Иран и Русия се колебаят да сключват нови сделки за оръжия

Според западни експерти САЩ и ЕС са готови да дадат ракети с голям обсег на Украйна, ако Техеран продължи да въоръжава Москва

Иран е изпратил на Русия досега стотици въоръжени безпилотни самолети, които са били използвани за нападения срещу украинската критична инфраструктура.
Иран е изпратил на Русия досега стотици въоръжени безпилотни самолети, които са били използвани за нападения срещу украинската критична инфраструктура.
Иран е изпратил на Русия досега стотици въоръжени безпилотни самолети, които са били използвани за нападения срещу украинската критична инфраструктура.    ©  Reuters
Иран е изпратил на Русия досега стотици въоръжени безпилотни самолети, които са били използвани за нападения срещу украинската критична инфраструктура.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Откакто Русия започна войната в Украйна преди година, руските оръжейни запаси започнаха да намаляват. До момента най-ефективният метод за преодоляване на този проблем беше купуването на оръжия от приятелски за Москва страни като Беларус или Иран. В последния месец обаче обемът на доставки от Техеран за Русия е намалял сериозно, като според западни експерти това се дължи на притеснение, че ако ислямската страна продължи да снабдява руската армия с боеприпаси, Западът най-накрая ще даде ракети с голям обсег на Украйна, пише Financial Times.

Иран е изпратил на Русия досега стотици въоръжени безпилотни самолети, които са били използвани за нападения срещу украинската критична инфраструктура. Западът смята, че Техеран е отворен за по-нататъшно военно сътрудничество с Москва. Но въпреки натиска върху вътрешното производство на оръжие Русия се въздържа от покупки на ирански балистични ракети с голям обсег, които летят по-бързо от скоростта на звука и имат по-голям експлозивен товар.

Най-голямата спирачка за иранските доставки към момента изглежда възможността САЩ да изпрати ракетната установка ATACMS на Киев, която има обсег от 300 км и би позволила на украинските войски да удрят цели дълбоко в Русия. Досега този тип въоръжение не е предоставено на Украйна, а установката с най-голям обсег е HIMARS - около 70 км.

САЩ засилиха предупрежденията за задълбочаване на военното сътрудничество между Русия и Иран, докато европейските дипломати изразиха загриженост пред Техеран. Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО, каза, че западните съюзници намират отношенията за "изключително тревожни". "Това е ситуация, която очевидно ни притеснява много", добавя Смит. "Това е тема на разговор в алианса. И ние ще продължим да изпращаме сигнали до Иран за опасностите от подкрепа на Русия в нейните война в Украйна", добави тя пред Financial Times.

Въпреки това официални лица признават, че Москва може да промени позицията си относно иранските балистични ракети, тъй като недостигът на нейните собствени боеприпаси с прецизно насочване става все по-остър и местното производство се забавя заради въздействието на западните санкции. Руската армия вече е загрижена за способността си да поддържа войната, добавя един служител, като запасите от управляеми ракети и артилерия са наполовина по-ниски от нивата в края на миналата година. "Руснаците са в тежко положение. Те се нуждаят от ракети", казва европейски служител пред британското издание

Преговори в застой

Техеран и Москва проучват възможността за размяна на модерни руски оръжия за балистични ракети, но тези преговори са в застой, смятат западни служители и анализатори. Това отчасти се дължи на потенциалните последици от подобна сделка за двете страни.

Иранските балистични ракети Fateh-313 и Zulfiqar имат обхват съответно от 500 км и 700 км и биха добавили мощ, ако не и усъвършенствани способности към изчерпаните ракетни запаси на Русия. "Имаше дискусии [за балистични ракети], но досега не са го направили", казва Али Ваез, директор на проекта за Иран в мозъчния тръст Crisis Group. "Европейците [им казаха], че последствията ще бъдат много тежки. САЩ също начертаха червена линия", добави той пред FT.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Обидно елементарно!
    Никой ли не помни, че американските (не натовски - американски!) ПРО бази в Радзилово в Полша и в Девесилу в Румъния, които откровено са насочени срещу руски ракети, първоначално, когато Москва протестираше, че базите са в нарушение на действащия тогава договор за ограничаване на наземните ПРО системи, от Вашингтон се твърдеше, че са за защита на Европа от ...Ирански балистични ракети?!...

    Пропуснаха да обяснят по какво съдят, че аятолласите ще атакуват Европа, но тия глупави обяснения не се наложиха, тъй като САЩ просто излязоха от договора за ПРО и вече можеха да правят каквото си искат.

    Та това с иранските ракети срещу Украина е римейк на оная идиотия. Що да не пробват - шарани, дето кълват на гола кука има навсякъде!

    Ако говорим сериозно (макар тексът горе да не го налага) САЩ отпускат на ВСУ като количество и качество точно толкова оръжие, колкото да ги поддържат в състояние да се съпротивляват и да причиняват загуби на руснаците.
    Пропагандна глупости са, че ВСУ, заровила се в изграждани 8 г ешелонирани отбранителни линии в Донбас имат капацитет да провежда настъпателни операции, че и да превземат Крим...

    Иначе твърденията, че на руснаците им свършват хората, пушките, снарядите, ракетите - и какво ли не още! - като мантра методично все някой тук го изръсва. Друг пък местен аналитик изтърси наскоро, че руснаците изстрелват по 20 хил. снаряда за ден (!!!) срещу 5 хил.от украинците:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/02/22/4452596_es_iska_da_kupuva_orujiia_za_ukraina_s_pari_ot/?ref=id&_ga=2.160247741.1806816966.1676201292-213103541.1663830284 #comment-1

    Видимо са севернокорейски...
    Ходи разбери кой какви пропагандни игри играе в тая газета!!!

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 3

    Абе моли се САЩ да не дадат на украинците ракети с обсег 300 км, че тогава с любимия ти Путин е свършено. Ще се приключи доста бързо.

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    В момента се изгражда настъпателният капацитет на ВСУ, проблемът е, че ако не успеят с Великденската офанзива ще им изчезне защитния такъв. Затова в момента се чудят какво да правят - от Запад ги натискат на последно "Ура", докато здравият разум им крещи да се окопават по следващите отбранителни линии и да пазят бронираните части за динамична защита на степите.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    Проблемът на ВСУ са хората.
    Тук непрекъснато пишат за недъгаво подготвените мобилизирани от първата и единствена вълна руска мобилизация, докато не желаят да споменат, че в Украина в момента тече девета вълна мобилизация и мрежата е пълна с ютюби за влачени мъже по улиците и за карти с нанесени засади по пътищата, за да се избягват, защото там на всеки мъж връчват повиквателна.
    Поголовните украински жертви в Бахмут (който скоро видимо вече ще върне руското си име Артьомовск) се дължат и на хвърлените в окопите просто събрани от улицата хора/пушечно месо.

    Войната "до победа" за Украина означава смърт - демографска, икономическа, национална, социална - всякаква!. А за Вашингтон - просто украинците са едни аборигени, които ще свършат част от мръсната им работа. Да, за пребъдването на демокрацията...

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Липсват ресурси за дългосрочна война - това е, както от украинска страна, така и от натовска. Нивата на смърт бяха гарантирани в момента в който се видя, че конфликтът ще се задълбочи. Сега, ВСУ се опитва да компенсира липсата на механизирани способности с концентрация на жива сила в урбанизираните останали части под техен контрол на Донбас. Това също допринася за катастрофалните загуби в Бахмут. 6-7 бригади са само в самия град, още двойно толкова около него - на хартия говорим за 90 хиляди души, а реалността е колкото са останали.

    Нередност?
Нов коментар