Опасен инцидент между Русия и САЩ в Черно море. Какви са рисковете?

Американската армия твърди, че два руски изтребителя са повредили безпилотен самолет на САЩ в международно въздушно пространство

Сваленият американски безпилотен самолет е от вида MQ-9 Reaper и американската армия твърди, че е извършвал разузнавателни действия над Черно море
Сваленият американски безпилотен самолет е от вида MQ-9 Reaper и американската армия твърди, че е извършвал разузнавателни действия над Черно море
Сваленият американски безпилотен самолет е от вида MQ-9 Reaper и американската армия твърди, че е извършвал разузнавателни действия над Черно море    ©  Подполковник Лесли Прат
Сваленият американски безпилотен самолет е от вида MQ-9 Reaper и американската армия твърди, че е извършвал разузнавателни действия над Черно море    ©  Подполковник Лесли Прат
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво се случи? Командването на американските войски в Европа съобщи за инцидент между два руски изтребителя СУ-27 и безпилотен разузнавателен самолет на САЩ MQ-9. В резултат на сблъсъка, случил се в международно въздушно пространство, американският самолет се е разбил. Според изявлението в 7:03 сутринта във вторник двата руски изтребителя са се приближили прекалено близо до дрона и са засегнали перката на двигателя му. Преди това двата самолета няколко пъти изхвърляли гориво върху него и летели изключително близко. "Това опасно и непрофесионално действие на на руснаците почти предизвика катастрофа и с двата самолета", заяви американският генерал Джеймс Б. Хекер.

Защо това е важно? Един от най-големите рискове от войната в Украйна е тя да се разрасне до конфликт между Русия и САЩ. Подобни инциденти са най-лесният начин това да се случи, дори и политическите ръководства на двете държави да не желаят такова развитие. Американският президент Джо Байдън е бил брифиран по темата, а държавният департамент е извикал руския посланик във Вашингтон, за да протестира срещу "безрасъдното и непрофесионално поведение". След началото на войната в Украйна държавите от НАТО събраха сериозни военни сили в граничните държави от пакта, за да гарантират свободата и сигурността в тези от тях, които граничат с военната зона - включително и България. Разузнавателните полети бяха засилени, за да се събира информация за движението на руските войски. Сегашният инцидент е най-сериозният от началото на войната - това е първият директен, макар и едва ли напълно целенасочен сблъсък между руската и американската армии.

Защо руските самолети са действали така? Информацията на етапа е трудно да бъде проверена - до момента има само изявление на американската армия в Европа, потвърдено на официален брифинг от говорителя на Пентагона по-късно вечерта (българско време) във вторник. Вижте го тук:

Твърде вероятно утре ще бъде публикувано и видео от сблъсъка между двата самолета и ще се знае повече. Ако това, което се твърди в момента, се потвърди, това ще е поредната провокация на руската армия към НАТО-вски войски в района на Черно море.

Целта на провокацията е сравнително ясна - да демонстрира, че Русия доминира целия район и ще направи каквото е нужно, за да го контролира напълно. Това е и една от основните причини за войната в Украйна. С окупацията на Крим през 2014 г. Русия постигна контрола върху тази част от Черно море - позицията на полуострова и неговите пристанища му дават възможност там да се разположат сериозни военноморски сили. Оттам те имат лесен излаз през Босфора към Средиземно море, след това Атлантическия океан и като цяло дават възможност на Кремъл да има претенции за световна сила. Изолацията на Крим от останалата част на Русия обаче не позволяваше пълноценното му използване. Дори и след построяването на моста към полуострова, Украйна контролираше важни ресурси към него, като например водата. Този контрол беше отнет още в първите няколко дни след началото на войната през 2022 г. със създаването на сухопътна връзка около Азовско море към Русия.

Какво следва? Руските пилоти сега едва ли са търсили точно такова развитие на ситуацията. През последните години те неведнъж са летели изключително близко до самолети на държави от НАТО в международното въздушно пространство. В някои от тези случаи също се е стигало до опасни ситуации, но никога до реален инцидент.

Фактът, че американската армия реши да направи този инцидент публичен, означава, че САЩ ще търсят политически ефект от него.

Русия също няма абсолютно никакъв интерес от разрастване на войната. Нейната армия в момента не изглежда да е в състояние да се справи с украинската и да постигне целите, които бяха съобщени в началото на войната.

Рисковете в случая обаче идват от инциденти като този, които дори и да не са планирани, водят до реален сблъсък с армията на САЩ и НАТО и съответно вероятност от ескалация на конфликта.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hvf34693018 avatar :-|
    Kaloyan Andonov
    • - 12
    • + 8

    А каква работа има САЩ в Черно море, на 10 000 км от своята територия!?!

    Нередност?
  • 2
    baigan avatar :-|
    baigan
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#1] от "Kaloyan Andonov":

    А каква работа има Русия в Украйна?

    Нередност?
  • 3
    kolevbg avatar :-|
    Боби Колев
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#1] от "Kaloyan Andonov":

    САЩ са основен компонент на НАТО.
    Ако не беше НАТО Русия можеше вече да е в процес на особождаване на България или части от нея (според нуждите й) така, както освобождава Украйна.
    Не можете ли да разберете, че държава, която е насилствено фашизирана, както Русия твърди за Украйна, не би могла да се съпротовлява 12 месеца успешно на много по-голяма армия, независимо кой я спонсорира?
    Всички видяхме какво стана в Афганистан след изтеглянето на американците.
    Разликата с Украйна е повече от очевидна и говори съвсем ясно дали Украйна е част от Русия или не.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 11

    Такъв текст би имал смисъл, ако край Флорида беше свален руски безпилотник. Иначе е поредното: Бият Паниковски!

    Като за идиоти звучи обяснението, че ударно-разузнавателния дрон е "извършвал разузнавателни действия над Черно море" (нещо за нефт и газ ли?) или че е там "за да гарантира свободата и сигурността".
    Повече от ясно е, че американците защитатават териториите на хегемонията си.

    Не съм изненадан, че в Капитал не е отбелязана фундаменталната причина за подобни инциденти: незачитането на руските териториални води. И през 2019 г с украинската "вълча глутница", която опита без предупреждение да мине под Кримския мост, и с US есминеца в Охотско море 2021г и сега с дрона над Черно. Освен в разликите в американското и руското разбиране за методологията за определяне на "териториални води" - американците го мерят с дъги, равно отдалечени от точки на брега, а руснаците - по права, свързваща най-отдалечените точки (инцидентът в Охотско), Западът се прави, че не вижда реалиите, макар да е наясно с риска, който поема край Крим, защото десетки инциденти с изблъскване на американски есминци в Черно показват, че всяко приближаване на вражески военен съд ще бъде санкционирано от руснаците. Без употреба на оръжие!

    И цитираният генерал в съобщението си по-надолу казва (което в статията е спестено, че "един от руските самолети умишлено е летял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него. След това една от струите повреди перката на Reaper, която е монтирана на задната част на дрона. Повредата на витлото принуди САЩ да свалят Reaper в международни води в Черно море."

    Американците САМИ СА СВАЛИЛИ повредения си дрон, казва генералът. Анонимният автор в Капитал нагнетява напрежение с твърдението "са засегнали перката на двигателя му", т.е. имало е физически контакт и дронът е бил свален от руснаците....

    Прекрасно би било да не се скриват части от истината!
    Но тогава как Капитал ще прави прословутите си внушения?
    Я сега погледнете снимката: откъде трябва да мине изтребител, за да повреди витлото на дрона, без да докосне трите стабилизатора?

    Пропагандистите явно смятат публиката си за ...ъ.ъ.ъ ..хора с ментални отклонения.
    Не че ги няма...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 8

    Между другото подобен подход за незачитане териториалните води САЩ ползват и в Южнокитайско. И китайците реагират идентично на руснаците - не беше отдавна, когато задържаха US подводен дрон, разглобиха го, изучиха го, после го събраха и им го върнаха.
    Та ако ще стават инциденти и занапред, те ще са все с американски военни съдове и все дале-е-че от САЩ.
    Щото "демокрацията и свободата" трябва да се пазят по всички земни кълбета...

    Нередност?
  • 6
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 10
    • + 8

    Аз пък си мисля че демокрацията наистина трябва да се пази във всяка точка на света. Защото ако не бяха САЩ, ами отдавна щяхме да станем Задунайска губерния. Знам че това е мечтата на живота ти. Но в България има и здравомислещи хора и никой от тях не иска това.

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 2

    Рисковете за авиацията са други. Когато Лилипутин възобнови в далечната 2005 година дежурствата на руските стратегически бомбардировачи, в различни форуми на авиационна тематика се появиха добре обосновани анализи. Та според хора, запознати с темата, основната опасност от руските бомбардировачи е... сблъсък с граждански самолет. Май това е и положението при Су 27? Да внимават коя пияна старшинка им води траекторията на полета, пък за другото здраве му кажи. Една счупена перка на дрон ще преживеем. Не ние, а САЩ, докторе.

    Нередност?
Нов коментар