🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

FT: Украйна и Русия обсъждат мирно споразумение от 15 точки; Украйна поиска от САЩ още санкции и оръжие

Джо Байдън идва в Европа следващата седмица; Трима европейски премиери се срещнаха със Зеленски в Киев; Руски военни кораби обстреляха украинското Черноморие

Боец от проруските сепаратистки сили се показва от люка на своя бронетранспорьор в окупираното градче Волноваха, Донецка област.
Боец от проруските сепаратистки сили се показва от люка на своя бронетранспорьор в окупираното градче Волноваха, Донецка област.
Боец от проруските сепаратистки сили се показва от люка на своя бронетранспорьор в окупираното градче Волноваха, Донецка област.    ©  Reuters
Боец от проруските сепаратистки сили се показва от люка на своя бронетранспорьор в окупираното градче Волноваха, Донецка област.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в обсадения Киев, а украинският лидер видя по-голям шанс за компромис с Русия. Днес преговорите между Русия и Украйна ще продължат, като от началото на седмицата се водят чрез видеоконферентна връзка. Президентът на Украйна каза, че е упълномощил своя екип преговарящи да договорят спиране на огъня, евакуация на цивилните граждани и среща между него и руския президент Путин. Бежанците продължават да се увеличават и вече са надхвърлили 3 млн. души. Във вторник над 29 хил. души са били евакуирани от градовете, в които се водят военни действия.

Русия иска в сряда Съветът за сигурност на ООН да гласува проект за хуманитарна резолюция за Украйна.

16 март

21:45

СЗО е потвърдила 43 атаки по болници в Украйна

Световната здравна организация (СЗО) е потвърдила 43 нападения по болници и медицински центрове в Украйна, както и 46 атаки в други конфликти по света. Според д-р Майк Райън от СЗО тези "неприемливи" действия стават "част от тактиките на войната". По думите му украинската здравна система е на ръба и макар да се справя "изключително добре, трябва да бъде подкрепена и да й се дадат основните средства за спасяване на човешкия живот".

19:35

FT: Украйна и Русия обсъждат мирно споразумение от 15 точки

Мирните преговори между Украйна и Русия изглежда са постигнали значителен напредък, след като украинският президент Владимир Зеленски каза, че те започват да звучат "по-реалистично". Според Financial Times е изготвен план от 15 точки за прекратяване на сраженията, включително прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски, като Киев трябва да приеме неутралитет и ограничаване на въоръжените си сили. Но след публикуването на информацията от изданието Михаил Подоляк, старши съветник на Зеленски, написа в Twitter: "Накратко. FT публикува проект, който представлява исканата позиция на руската страна. Нищо повече. Украинската страна има свои позиции. Единственото нещо, което потвърждаваме на този етап, е прекратяване на огъня, изтегляне на руските войски и гаранции за сигурност от редица страни".

Позовавайки се на три източника, участващи в преговорите, FT съобщава, че Украйна ще трябва да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО и да обещае да не допуска чужди военни бази или оръжия в страната в замяна на защита от съюзници като САЩ, Великобритания и Турция. Но статутът на украинските територии, превзети от руските сили и подкрепяните от Москва сепаратисти през 2014 г., може да бъде сериозна пречка за постигането на каквато и да е сделка. Подоляк каза пред FT, че всяка сделка ще включва "войските на Руската федерация във всеки случай да напуснат територията на Украйна", която е била завладян след инвазията на 24 февруари.

Въпреки че в сряда Москва и Киев заявиха, че са постигнали напредък по условията на споразумението, украински представители са скептични, че руският президент Владимир Путин е готов за мир. Те се опасяват, че Москва се опитва да спечели време, за да прегрупира силите си и да поднови настъплението.

17:45

Руската федерация е изключена от Съвета на Европа

На извънредно заседание тази сутрин Комитетът на министрите реши, в контекста на процедурата, започната по член 8 от Устава на Съвета на Европа, че Руската федерация престава да бъде член от днес, след 26 години членство. Съветът на Европа е водещата организация за правата на човека на континента. Тя включва 47 държави-членки, само 27 от които са част от Европейския съюз.

17:28

Путин: Няма да е необходимо да печатаме пари, за да се справим със санкциите

Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът няма да успее в опитите си да постигне глобално господство и да разкъса Русия, съобщава Reuters. Путин говори по време на правителственото заседание тази сутрин, което се проведе онлайн, заявявайки, че ако Западът мисли, че Русия ще отстъпи, тогава той не разбира Русия. Той каза, че централната банка не трябва да печата пари и страната има достатъчно финансови ресурси. "Нашата икономика и бизнес разполагат с всички необходими ресурси за постигане на всички поставени цели, предизвикателствата трябва само да ни мобилизират", заяви Путин.

16:14

САЩ са осигурили зенитни комплекси за Украйна от "партньорска нация"

САЩ са осигурили за нуждите на украинската армия "съветски" зенитно-ракетни комплекси от типа SA-8, SA-10, SA-12 и SA-14, съобщава CNN, позовавайки се висш американски държавен служител. Въпросните мобилни противовъздушни установки (ПВО) със среден и голям обхват са осигурени от "партньорска държава" на НАТО и "вече са на път", твърди източникът. За момента не е ясно дали САЩ са поели ангажимент да попълнят липсите в армията на държавата-контрибутор и с какво. Подобно искане, както и настоятелна молба за изпращане на изтребители МиГ-29, беше отправена от Украйна и към пълноправните членки на алианса, но ръководството му ги отклони, за да не рискува въвличане в директен конфликт с ядрена Русия.

Украйна да получи ПВО системи, поразяващи цели на средна и голяма височина, призоваха в открито писмо група бивши натовски генерали, водени от бившия върховен главнокомандващ на алианса в Европа ген. Филип Брийдлав. Така армията на Зеленски в голяма степен ще може да неутрализира действията на руската бойна авиация, която в момента изтрелва ракети и хвърля бомби от дистанция, недостъпна за преносимите зенитни ракети Stinger.

16:10

Украйна поиска още санкции и оръжие от САЩ

Украйна е благодарна за получената от САЩ помощ, но наличното далеч не е достатъчно: трябват още оръжия и санкции, "докато руската военна машина спре". Това каза във видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски към Конгреса на САЩ. Той повтори призива си от последната седмица: на Украйна й е необходима зона, забранена за полети, с която да се осуети въздушното превъзходство на Русия. За да илюстрира това, той перифразира и Мартин Лутър Кинг и известните му думи "Имам една мечта":

Ако Украйна има нужда от тази мярка срещу руския "терор", "твърде много ли искаме", попита Зеленски. По думите му, ако отговорът е "да", са нужни системи за отбрана срещу въпросните въздушни атаки.

САЩ, Великобритания и други държави в НАТО категорично отхвърлят призивите за налагане на такава зона, защото може да доведе до ескалация с пряко замесване на Запада във война с Русия.

Русия не просто нападна "страната ми, а извърши брутална атака срещу ценностите ни," каза Зеленски и дори направи паралел с терористичните атаки от 11 септември 2001 г. с 3000 жертви в САЩ. Той предложи и да се създаде световна коалиция за реакция не само в помощ на държави в конфликт, но и при бедствия, и не само заради Украйна, а и заради всеки, който може да изпадне в беда. "Да сте лидерът на света, значи да сте лидерът на света," обърна се Зеленски към американския президент Джо Байдън.

15:30

Украйна коментира възможен неутралитет на страната

Украинският модел на гаранции за сигурност е на масата за преговори. Какво означава това? Твърдо споразумение с редица държави гаранти, които поемат ясни правни задължения за активно предотвратяване на атаки срещу Украйна. Това коментира в Twitter съветникът на началника на кабинета на украинския президент Михайло Подоляк. Той отговори на руските коментари за предложението, обсъждано на преговорите между Москва и Киев - Украйна да обяви неутралитет по шведски или австрийски модел. По думите му Украйна в момента е в състояние на война с Русия и моделът може да е само "украински" и с юридически изразени гаранции за сигурност". С други думи:

  • гарантите биха отговаряли за сигурността на Украйна, ако бъде нападната и биха участвали активно на нейна страна, като включително ѝ дават оръжия;
  • Украйна не зависи от бюрократични процедури, които позволяват или не позволяват да се затваря небето (има се предвид налагането на зона, забранена за полети) в случай на опасност.

По-рано днес ръководителят на руската делегация за преговорите Владимир Медински съобщи, че Украйна предлага австрийски или шведски модел на неутрална и демилитаризирана държава, но със собствена армия и военноморски сили.

Сега Подоляк не опровергава, че неутралитетът е обсъждана възможност. Вчера и президентът Володимир Зеленски даде да се разбере, че Украйна няма да влезе в НАТО. Макар да обвърза това с невъзможността за приемане въпреки политиката на "отворени врати" на алианса, някои коментатори видяха в думите му потвърждение, че Киев се готви да отстъпи пред това искане на Москва.

14:39

Първа фармацевтична компания обяви, че спира доставки на някои лекарства за Русия

Американската Eli Lilly е първата чуждестранна фармацевтична компания, която реши да спре износа на някои лекарства за Русия. Производителят на инсулин и лекарства за онкозаболявания и диабет също ще спре инвестициите и новите клинични изпитвания в страната. "Преустановихме всички инвестиции, рекламни дейности и нови клинични изпитвания в Русия, както и износа на несъществени лекарства за страната. Нашият фокус в Русия сега е единствено върху това да гарантираме, че хората, страдащи от заболявания като рак и диабет, продължават да получават лекарствата Lilly, от които се нуждаят", се казва в изявление на компанията.

13:15

E.ON спира да купува руски газ

Най-големият енергиен концерн в Германия - E.ON обяви, че прекратява покупките на природен газ от руски компании. Това се казва в изявление на главния изпълнителен директор на компанията Леонард Бирнбаум. Според него обаче E.ON няма планове да се оттегля от газопровода Северен поток, като посочената причина за това е, че този ход ще даде на "Газпром" право да управлява проекта еднолично. "Това е актив, който не може да бъде продаден., каза Бирнбаум.

По-рано E.ON се противопостави на искането на Полша да затвори газопровода "Северен поток" като санкция срещу Русия заради войната в Украйна.

От компанията смятат, че за Европа ще бъде изключително трудно да намали значително зависимостта от енергийните доставки от Русия поне през следващите три години.

12:45

Русия обяви, че Украйна предлага неутралитет по австрийски или шведски модел

Украйна предлага австрийски или шведски модел на неутрална и демилитаризирана държава, но със собствена армия и военноморски сили, обяви ръководителят на делегацията за преговори на Русия Владимир Медински. По думите му "тези въпроси се обсъждат на ниво ръководства на министерствата на отбраната на Русия и Украйна". И обяснява, че статутът на Крим и Донбас са "ключов въпрос", заедно с "редица хуманитарни въпроси", "включително денацификацията, правата на рускоезичното население и положението на руския език и т.н."

11:16

Убит е четвърти руски генерал, твърди украинската армия

На фронта е бил убит генерал-майор Олег Митяев, командир на руската 150-та мотострелкова дивизия, съобщават от въоръжените сили на Украйна. 46-годишният военачалник е загинал по време на щурм срещу Мариопул във вторник. Загиналият е ветеран от кампанията в на Кремък в Сирия. За момента информацията не е потвърдена от руска страна или от независим източник.

Другите руски генерали, загинали в първите три седмици на войната, са ръководителят на 29-та руска армия ген.-майор Андрей Колесников, както и ген.-майор Витали Герасимов и ген.-майор Андрей Суховетски, които са били зам.-командири на 41-ва руска армия. Според западните разузнавания основната причина Русия да губи толкова висши офицери е ниската мотивация на бойците на фронта и нуждата те да бъдат директно командвани от техните началници по време на настъпателните операции.

11:02

Лавров вижда "известна надежда" в преговорите с Украйна

Има "известна надежда" за постигане на компромис на преговорите между Русия и Украйна, но проблемът не е само в неутралитета на Киев. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РБК преди новия кръг преговори с Киев. Според него има "някои формулировки" в разговорите, по които страните се приближават до съгласие, три седмици след като Русия нападна Украйна. Едновременно с това, макар в "нелекия" диалог въпросът за статута на Украйна да се обсъжда сериозно, той не е единственият проблем, каза външният министър.

През нощта украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев съзнава невъзможността страната да стане част от НАТО и че е добре, че народът вече също започва да го разбира.

10:48

Членове на НАТО ще въоръжават Украйна дори под заплаха от атаки

Нидерландия и други държави ще продължат да доставят оръжия за Украйна, независимо че конвоите може да станат цел на руски атаки. Това обяви днес нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен преди извънредната среща на високо равнище, организирана в централата на НАТО в Брюксел.

През последните дни Русия заплаши нееднократно, че ще обстрелва пратките с военна екипировка, изпращани за украинските въоръжени сили. Армията на Путин дори порази с крилати ракети база в град Яворив близо до полската граница, където твърди, че е имало чуждестранни бойци и складове със западно оръжие.

Представители на НАТО от своя страна отговориха, че конвоите с военна техника ще бъдат защитени със сила, ако бъдат атакувани на територията на съюзническа държава.

10:07

Украйна: Русия е причинила щети за 500 млрд. долара

Украйна е претърпяла щети за 500 млрд. долара от началото на руската инвазия, заяви премиерът на страната Денис Шмигал. Той настоява Русия да плати за възстановяването след войната. Украинският премиер споменава, че това може да стане чрез отнемането на руски имоти в чужбина. И допълва, че Киев ще потърси и финансова помощ от партньорите си.

09:20

Сенатът в САЩ единодушно осъди Путин като военнопрестъпник

Американският Сенат единодушно гласува за осъждането на Владимир Путин като военнопрестъпник и призова Международния наказателен съд да разгледа решението на руския президент да нападне Украйна. Лидерът на сенаторите демократи Чък Шумър заяви преди вота, че на Путин трябва да бъде потърсена сметка за "зверствата" в Украйна.

08:45

Министрите на отбраната на НАТО се събират днес в Брюксел

Министрите на отбраната на НАТО се събират днес в Брюксел на фона на предупреждения, че Русия може да използва химическо оръжие под фалшив претекст. Такъв може да бъде предполагаемите лаборатории за биологично оръжие в Украйна, които генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи като "абсолютната лъжа" на Москва. Към министрите на отбраната ще се присъедини чрез видеовръзка и техният украински колега Алексей Резников. Съюзниците от НАТО също ще обсъдят още дали да увеличат войските си по източния фланг.

08:15

Руски военни кораби обстрелват украинското Черноморие

Черноморският форт на Руската федерация е започнал около полунощ атака с ракети и артилерия на крайбрежната ивица южно от ключовия украински пристанищен град Одеса. Обстрелите са извършени в района на Тузли съобщава Антон Герасченко, съветник на украинския вътрешен министър. Тузли е в Болградска област, където е българската диаспора в Украйна.

"Те са изстреляли огромно количество боеприпаси от голяма дистанция", съобщава той, добавяйки, че руснаците вероятно се опитват да проверят способностите на бреговата охрана. Украйна най-вероятно разполага с известно количество противокорабни ракетни батареи собствено производство и дори по информация от все повече източници е успяла да потопи или повреди сериозно модерния руски патрулен кораб "Василий Биков", участвал в превземането на остров Змийски.

Съветникът добавя също, че тази нощ не е имало опит за извършване на военноморски десант. Притесненията обаче са, че руската армия се готви да атакува района на Одеса именно с морски пехотинци, тъй като сухопътната офанзива по южното направление е блокирана в района на корабостроителния град Николаев.

Опасността е, че при голям десант по Южното Черноморие най-вероятно ще бъдат активирани руските и сепаратистките сили в Приднестровието, което ще въвлече в конфликта и съседна Молдова и ще пренесе бойните действия в непосредствена близост до границата на натовска Румъния. Освен това при десант в този район Русия може да се опита да прекъсне хуманитарните и оръжейните доставки от Румъния.

08:07

Джо Байдън идва в Европа за срещи с НАТО и ЕК

Американският президент Джо Байдън ще посети Европа следващата седмица, за да се срещне с ЕК и да участва на извънредната среща на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че е насрочил извънредна среща на върха на алианса на 24 март и тя ще бъде посветена изцяло на ситуацията в Украйна.

"Настоящите усилия за ограничаване на Русия и отбраната трябва да бъдат обсъдени", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Байдън ще вземе участие и в планираната среща на върха на Европейския съвет, за да обсъди въпроси от общ интерес за Украйна. Белият дом съобщи, че програмата на Байдън се изготвя в момента, така че не е ясно къде още ще бъде американският президент.

07:35

Продължават преговорите между Русия и Украйна

Преговорите между Русия и Украйна в момента са "по-реалистични", каза президентът Володимир Зеленски в обръщение през нощта на срещата с тримата европейски премиери, посетили Киев с влак. Преговорите се ускориха и макар и от Запада, и от Киев да идват сигнали за смекчаване на позицията, не е известно да е постигнат пробив.

Все още остават основните противоречия между двете страни, но "срещите продължават. Казват ми, че позициите на преговорите звучат по-реалистично. Още време обаче е нужно, за да може решенията да са в интерес на Украйна".

Днес се провежда нов - трети за няколко дни - кръг преговори, след като диалогът се ускори от края на миналата седмица.

06:43

Трима европейски премиери се срещнаха със Зеленски в Киев

Πpeмиepитe нa Πoлшa, Чexия и Cлoвeния пътyвaxa дo Kиeв и ce cpeщнaxa лицe в лицe c yĸpaинcĸия пpeзидeнт Bолодимиp Зeлeнcĸи, зa дa пoĸaжaт пoдĸpeпaтa нa EC зa cтpaнaтa. "Тук cвoбoдaтa ce бopи cpeщy cвeтa нa тиpaниятa. Имeннo тyĸ бъдeщeтo нa вcичĸи ни виcи нa ĸocъм", ĸaзa пoлcĸият пpeмиep Maтeyш Mopaвeцĸи пo вpeмe нa пътyвaнeтo.

"Трябва да спрем трагедията, която се случва на Изток възможно най-скоро. Ето защо заедно с (полския) вицепремиер Ярослав Качински и премиерите Петер Фиала и Янез Янша ние сме в Киев", написа Моравецки.

Фиaлa дoбaви, чe цeлтa нa пoceщeниeтo e дa ce пpeдcтaви "шиpoĸ пaĸeт" oт пoдĸpeпa зa cтpaнaтa. Ocвeн cъc Зeлeнcĸи, ĸoйтo пoддъpжa ĸoнтaĸт cъc зaпaднитe лидepи cлeд избyxвaнeтo нa вoйнaтa, тe ce cpeщнaxa и c yĸpaинcĸия пpeмиep Дeниc Шмиxaл.

Чешкият премиер Фиала, словенският Янша, лидерът на управляващата полска партия "Право и справедливост", и Моравецки тръгнаха с влак вчера към Киев, за да засвидетелстват подкрепа на украинците, които продължават да удържат Киев въпреки засилените атаки от руските части.

06:30

Украйна набра 185 млн. долара от продажба на военни облигации

Украйна набра 5.4 млрд. гривни (185 млн. долара) на аукцион на местен дълг в долари и гривни, като средствата ще отидат за бюджетни и военни разходи. Едногодишните ценни книжа в долари са с доходност от 3.7%, а тези в местна валута - 11%, съобщава Bloomberg. Това е първият път, в който страната набира средства в долари заедно с деноминираните в гривни продажби - по-рано проведе два други търга, които събраха около 506 млн. долара. Последната продажба увеличава средствата от т.нар. военни облигации до 691 млн. долара.