Медийна сергия | Игра на дронове

Безпилотник камикадзе изплува край Тюленово и провокира нова политическа истерия срещу военния министър

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може да ви прозвучи изненадващо, но от началото на 2023 г. досега сапьорите на българската армия са унищожили 127 неексплодирали боеприпаса от различен тип и калибър. В това число влизат и противокорабни морски мини, незнайно как доплавали до българското крайбрежие. Нито един от тези инциденти обаче не предизвика вълнението и политическите страсти, които съпътстваха откриването и обезвреждането на въздушния дрон камикадзе, намерен в неделя във водите край село Тюленово, Шабленско.

Безпилотният апарат, прекарал нощта срещу понеделник необезопасен на крайбрежните скали, доведе до спешно свикване на парламентарната комисия по отбрана с участието на военния министър Тагарев и отприщи истинска словесна буря срещу него. Очаквано последва поредната порция призиви за неговата оставка от страна на русофилските партии, както и "приятелски" огън от страна на ГЕРБ.

"Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход", коментира военният министър пред народните представители, цитиран от Mediapool. Отлагането на обезвреждането за понеделник сутринта Тагарев обясни с оценка на сапьорния екип, според която не е било нужно да се действа по тъмно, защото това е щяло да доведе до по-големи рискове.

Масовата аудитория вероятно не е обърнала особено внимание на тези обяснения. Тя по-скоро е предпочела да се забавлява с любителско видео, на което единият от сапьорите, облечен в ластичен неопрен, се подхлъзва и пада в морето, а друг, вероятно полицай, като че ли небрежно е запалил цигара в близост до дрона камикадзе.

Впоследствие МВР отрече неин служител да е пушил в отцепения периметър, а от военното министерство се оправдаха, че при обезвреждане на сушата екипите използват защитно облекло, а във водата - неопренови костюми. За зла участ безпилотникът от Тюленово се оказа заклещен някъде по средата между тези две работни среди на сапьорите, така че протоколът за действие явно е бил оставен на тяхното въображение. Със сигурност обаче, ако подхлъзналият се експерт по взривно дело беше в тежък защитен костюм, имаше реална опасност да се удави в морето.

Добрата новина в случая е, че за разлика от съседна Румъния безпилотникът камикадзе едва ли се е доближавал до въздушното ни пространство. "Най-вероятно дронът е дошъл по течението. С нарастването на напрежението в Черно море обаче не е изключено да има провокации. Ние трябва да имаме по-изчистена процедура за действие и комуникация. От един 82-милиметров боеприпас се задейства парламентът, и то извънредно", обобщава в този контекст военният министър Тагарев пред bTV.

Все още няма коментари
Нов коментар