи с исканията, които смятам, че са абсолютно минимални", коментира Лавров, без да предоставя доказателства, че Вашингтон влияе на позицията на Киев.

Междувременно западни представители са скептични, че Путин е напълно отдаден на мирния процес, и се опасяват, че Кремъл просто печели време, за да прегрупира силите си и да поднови нападенията.

15:22

Лавров: Връзките между Русия и Китай ще се засилят

Връзките между Москва и Пекин ще се засилят в резултат на настоящата ситуация, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс". "Във време, в което Западът подкопава основите, върху които се основата международната система, ние, като две големи сили, трябва да помислим как да продължим в този свят", коментира Лавров.

По време на видео разговор в петък американският президент Джо Байдън е предупредил китайския си колега Си Цзинпин, че ще има "последици", ако Пекин осигури военна подкрепа за Русия във войната срещу Украйна. Според китайските държавни медии Си е казал, че инвазията "не е в ничий интерес". Но продължава да не критикува Владимир Путин за действията му.

12:41

Кампания "Цената на войната" в Лвов

12:30

Обявен е 36-часов комендантски час в Запорожие

Обявен е 36-часов комендантски час в украинския град Запорожие, където атомна централа бе обстрелвана по-рано този месец. Той започва днес следобед и ще приключи рано в понеделник. Не са ясни причините за въвеждането му, но градът продължава да попада под спорадичен огън от руските сили.

11:25

България няма да дава военна помощ на Украйна, САЩ пращат рота "Страйкър" у нас

"Не сме говорили по никакъв начин за военна подкрепа в Украйна. По повод фалшивите новини напоследък мога да кажа, че това не е факт. Работим заедно по източния фланг и усилването на НАТО, но нищо друго по темата [за евентуална оръжейна помощ за Украйна] не е дискутирано. Бидейки близо до конфликта, военна помощ [от България] в този момент няма да бъде възможна и този тип помощ би следвало да се случва, само ако мине през българския парламент." С тези думи премиерът Кирил Петков представи за пореден път позицията на правителството за това как и с какво помага България на украинската армия срещу руската инвазия, започнала преди 24 дни. Това стана на пресконференцията на Петков и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин след срещата им в Министерски съвет.

На нея стана ясно също, че САЩ ще участват с рота "Страйкър" в бойната група на НАТО, която се формира на българска територия. "САЩ показаха истинска съюзническа подкрепа на България и на българското правителство. За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за сигурност. Нашата сигурност е с колективната отбраната с нашите съюзници от НАТО, ние сме НАТО", каза Петков. "Благодаря, че САЩ и Лойд Остин, че отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група". Петков припомни, че бойната група в България ще е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа, но ще бъде предложено нейният командир да е българин.

България няма модерни бронирани машини и така САЩ ще запълнят този дефицит с бойни машини "Страйкър". Очаква се и други държави да се включат в бойната група, която вече се подготвя.

11:15

Украински депутат: Ситуацията в Мариупол е средновековна

Украинският депутат Дмитро Гурин, чийто родители се намират в Мариупол, заяви пред британската ВВС, че ситуацията там е "средновековна". "Хората са без храна и по-важното без вода. Обстрелът никога не спира. Самолетите пускат стотици бомби за 24 часа", твърди Гурин. От кметския офис на Мариупол казват, че боевете са достигнали до центъра на града, а над 80% от жилищните сгради са или повредени, или напълно разрушени. Според анализатори Мариупол е стратегически важен, тъй като ако падне, ще осигури на Русия ефективен коридор до суша, простиращ се през по-голямата част от южното крайбрежие до източните райони.

11:06

Зеленски призовава за смислени разговори с Русия

Украинският президент Зеленски призова за смислени разговори "без закъснение" с Русия. По думите му това е единственият шанс за Москва да ограничи щетите от своите "грешки". Обръщайки се директно към Владимир Путин, Зеленски заяви: "Време е да се видим, време е да говорим, време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. Иначе загубите за Русия ще са такива, че ще са необходими няколко поколения, за да се възстанови".

Украинският президент обвини руските войски, че причиняват "хуманитарна катастрофа", като блокират Мариупол, обстрелват жилищни квартали и не позволят доставките да достигнат до жителите. Той окачести това като военно престъпление.

10:15

Русия твърди, че е използвала хиперзвукова ракета в Украйна

Москва казва, че е използвала хиперзвукови оръжия, за да унищожи подземен оръжеен склад в Западна Украйна. Хиперзвуковите ракети могат да избегнат засичане от противоракетната отбрана.

Според агенция "Интерфакс" руското министерство на отбраната днес е съобщило, че е унищожило голямо подземно депо за ракети и амуниции за въздушна отбрана в областта Ивано-Франкивск. Министерството твърди също така, че е унищожило украински радио и разузнавателни центрове близо до Одеса, като е използвало крайбрежна ракетна система. Тези твърдения не са потвърдени от независими източници.

09:19

Установява се хуманитарен коридор в Луганск

Губернаторът на Луганска област заяви, че се установява хуманитарен коридор. Руските сили са се съгласили да позволят на жителите на няколко града в региона да се евакуират след 9 ч. сутринта местно време, както и да се доставят храна, вода и лекарства за оставащите. "Хуманитарният коридор бе договорен на високо равнище и се надявам споразумението да бъде спазено", посочи губернаторът.

18 март

19:50

Индия е увеличила рязко покупките на руски петрол през март

Износът на руски петрол за Индия сериозно нараства през март и това е знак за сериозната промяна на глобалните енергийни потоци след нахлуването на Русия в Украйна. Индия, третата по големина страна в света по потребление на енергия, изкупи значителни количества руски петрол от търговци, докато купувачите в Европа избягваха огромния пазар на суровини от страната след западните санкции срещу Москва, съобщава Financial Times.

Русия е изнасяла 360 хил. барела петрол на ден за Индия през март досега, почти четири пъти повече от средното за 2021 г. Страната е на път да достигне 203 хил. барела на ден за целия месец въз основа на текущите графици за доставки, според компанията за данни и анализ стоки Kpler. Данните за износ представляват товари, които са били натоварени на танкери и са на път за Индия. Алекс Бут, ръководител на изследванията в Kpler, обяснява, че Индия обикновено купува CPC, смес от предимно казахстански и руски суров петрол, но голямото увеличение през март беше за водещия руски петрол Urals. Във вторник прессекретарят на Белия дом Джен Псаки предупреди, че Индия ще бъде от грешната страна на историята, ако купи руски петрол, въпреки че страната тя призна, че покупките няма да нарушат санкциите на САЩ.

19:03

Русия твърди, че преговорите с Украйна напредват

Москва и Киев са "на половината път" в постигането на съгласие по въпроса за демилитаризацията на Украйна и възгледите им са най-съгласувани относно неутралитета на Украйна и отказването от присъединяването към НАТО. Това казва руският преговарящ Владимир Медински, цитиран от BBC. Руската информационна агенция "Интерфакс" цитира Медински, който казва, че преговарящите екипи обсъждат гаранции за сигурност, ако Украйна повече не се опитва да се присъедини към военния алианс.

Президентът Владимир Путин каза вчера на турския президент Реджеп Тайип Ердоган какви са точните искания на Русия за мирно споразумение с Украйна. Основното сред тях е приемането от Украйна, че тя трябва да бъде неутрална и да не кандидатства за присъединяване към НАТО. Президентът на Украйна Владимир Зеленски вече призна, че страната няма да влезе във военния алианс това. Украйна също така ще трябва да премине през процес на разоръжаване, за да гарантира, че не е заплаха за Русия.

18:46

САЩ "предупреждават Русия да не използва химически или биологични оръжия"

САЩ обявиха, че са предупредили Русия за "последиците от всяко възможно руско решение да използва химически или биологични оръжия в Украйна". Съветникът по националната сигурност на Джо Байдън - Джейк Съливан, разговаря по телефона със секретаря на руския съвет за сигурност генерал Николай Патрушев. Белият дом заяви, че е поискал разговорът да се проведе. И двете страни обвиниха другата в настаняване и подготовка за използване на биологични оръжия в Украйна. Генерал Патрушев е един от тримата лоялни на Путин, които са служили с него от 70-те години на миналия век.

16:39

Руската централна банка запази лихвата на рекордните 20%

Руската централна банка очаквано остави основната лихва без промяна, след като в края на февруари я повиши до 20%, съобщава CNBC. Това е най-високото ниво от близо две десетилетия. Финансовата институция обаче предупреди, че има значителна несигурност, тъй като икономиката преминава през "широкообхватна структурна трансформация".

Малко след началото на руската инвазия в Украйна преди три седмици централната банка повиши двойно лихвата - от 9.5% на 20%. В изявление, публикувано в петък, банката заяви, че рязкото увеличение е "спомогнало за поддържането на финансовата стабилност".

15:09

Арбитражният съд потвърди изваждането на руските отбори от футболните турнири

Спортният арбитражен съд отхвърли молбата на Руския футболен съюз за замразяване решението на ФИФА всички руски клубове да бъдат изхвърлени от международните турнири. Магистратите се произнесоха в петък, с което на практика не позволяват на Русия да участва в плейофите за участие на световното първенство. Мачовете от пресявките в зона Европа са в края на март. Световната футболна федерация ФИФА и европейската УЕФА отстраниха Русия от всички международни турнири след инвазията в Украйна и началото на войната. "Оспореното решение остава в сила и всички руски отбори и клубове продължават да бъдат отстранени от участие в състезания на ФИФА", гласи съобщението на съда

14:21

Италия ще ограничи използването на руски антивирусен софтуер в публичния сектор

Правителството на Италия е готово да ограничи използването на руски антивирусен софтуер в публичния сектор след нахлуването на Русия в Украйна. Франко Габриели, държавен заместник-секретар по сигурността, каза пред Сената, че правителството работи върху правила, които да позволят на държавните органи да изключат софтуера, разработен от базираната в Русия лаборатория "Касперски". Източник от правителството твърди пред Reuters, че новите правила ще позволят на държавната администрация да замени целия софтуер, считан за потенциално опасен, без да бъдат изправени пред санкции. От офиса на "Касперски" в Италия заявиха, че следят ситуацията с "голяма загриженост" и са притеснени за служителите си, защото можа да пострадат от решения, които се основават на геополитически, а не на технически проблеми.

От "Касперски" добавят, че това е частно управлявана компания без връзки с руското правителство. В препоръка, издадена във вторник, италианската държавна агенция за киберсигурност заяви, че няма доказателства, че продуктите, предоставени от компании, свързани с Русия, са били компрометирани след инвазията в Украйна на 24 февруари. Тя предупреди, че рисковете трябва да бъдат преоценени на фона на нарастващия конфликт и че антивирусният софтуер е особено чувствителен поради "високото ниво на инвазивност" на системите, които обслужват.

13:05

България гони 10 руски дипломати

България обявява 10 руски дипломати за персона нон грата поради "дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатически отношения", стана ясно от пресцентъра на МВнР по обед. Руските дипломати имат 72-часов срок да напуснат страната. Вербалната нота е връчена връчена от зам.-министъра на вътрешните работи Васил Георгиев на руския посланик Елеонора Митрофанова. "Считаме това за изключително неприятелски акт и запазваме правото си да отвърнем на удара", е коментирала случая Митрофанова пред ТАСС. Традиционно в дипломацията това би означавало реципрочно изгонване на същия брой дипломати на засегнатата страна.

13:01

Кирил Петков: Няма да даваме ракети на Украйна

Премиерът Кирил Петков отрече днес, че се готви предаване на българските зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна. "Никой не отива на никаква война. Никакви ракети няма да се дават в този момент. Чета по цял ден фалшиви новини във Facebook, с които искат да насаждат страх в хората. България ще продължи да помага на Украйна с пълна подкрепа. Ще изпращаме засилена хуманитарна помощ, медикаменти, посрещане на максимален брой бежанци и засилване на Източния фланг съвместно с НАТО", обяви пред журналисти минстър-председателят.

Петков отрече слуховете, че арестът на експремиера Борисов е направен с цел отклоняване на внимание от темата за войната в Украйна и свързаното с нея посещение у нас на американския военен министър Лойд Остин. "Представяте ли си каква фантазия трябва да има човек, за да си представи, че можеш да скриеш една война, като арестуваш човек. Трябва да си луд, за да го кажеш", коментира министър-председателят.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров е обявил след среща с германския канцлер Олаф Шолц, че страната му няма да позволи на други държави да снабдят Украйна със зенитни ракети С-300, без да уточнява как ще стане това. Той повтори и по-ранната заплаха на Кремъл, че руските войски може да атакуват оръжейните доставки на западните държави за армията на Киев.

12:34

Полша ще скъса икономическата си зависимост от Русия

Полша ще предприеме действия, за да "дерусифицира" икономиката си, обяви премиерът Матеуш Моравиецки. Страната ще премахне зависимостта си от Русия, като изгради нови газопроводи и субсидира земеделските производители заради нарастващите цени на торовете, за да задържи поскъпването на храните, съобщава Reuters.

Полша няма да купува газ от Русия след 2022 г., каза и представителят на правителството по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски. Дългосрочният договор на страната с "Газпром" изтича в края на декември и няма да бъде подновен, нито ще бъде подписано краткосрочно споразумение. В момента Варшава осигурява половината от доставките си на газ от Русия. През есента предстои да влезе в действие газопроводът Baltic Pipe с дължина 230 км, който трябва да осигури газ от Северно море. Освен това ще се внася втечнен газ от САЩ и Катар.

12:22

Великобритания отне лиценза на руския тв канал RT заради връзки с Кремъл

Британският медиен регулатор отне в петък лиценза на руския държавен телевизионен канал RT, като обяви, че той не е подходящ да работи в страната. Този ход идва, след като ЕС издаде подобна забрана по-рано този месец, а западните държави се стремят да накажат Русия за войната й в Украйна.

Реално прокремълският канал беше премахнат от ефир в Обединеното кралство през последните седмици след действията на ЕС, тъй като сателитни компании, базирани в Европа, предоставят достъпа до руския канал на британските платформи. От Кремъл определиха решението на британския медиен регулатор като "лудост".

09:36

Ракети са ударили авиозавода в Лвов

Руската армия продължава със стратегията си да обстрелва критичната инфраструктура на Украйна от безопасна дистанция. Крилати ракети са ударили тази сутрин сградата на авиоремонтния завод в Лвов в западната част на страната. Според кмета на града Андрий Садови за момента няма данни за човешки жертви.

Ударът е дошъл от направлението на Черно море, твърдят от украинската армия. Вероятно става дума за ракета тип Х-555, които имат обхват до 2500-3000 км. и се изстрелват от кораби или от стратегически бомбардировачи. Подобрен тип боеприпаси са използвани и при обстрела на полигона край Яворив. Украинската армия твърди също, че изстреляните ракети са били шест, от които две са прихванати от системите на противовъздушната отбрана.

07:45

Украинските военни засега изключват сухопътна атака срещу Киев

Командването на украинската армия е убедено, че руска атака по земя срещу столицата Киев "не е вероятно да се случи в близко бъдеще", става ясно от неговия последен разузнавателен брифинг. Като причина за това се изтъква липсата на опитни командири, тежките загуби и срива на морала и мотивацията сред настъпващите сили. В актуалния брифинг на британските въоръжени сили пък се говори за сериозни логистични проблеми, които "възпрепятстват Русия ефективно да снабдява своите предни войски дори с основни неща като храна и гориво".

Украинските военни също така твърдят, че армията на Путин в момента активно се опитва да запълни недостига по линия на живата сила, ангажирайки наемници от Сирия. Според тях режимът на Башар Асад вече е изпратил около 1000 души на украинския фронт. Междувременно в последното си видеоизявление президентът Зеленски се обърна към хората, които обмислят да се присъединят към руските сили, с думите: "Дълъг живот е по-добро нещо в сравнение с парите, които те ви предлагат за кратък".

07:35

Щатски сенатор предлага забрана за вноса на руски уран

Американският сенатор Джон Барасо от Уайоминг е внесъл законопроект, с който да се ограничи вноса на руски уран за щатските ядрени централи и да се наложат санкции на държавната компания "Росатом". Администрацията на президента Байдън вече спря импорта на руски енергоносители като нефт и втечнен газ, но все още преценява дали да направи същото и по отношение на горивото за атомни електроцентрали.

В момента САЩ са световен лидер при ядрената енергетика с над 90 подобни реактора и са силно зависими от вноса на уран. В момента около 16% от този импорт е от Русия, а по 22% се падат на Канада и Казахстан. Също така САЩ внасят от Русия обогатен уран от типа HALEU, който се очаква да бъде използван в следващото поколение ядрени централи, които се предвижда да бъдат разработени в края на настоящото или началото на следващото десетилетие.

07:30

САЩ са "силно загрижени", че Китай може да въоръжи Путин

САЩ официално изрази "силна загриженост", че Китай може да осигури на Русия допълнително военно оборудване, с което Кремъл да съживи инвазията в Украйна. Според говорителя на Белия дом Джен Псаки отказът на режима в Пекин да осъди действията на Русия "говори много". Затова щатският президент Джо Байдън ще бъде откровен и директен в днешния си телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин, коментира тя. Очаква се двамата държавни глави да се чуят около 15 ч. българско време.

Също така Псаки твърди, че щатската администрация "не вижда доказателства" Русия да деескалира агресията си в Украйна. Официален Пекин от своя страна заклейми твърденията на САЩ като "дезинформация", а от Кремъл отрекоха да са искали от Китай каквато и да е помощ.

07:00

Чехия: Не можем да приемаме повече украински бежанци

Чешкият премиер Петър Фиала заяви, че страната не е в състояние да приема повече бежанци от Украйна, тъй като не може да се справи с вълната от 270 000 украинци, дошли от началото на руската инвазия. Министър-председателят твърди, че правителството е на път да изчерпа ресурсите си. "Трябва да признаем, че сме на самия ръб безпроблемно да приемаме бежанци", казва той.

06:30

В Пентагона смятат, че руската офанзива е "на практика замразена"

Висш представител на американското министерство по отбраната твърди, че руският военен напредък в Украйна в момента "на практика е замразен". Окупационните войски могат да се похвалят само с един незначителен успех - превземането на обградения град Изюм между Харков и Краматорск.

"Те очевидно не са били подготвени да бъдат на позицията, на която са в момента, вече трета седмица - изпитват трудности с осигуряването на гориво, с храната за войските си и с доставките на оръжие и боеприпаси. И се сблъскват с много решителна украинска съпротива", коментира представителят на Пентагона. Щатският военен смята, че в някои руски бойни части моралът се е сринал заради лошото лидерство и липсата на информация.

Според американския представител нахлуващите сили са започнали да обсъждат въпроса с осигуряването на допълнителни доставки, което означава, че са притеснени от продължителността на военните действия. До момента обаче все още не са им осигурени никакви нови войски или ресурси.

06:00

Европейската космическа агенция прекрати проект с Русия за марсоход

Европейската космическа агенция (ESA) е решила да се оттегли от проекта ExoMars, който е съвместно начинание с "Роскосмос" за създаване на роувър, който да изследва повърхността на Марс. Решението е аргументирано със санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна и "трагичните последствия" от нея. Дълбоко съжаляваме за човешките жертви и трагичните последици от агресията срещу Украйна", се казва в официалното изявление на ESA.

Според директора на "Роскомос" Дмитрий Рогозин решението "ще огорчи всички космически ентусиасти" и го определи като "срамно". Преди няколко дни също така Рогозин заплаши, че без помощта на руските орбитални капсули Международната космическа станция преждевременно ще падне на Земята.