🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия се опитва да вдигне цената на петрола с по-малко доставки през март

Очаква се износът от западните руски пристанища да намалее с поне 25% през следващия месец

Войната в Украйна накара Запада да се обедини срещу Москва, като колективните санкции срещу страната агресор опитват да лишат Кремъл от средства, с които да финансира военните действия. Мерките са широкообхватни, но енергийният сектор е най-голямата им цел. Европа и САЩ вече наложиха таван на цените на руския петрол, петролни продукти, а вносът на руски енергийни източници е забранен за огромна част от страните в съюза.

Една от по-любопитните мерки е таванът на цените на петрол. Макар и Европейския съюз (ЕС) и САЩ самостоятелно да не могат да наложат ограничение на цените, те могат да наложат такова на застрахователните и презастрахователните компании, които обслужват руските танкери. По този начин Москва остана принудена да продава черното си злато на максимална цена от 60 долара за барел, което е значително под обичайните котировки.

Изглежда този ход е изпълнил целта си, след като в началото на месеца Москва обяви, че през месец март ще намали производството на петрол с 500 хил. барела дневно, което се равнява на около 5% от общото руско предлагане и 0.5% от световното. Това обаче явно няма да вдигне цените на суровината достатъчно, защото източници на Reuters твърдят, че президентът Владимир Путин е решил да намали износа допълнително.

Обикновено Русия изнася до 10 млн. тона месечно или 2.5 млн. барела дневно суров петрол Urals от пристанищата в Приморск, Уст-Луга и Новоросийск.

Според последната информация Русия ще намали експорта на петрол от западните си пристанища с 25% през март в сравнение с февруари, пише информационната агенция. Идеята е чрез свиване на предлагането цените да се качат, макар и да няма яснота дали това ще има фактическо отражение върху приходите заради вече споменатия механизъм на тавана на цените. Новината не доведе до отражение на петролните пазари в края на миналата седмица.

Какви са намеренията

Първият източник твърди, че държавният оператор на тръбопроводи "Транснефт" е информирал най-малко две петролни компании, че през март ще им бъдат разпределени 20-25% по-малко товари от западните пристанища, отколкото са поискали. Съкращенията от пристанищата Приморск и Уст-Луга на Балтийско море и Новоросийск на Черно море ще достигнат една четвърт от обемите от февруари, въпреки че все още могат да бъдат направени някои корекции, казва друг източник. Планове за намаляване на износа от източните пристанища все още няма, информира един от източниците на агенцията.

Обикновено Русия изнася до 10 млн. тона месечно, или 2.5 млн. барела дневно суров петрол Urals от Приморск, Уст-Луга и Новоросийск, а намалението с 25% би представлявало до 625 хил. барела дневно, ако бъде потвърдено от "Транснефт" и договорено от петролните компании.

Досега Русия успяваше да пренасочи по-голямата част от износа си на петрол от Европа към Индия, Китай и Турция, които не се колебаеха да закупят евтините барели и не прилагат западните санкции. Но това доведе до ново предизвикателство пред Москва, тъй като индийските, китайски и турски рафинерии наводниха пазара с горива, произведени от руски петрол.

Според анализатори решението за допълнително ограничаване на износа сочи именно към руски затруднения в продажбата на наличните количества петрол. Именно затова и изкуственото повишаване на цените е толкова важно за Кремъл. "Съкращението на износа, изглежда, е по-голямо от планираното съкращаване на производството. Това може да помогне за повишаване на цената на руския петрол", казва един от източниците.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gigacharger avatar :-|
    ГИГАЧАРДЖЪР ЕООД

    Лоши новини

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 2

    Удобно съвпада със спирането на янките да помпат петрол на пазара от своя стратегически резерв. От февруари миналата година, запасите им са намалели наполовина и затова от януари са спрели да помпат пазарите.
    https://ycharts.com/indicators/us_ending_stocks_of_crude_oil_in_the_strategic_petroleum_reserve
    Което всъщност и поддържаше цената по-ниска. Та сега ще стане интересно.

    Нередност?
Нов коментар