🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конференцията по сигурността в Мюнхен: Зеленски настоява за по-бърза подкрепа

Германският канцлер Шолц призова за изпращане на още танкове

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис беше посрещната в Мюнхен от баварския премиер Маркус Зьодер.
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис беше посрещната в Мюнхен от баварския премиер Маркус Зьодер.
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис беше посрещната в Мюнхен от баварския премиер Маркус Зьодер.    ©  Reuters
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис беше посрещната в Мюнхен от баварския премиер Маркус Зьодер.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Председателят на ЕК настоява за ускоряване на производството на стандартно въоръжение.
  • НАТО ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.
  • МВФ преговаря с Киев за допълнително финансиране.

Годишната Мюнхенска конференция по сигурността (MSC) започна на фона на инвазията на Русия в Украйна, която е водеща тема в дневния ред на срещата на високо ниво. Украинският президент Володимир Зеленски откри форума чрез видеовръзка и призова съюзниците да предоставят по-бърза подкрепа. Представители на 96 държави обсъждат ключови въпроси на отбраната.

Донякъде логично, донякъде не, представители на Русия и Иран не присъстват на форума. Причината за това е войната в Украйна, в която най-голям съюзник на Москва е именно Техеран. От една страна, това е логично на фона на развитията на военните действия, но от друга - евентуалното примирие между двете страни почти сигурно ще се случи на дипломатическо ниво. Противник на идеята за преговори с руснаците е френският президент Емануел Макрон, който в началото на войната се опита да проведе диалог с руския президент Владимир Путин, макар и разговорът да не завърши с успех. "Не е моментът за диалог, защото имаме Русия, която избра войната, която избра да засили войната и която избра да стигне дотам, че извършва военни престъпления и атакува цивилни инфраструктури", каза Макрон в столицата на Бавария.

Конференцията беше открита с изявление на Зеленски, който призова за изпращане на допълнителна помощ за страната му. Той сравни войната с библейската битка между Давид и Голиат, като добави, че Украйна трябва да получи "прашката, с която да победи руския Голиат". "Трябва да побързаме. Имаме нужда от бързина - бързина на нашите споразумения, бързина на доставката ни... бързина на решенията за ограничаване на руския потенциал. Няма алтернатива на бързината, защото това е скоростта, от която зависи животът", казва Зеленски, цитиран от Deutsche Welle. Той добави, че "няма алтернатива на победата на Украйна".

Един от американските представители на срещата - конгресменът Адам Смит, заяви пред DW, че Берлин е избрал правилния подход при даването на танкове Leopard на Киев. "Германия беше ключов партньор в осъществяването на [подкрепата за Украйна]", каза той. Смит твърди, че Берлин се е колебал да достави танкове Leopard на Украйна, защото е искал първо да осигури подкрепата на САЩ за този ход. Смит каза, че е "много трудно да се види как [произведените в САЩ танкове M1 Abrams] могат да работят ефективно и бързо в Украйна", добавяйки, че САЩ ще трябва да изградят "вериги за доставки" за танковете, които да бъдат използвани от Киев. "Няма никаква полза да изпращаме танкове в Украйна, които няма да имат гориво и няма да могат да бъдат поддържани на място", каза той.

Шолц призова за още танкове

Германският канцлер Олаф Шолц също засегна темата за изпращане на танкове в Украйна, като според него е ключово и другите съюзници, които имат подобна възможност, да го направят. "Тези, които могат да изпратят такива бойни танкове, наистина трябва да го направят сега", каза Шолц. Германският канцлер каза, че страната му ще осигури подкрепа с обучение, доставки и логистика. Кацлерът, както и много други високкопоставени лица на конференцията, са на мнение, че войната в Украйна няма да свърши скоро. "Мисля, че е разумно да се подготвим за дълга война", заяви Шолц.

Преди конференцията германският министър на отбраната Борис Писториус потвърди отново необходимостта от увеличаване на военното финансиране чрез надхвърляне на целта от 2% от брутния вътрешен продукт, като същевременно подчерта важността на платформата. MSC "винаги е бил място на разбирателство и диалог", каза той.

"Новото е, че всичко това се случва, докато на европейска земя се води война от Русия срещу Украйна", добави Писториус.

НАТО с Украйназа дълго

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана каза пред DW, че военният алианс е "решен да продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и да гарантира, че Украйна ще спечели тази война".

"Г-н Путин може да спре тази война всяка секунда. Вярвам, че украинците са тези, които трябва да определят какво представлява победата и кои ще бъдат предпоставките за политическо решение. Ние сме тук, за да останем в дългосрочен план с украинците."

Относно заплахата от Русия за сигурността на Молдова, той изтъкна, че "Република Молдова е съвместен партньор както на НАТО, така и на Европейския съюз. Фактът, че ЕС даде на Украйна, но също и на Молдова, ясен път към членство в ЕС е, по някакъв начин помагайки на Молдова да устои на този огромен натиск от Русия."

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова в събота за удвояване на усилията за военна подкрепа за Украйна, за да й се помогне да отблъсне руската инвазия.

"Трябва да продължим с много масираната необходима подкрепа за Украйна, за да провалим империалистичните планове на Владимир Путин", каза тя. Фон дер Лайен настоява за ускоряване на производството на стандартно въоръжение, като например боеприпаси, от което Киев има отчаяно нужда.

"Не е възможно да трябва да се чакат месеци, години, преди ние да сме в състояние да се превъоръжим с тях, за да можем да ги изпратим на Украйна", каза председателят на ЕК.

Страните от ЕС проучват сега възможностите да пристъпят към съвместни покупки на боеприпаси за Украйна, казват дипломатически източници в Брюксел. Естония, която е на челно място в подкрепата за Украйна, представи на партньорите си конкретно предложение - дотация от 4 млрд. евро, предоставена от страните от ЕС за европейския фонд, използван за закупуване и доставка на оръжия за Украйна, според същите източници. Тази дотация ще позволи да се купят един милион 155-милиметрови снаряда. Темата ще се дискутира в понеделник от министрите на външните работи на страните от сюза на срещата им в Брюксел.

МВФ: Украйна е изпълнила условията за следващия пакет от помощи

Международният валутен фонд (МВФ) води преговори с Украйна за предоставяне на допълнителна подкрепа.

"Точно сега приключваме четиримесечната програма за взаимодействие с украинските власти, за да им помогнем да достигнат до икономика при извънредни обстоятелства на война", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева пред DW.

Тя заяви, че е "много доволна да каже, че Украйна е показала силни резултати по тази широко наблюдавана програма, която проправя пътя на фонда за въвеждане на пълноценна програма за Украйна".

Георгиева добави, че това е "важно, защото финансовите нужди на Украйна са значителни. По наши оценки за това ще са необходими някъде между 40 и 48 млрд. долара (37.4-44.9 млрд. евро) помощ, за да може страната да функционира. И е добре фондът да бъде на разположение на Украйна".

Според фонда икономиката на Украйна се е свила с 30% през 2022 г., което е по-малко от очакваното, инфлацията е започнала да се забавя, но краткосрочната икономическа перспектива се е влошила заради унищожаването на критична инфраструктура от руските бомбардировки. Въпреки това международната финансова институция смята, че "икономиката се приспособява и се очаква постепенно икономическо възстановяване през годината".
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 9

    Написаното е апотеоз на двойния стардарт.
    Какви критерии на МВФ покрива Украина, когато ако се спрат финансовите кредитни инжекции тя ще рухне за часове!? И въпреки че от година рязко престана да се говори за това, тя е най-корумпираната страна в границите на континента Европа и вероятно в света!
    Украина е държава-собственост на олигарси, един от които дори й беше президент преди комедианта (така наричаше Мери Иванова в същия този Капитал през 2019 г сегашния президент), сложен на този пост от друг олигарх - Игор Коломойски, личен враг на президента Порошенко.

    И като става дума за поредния Мюнхенски форум - визирам и онзи през 1938 г, - трябва да припомня визионерската реч на Путин там през февруари 2007 г.
    Сайтът Гласове публикува както пълната й стенограма, така и звуков документален файл. Това е фундаментален политически документ, който обяснява всичко, каквото се е случило оттогава до днес.

    Прекрасно би било да може да се чуят доводите, които мотивират действията и на другата страна. Ако не ги познаваме и се оставим на пропагандата, просто е неминуемо да станем същото пушечно месо, като насила мобилизираните, дърпани към камионетките вечер по улиците на Одеса украинци.

    https://glasove.com/intervyuta/putin-v-myunhen-prez-2007-a-kogato-balansat-na-silite-bade-narushen-nie-shte-otgovorim-video

    Бих предложил на Капитал да прояви уважение към читателите си и да остави тези, които желаят да си отворят кръгозора.

    Нередност?
  • 2
    mr.ligier avatar :-|
    Lee Gier
    • + 2

    На Украйна трябва да ѝ се помогне. Всички видяха,че руззия е едно технологично джудже също като путлер. руззия е един балон, безаналоговите ѝ оръжия се оказаха на хартия. Само с пропаганда не става. Видяхме,че ножът на путлер е дървен и на двора няма Караконджу. Бият се като през 2 СВ. Само шамар през устата и ръцете на путлер ще свършат работа.
    Линейкаджията не е прав за най-корумпираната страна, преразказва стаии, Молдова е много по-напред в корупцията.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 2

    Зелето е навсякъде - Мюнхен, Сан Ремо, ООН, на карнавала във Венеция, на Берлинале, на Грами, на...
    Сутрин със страх вдигам капака на тоалетната...

    Нередност?
Нов коментар