🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия "се прави, че преговаря", смята Франция; Над 7000 руски войници са убити за три седмици, твърди NYT

Лондон разполага в Полша зенитни ракети Sky Saber; Съветът за сигурност на ООН ще разглежда руска резолюция за Украйна; Три кораба под панамски флаг са обстреляни до момента

Проруски сепаратистки сили в околностите на Волноваха, Донецка област
Проруски сепаратистки сили в околностите на Волноваха, Донецка област
Проруски сепаратистки сили в околностите на Волноваха, Донецка област    ©  Reuters
Проруски сепаратистки сили в околностите на Волноваха, Донецка област    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В първия ден от четвъртата седмица на руската инвазия в Украйна надеждите за спиране на огъня започват да придобиват все по-видими форми. В резултат на преговорите между двете враждуващи страни вече е изготвен план от 15 точки, които трябва да бъдат изпълнени, за да се стигне до примирие. Една от тях е Украйна да се откаже от кандидатурата си за НАТО, да остане военно неутрална, но да запази своите въоръжени сили и да получи конкретни и небюрократични гаранции за своята защита от трети страни.

Според украинската страна обаче изтеклият в западните медии проект на документ отразява руската позиция и нещата, които за момента са приети от Киев, са договорката за прекратяване на огъня, за изтегляне на окупационните сили и за определяне на държави-гаранти. Впоследствие неназован украински източник коментира, че основният дискусионен въпрос в момента е дали руските войски да останат в сепаратистките региони на Източна Украйна след края на войната и къде точно да минават границите. Преди нахлуването от 24 февруари проруските бунтовници на практика контролираха само около една трета от административните територии на Донецка и Луганска област.

Въпреки обнадеждаващите сигнали от преговорите и тази нощ руските обстрели срещу украинските градове не намаляха.

17 март

19:54

Орбан очаква вълна от бежанци в Унгария следващата седмица

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че следващата седмица очаква "по-голяма вълна от бежанци", пристигащи в страната от Украйна. Той е наредил да бъдат разпределени повече гранични служители, за да се справят с бъдещия наплив. До 14 март 263 888 украинци са пресекли границата към Унгария. В сряда съветник на Орбан посочи, че страната очаква над 900 000 бежанци до края на войната.

18:16

Словакия ще даде своята ПВО на Украйна, ако НАТО я компенсира

Министърът на отбраната на Словакия потвърди официално, че страната му е готова да предостави на украинската амрия своите зенитно-ракетни комплекси С-300, които имат голям обсег. Единственото условие на правителството в Братислава е съюзници от НАТО да осигурят заместител на въпросната противовъздушна система (ПВО).

През следващите часове на посещение в Словакия трябва да дойде американския военен министър Лойд Остин и се очаква въпросът със зенитните ракети С-300 да бъде една от основните теми. След това Остин ще се отправи и към нашата страна, която също разполага с аналогични съветски системи за ПВО, но до момента не е задвижвала инвестиционен проект за придобиване на техен натовски заместител.

16:46

Войната в Украйна се очаква да свие икономическия ръст на Германия наполовина

Институтът за световна икономика (IfW) прогнозира, че заради войната в Украйна щетите за германската икономика ще са най-малко 90 млрд. евро през тази и следващата година, икономическият ръст ще се свие с близо 50% през 2022 г., а инфлацията ще е най-високата след обединението на страната през 1990 г. Според IfW БВП ще се увеличи с 2.1%, а не с 4%, както се очакваше досега. Инфлацията ще достигне 5.8% за годината. Достигането на нивото отпреди пандемията се отлага най-рано за втората половина на годината.Асоциацията на германските търговско-индустриални камари посочи, че преди войната в източната част на страната почти 25% от фирмите са се оплаквали от прекъсвания и затруднения по веригите за доставки. Сега този дял е достигнал 60% и стресът в икономиката е много голям, особено за малките и средни компании.

15:38

Русия "се прави, че преговаря", смята Франция

Русия имитира преговори с Украйна, докато продължава да осъществява инвазията срещу своя съсед на базата на брутална стратегия, използвана на други места. Това твърди френският външен министър Жан-Ив ле Дриан пред вестник Le Parisien. "За жалост се сблъскваме с все същата руска логика - отправяне на максималистични претенции, искане Украйна да се предаде и все по-интензивна обсадна война", допълва той.

Първият дипломат на Франция вижда в настоящото развитие на войната типични елементи, наблюдавани в битките за Грозни в Чечня и за Алепо в Сирия: "безразборни бомбардировки, така наречени хуманитарни "коридори", създадени единствено, за да се обвини другата страна, че не ги спазва, както и дипломатически срещи с една-единствена цел - преструване, че се преговаря."

15:30

Байдън ще говори с китайския президент в петък

Американският президент Джо Байдън ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в петък, обяви Белият дом. Това ще бъде първият разговор между двамата лидери от началото на руската инвазия в Украйна. Според Белия дом държавните глави на САЩ и Китай ще обсъдят "руската война срещу Украйна и други въпроси от взаимен интерес". Натискът върху Пекин се засилва да прекрати връзките си с Москва, а някои американски представители смятат, че Си Цзинпин е един от малцината световни ръководители, които могат да повлияят на Путин. Наскоро източници от САЩ заявиха, че Русия е поискала от Китай военна помощ - твърдение, което двете страни отрекоха.

15:13

ОИСР: Войната в Украйна може да свие глобалния растеж с над 1 процентен пункт

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) смята, че войната в Украйна може да свие глобалния икономически ръст с над 1 процентен пункт в първата година след инвазията. Негативните ефекти също така могат да доведат до дълбока рецесия в Русия. Въпреки че Украйна и Русия съставляват малък процент от глобалната икономика, те са големи производители на суровини. ОИСР предупреждава, че войната може да предизвика покачване на цените в глобален мащаб с около 2.5%.

14:18

Лондон разполага в Полша зенитни ракети Sky Saber

Великобритания ще разположи в Полша елементи от своята нова система противовъздушна отбрана (ПВО) Sky Saber, съобщи военният министър на страната Бен Уолъс. Тази стъпка е елемент от усилването на отбраната по източния фланг на НАТО заради войната в Украйна. Преди няколко дни, според твърденията на украинските военни, руски разузнавателен дрон е навлязъл в полското въздушно пространство в района на бомбардирания полигон Яворив, след което е бил свален на връщане в украинското небе.

"Ще разположим противовъздушната ракетна система със среден радиус на действие Sky Saber заедно с около 100 души персонал, за да е ясно, че сме рамо до рамо с Полша и защитаваме нейното въздушно пространство срещу по-нататъчни агресивни действия от страна на Русия", коментира Уолъс пред журналисти днес. Паралелно Германия и Холандия планират да усилят отбраната на небето над Словакия, която също граничи със Западна Украйна, изпращайки ПВО-системи Patriot на нейна територия.

14:02

Близо 200 хил. души работят във фирми, напускащи Русия

Международни компании, които обявиха частично или пълно изтегляне от Русия заради войната в Украйна, осигуряват работа на над 200 хил. души в страната. Това показват изчисленията на руското издание на сп. Forbes. Досега по-малко компании са обявила, че окончателно се изтеглят от Русия: най-честата практика е спиране на продажбите, доставките и обслужването на клиенти, докато местните служители продължават да получават поне част от заплатите си, отбелязва изданието.

Повечето компании, които имат заводи в Русия, все още не са обявили, че ги затварят. Вярно е, че много от тях все още не работят поради прекъсване на доставката на компоненти. Най-големият работодател на компаниите, обявили оттеглянето си, е McDonald's. В Русия във веригата заведения за бързо хранене работят 62 хил. Компанията временно затвори обекти в цялата страна, но продължи да изплаща заплати на служителите.

В същото време някои ресторанти, управлявани от франчайзополучатели, продължават да обслужват клиенти: например компанията GiD продължава да управлява 25 обекта в Сибир. Подобна ситуация се е развила и с Yum!, собственик на марките KFC и Pizza Hut. От друга страна, Starbucks спря напълно дейността си в Русия, включително работата на заведенията и доставката на продукти, но обеща финансова подкрепа на 2000 служители.

11:45

NYT: Над 7000 руски войници са убити за три седмици

Русия е изгубила над седем хиляди войници за трите седмици от началото на инвазията в Украйна, пише New York Times. Изданието се позовава на източници от Пентагона. Ранените са между 14 и 21 хил., като това е довело срив в морала сред останалите войници и голям брой дезертиращи. Сред убитите са и поне трима руски генерали, като вчера Украйна обяви смъртта и на четвърти, но тя още не е потвърдена.

Оценката на Пентагона е по средата между тези на Украйна (над 14 хил. убити) и Русия (която твърди, че има само 500 убити, но данните са от 2 март). Докладът на американските военни е в съзвучие с този на британските, които твърдят, че руските офанзивни действия до голяма степен са спрени и в момента арията разчита на обстрел срещу вече обградени градове, но без възможност да влезе в тях.

Според представителя на Пентагона, цитиран от изданието, ако 10% от личния състав на дадена бойна група е убит, ранен, пленен или дезертирал, тя не може да извършва пълноценно операции, а армията на Русия в Украйна вече се доближава до този процент. Броят на загиналите в Украйна руснаци за три седмици надвишава броя на убитите американски войници в Ирак и Афганистан за общо 20 години, сочат данните на американските власти.

11:35

Отвлеченият кмет на Мелитопол е разменен за руски военнопленници

Кметът на украинския град Мелитопол Иван Федотов, който преди пет дни беше отвлечен от руските сили и вчера изненадващо беше освободен, е разменен за девет руски военнослужещи, попаднали в плен. Това разкри президентът Зеленски по време на видеообращението си тази нощ.

Не се дават подробности за самата операция по размяната и самоличността на освободените руски войници. Прессекретарят на Зеленски само уточнява, че става дума за момчета набор 2002-2003, които са "просто деца". "Благодаря, че не ме изоставихте. Ще имам нужда от един-два дни да се възстановя и тогава ще съм на ваше разположение, за да допринеса за нашата победа", казва Федотов в разговор с украинския държавен глава.

Отвличането на регионални лидери е сравнително нова тактика, практикувана от руските войски в окупираните територии. Освен Федотов, без съд и присъда беше арестуван и отведен в неизвестна посока и кметът на завзетото южно градче Днипрорудне в Запорожка област Евгений Матвеев.

10:34

САЩ: Плащанията на Русия по държавния дълг в долари са възможни до 25 май

Наложените от САЩ ограничения върху транзакциите с Руската централна банка и други банки позволяват извършването на плащания за обслужване на руския държавен дълг в долари. Плащанията в долари могат да се извършват до 25 май, след което ще е необходим специален лиценз за изпълнението им, съобщава Bloomberg, позовавайки се на неназован представител на Министерството на финансите на САЩ.

Ограниченията на Министерството на финансите на САЩ за транзакции с Руската централна банка и други руски банкови институции не пречат на страната да извършва плащания по дълга си в долари поне до края на май, каза говорител на министерството. На лицата в САЩ е разрешено да "получават лихви, дивиденти или плащания по изтичащи дългови ценни книжа или акции от централната банка и Министерството на финансите" преди този период, се разбира от коментара на министерството.

09:14

ЕС се опитва да ускори финансирането в страни, приемащи значителен брой бежанци

С приблизително три милиона украинци, бягащи от войната и основно пристигащи в ЕС, държавите-членки вече се задъхват с осигуряването на средства за приемането, обгрижването и адаптирането им. Въпросът ще бъде поставен на Осмия форум за сближаване на ЕС, който започва този следобед, и в който участват вицепредседателят на ЕК фон дер Лайен и други комисари. Събитието се провежда на всеки няколко години и има за цел да предостави актуална информация относно използването на кохезионните фондове, но тазгодишното събитие ще под фокуса на войната в Украйна.

Комисарят по сближаването Елиза Ферейра каза, че изпълнителната власт на ЕС увеличава начините за разпределяне на финансиране в страни, приемащи значителен брой бежанци. ЕС търси варианти да пренасочи неизползваните кохезионни фондове, за да помогне на държавите и за осигуряване на незабавен достъп до средства по програмата REACT-EU и инициативата на Кохезионното действие за бежанците в Европа (CARE). Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейският социален фонд (ЕСФ) също могат да бъдат използвани при различни мерки за подкрепа на хора, бягащи от войната в Украйна.

08:05

Обстреляни са три кораба под панамски флаг

От началото на руската инвазия в Украйна три плавателни съда, регистрирани в Панама, са ударени от ракети в Черно море, съобщават от морската администрация на централноамериканската република. Един от корабите е потопен, а два от тях са успели да се спасят, но с поражения. Панамските власти не съобщават данни дали при инцидентите е имало жертви и какви, но уточняват, че 150 моряци от различни държави не са способни да напуснат Украйна.

През последните 24 часа се наблюдава засилена активност на руските военноморски сили в Черно море, съобщават пък от американското министерство на отбраната. Бойни кораби обстрелват селища в района на Одеса, което поражда подозрения, че може би се подготвя военноморски десант в близост до най-големия украински пристанищен град.

06:15

Съветът за сигурност на ООН ще разглежда руска резолюция за Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще разглежда в петък проект на резолюция за Украйна, предложена от Русия. Тя призовава да се осигури достъп до хуманитарни помощи и защита на цивилните, но според дипломати предложенията са написани така, че да не бъдат одобрени.

В документа няма призив за прекъсване на боевете и оттегляне на руските войски. Също така в него не става дума чия е отговорността за случващото се и не се признава, че Русия е извършила инвазия в съседна държава, коментира агенция Reuters.

"Тяхната резолюция призовава страните да спазват международното хуманитарно право, но не отчита факта, че Русия извършва военни престъпления", коментира Барбара Удуърд, посланик на Великобритания в ООН.

06:00

Байдън за първи път нарече Путин военнопрестъпник

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Владимир Путин военнопрестъпник за първи път. До този момент американската администрация избягваше това определение дори при директен въпрос. Пред журналисти във Вашингтон Байдън заяви: "Смятам, че той е военнопрестъпник". Говорителят на Белия дом Джен Саки уточни, че президентът е говорил "от сърце и от това, което гледаме по телевизията, което са варварски действия на един брутален диктатор чрез неговата инвазия в чужда страна". Но допълни, че разследването на твърденията за военни престъпления продължава в Държавния департамент.

Според ТАСС отговорът на Кремъл е, че риториката на Байдън е "неприемлива и непростима".