Работилниците за дронове в Украйна, които се движат от студенти

Те приемат заповеди от командирите на фронтовата линия, докато електронната война се разгаря

Младите студенти и ученици приемат заповеди директно от войниците
Младите студенти и ученици приемат заповеди директно от войниците
Младите студенти и ученици приемат заповеди директно от войниците    ©  Reuters
Младите студенти и ученици приемат заповеди директно от войниците    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Украински технически специалисти, академици, любители и предприемачи обединиха сили с военните.
  • Студенти модернизират комерсиални дронове във военни и вече произвеждат нови.
  • Някои от най-големите дронове могат да носят полезен товар до 8 кг.

На тайно място, някъде в Украйна, студенти по инженерни науки, някои още в тийнейджърските си години, работят ден и нощ, за да създават дронове за фронтовата линия. Те модернизират комерсиални дронове, като целта им е да ги превърнат в оръжия. Освен това произвеждат и собствени, пише в обширен материал английското издание Telegraph.

Тази импровизирана производствена линия е само една от многото, които се появиха, след като Русия нахлу в Украйна. На нея вече са произведени 2500 безпилотни самолета за фронта, изчислява нейният основател Максим Шеремет. "Нашите мозъци са нашите пушки", казва той пред The Telegraph. "Повечето инженери в моята лаборатория са студенти. Те дори нямат 18 години. Те се бият в тила, като използват мозъка си. Те се опитват да направят нещо. Създаването на дронове е много важна част от войната с дронове", добавя той.

Продължаващата десет месеца война отприщи вълна от иновации в страната. Украински технически специалисти, академици, любители и предприемачи обединиха сили с военните, за да се опитат да дадат на войските предимство срещу руските сили. Те пренасочват и модифицират потребителски технологии, както и изграждат свои собствени от нулата.

Тази "домашна" промишленост наподобява бързо създаване на технологии, за разлика от скъпите и дълготрайни програми за производство на оръжия за западните армии. Dronelab на г-н Шеремет получава заповеди от командирите на фронтовата линия за изграждане на разузнавателни дронови и такива за извършване на атаки. Някои инженери създават бомбени отделения за пренасяне на гранати в малки търговски дронове. Други правят дронове за наблюдение, оборудвани с термокамери, които позволяват на военните на фронта да наблюдават руските сили и да забелязват цели дори през нощта. Някои от най-големите дронове могат да носят полезен товар до 8 кг.

Шеремет споделя, че получава поръчки директно от войници. "Момчета с оръжия идват в моята лаборатория и казват: "Хей, Максим, имаме нужда от дронове, които летят на определено разстояние". Казвам: "Добре, нека го направим". В лабораторията работят около 100 студенти-инженери, а до 60 могат да работят едновременно. Инженерите понякога могат да видят плодовете на своята работа във видeоклипове от бойното поле.

Украинските инженери са в постоянна надпревара във въоръжаването с руските си опоненти. Руснаците често използват методи на електронна война, за да заглушават, блокират или кодират дроновете. "2022 г. е конфликт на електронна война", казва Шеремет.

Летящите безпилотни апарати са пример за украинска изобретателност, но подходът се прилага и при създаването на военноморски дронове, атакуващи руски кораби в Крим. Смята се, че морските дронове са били задвижвани от модифицирани двигатели за джетове. Дръзката атака в края на октомври беше описана от военен експерт като "поглед към бъдещето на военноморската война".

Евгений, оператор на дрон от друга доброволческа група, наречена "Въздушно разузнаване", беше ентусиаст на дистанционното управление много преди да бъде призован да се бие през 2015 г. след опита на Русия да анексира региона на Донецк. От момента, в който пристига на фронтовата линия със зле оборудвани украински сили, той бързо вижда потенциала на дроновете.

"Когато за първи път попаднах на фронта, всичко беше архаично, тогава почти не се използваха дронове. Разузнаването трябваше да се извърши независимо. За да коригират артилерията, те се катереха по дърветата и гледаха", споделя той.

Бърза обратна връзка от фронта

Инженери и военни анализатори казват, че ключът към успеха на Украйна е гъвкавостта да се адаптира и да получи бърза обратна връзка от фронтовата линия. Докато украинската армия все още в някои аспекти е консервативна, отделните командири, особено на фронтовата линия, често са склонни да експериментират, а по-високостоящите могат да си затварят очите за ограниченията.

Командирите и доброволческите батальони се обърнаха към известни производители на дронове за помощ за преодоляване на конкретни проблеми на бойното поле. Те дадоха кратки изисквания и много бързо докладваха за това, което работи и какво не работи.

"Военното командване поема определени рискове и си затваря очите за някои неща, за да получи резултат, защото всички са фокусирани върху победата и разбират, че не можем да победим, ако воюваме без иновации", каза Евгений. "Много е важно да се модернизираме през цялото време, бързо да идентифицираме слабите места и незабавно да търсим решения за подобрение.

Русия е страхотна в използването на електронна война за сваляне на дронове, смята той. И все пак нейните сили изглежда не се адаптират толкова бързо, колкото тези на Украйна. "Мисля, че защото са по-малко мотивирани. Имаме мотивация на всички нива".

Евгений казва, че мечтае един ден украинските сили да имат достъп до големите безпилотни самолети Reaper, които носят ракети и са използвани от Кралските военновъздушни сили и САЩ. Но в крайна сметка той смята, че войната с дронове се насочва към по-малки, по-евтини дронове, не към по-големи.

"Мисля, че ще има повече дронове в експлоатация, например в момента се тестват наземни дронове за миниране и разминиране. В световен мащаб мисля, че тенденцията е към по-евтино и масово производство. Например, ако имате 10 много скъпи и добри дрона, а противникът има 1000, но евтини и с по-лошо качество, тогава победата най-вероятно е за този кой има повече от тях", добавя той.

Възходът на малките дронове

Малките дронове бяха широко използвани и адаптирани във войната в Сирия, но претърпяха бързо развитие и във военния конфликт в Украйна. Използването на дронове над Украйна се следи внимателно от международни военни експерти.

Използването от Украйна на евтини, адаптивни дронове дава важни уроци за британските сили и техния собствен флот от скъпи, специализирани безпилотни самолети, предполага доклад на институтът на Кралските обединени служби. Министерството на отбраната, което следва стъпките на Пентагона, през последните десетилетия се съсредоточи върху изграждането на флотилия от дронове за милиони паунда, управлявани от малък брой високоспециализирани пилоти. Строгите разпоредби за безопасност на гражданската авиация правят тестването и разработването на нови дронове или дори самото обучение с тях дълъг и бюрократичен процес.

Използването им трябва да се разшири до всички видове войски, смятат от мозъчния тръст. Войските се нуждаят от голям брой евтини и незаменими дронове, които могат да използват сами за разузнаване и намиране на цели. Значението на дроновете също така показва, че Обединеното кралство не е инвестирало достатъчно в електронна война, за да има успех в заглушаването или блокирането на летателните средства, се казва в доклада.

По-евтината, по-малка, търговска достъпна технология, която може да бъде въоръжена в ръцете на по-малко богати страни и частни групи, ще бъде основна тенденция във военните действия през ХХI век, каза Майк Мартин, старши сътрудник по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон.

Все още няма коментари
Нов коментар