Войната в Украйна | Русия пак удължи морската блокада в "изключителната икономическа зона" на България

Министърът на отбраната Тагарев не се нае да прогнозира дали ще има оттегляне на руските бойни кораби в близките дни

Руският десантен кораб "Оленегорский Горняк", който миналата седмица беше почти потопен от украински морски дрон камикадзе в пристанището Новоросийск, преминава през Босфора дни преди началото на инвазията в Украйна в началото на миналата година
Руският десантен кораб "Оленегорский Горняк", който миналата седмица беше почти потопен от украински морски дрон камикадзе в пристанището Новоросийск, преминава през Босфора дни преди началото на инвазията в Украйна в началото на миналата година
Руският десантен кораб "Оленегорский Горняк", който миналата седмица беше почти потопен от украински морски дрон камикадзе в пристанището Новоросийск, преминава през Босфора дни преди началото на инвазията в Украйна в началото на миналата година
Руският десантен кораб "Оленегорский Горняк", който миналата седмица беше почти потопен от украински морски дрон камикадзе в пристанището Новоросийск, преминава през Босфора дни преди началото на инвазията в Украйна в началото на миналата година
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският черноморски флот за втори път удължи т.нар. учения в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната ни в Черно море. Предишните 10-дневни "ракетни и артилерийски стрелби" трябваше да приключат през нощта на понеделник срещу вторник, но, както става ясно от информация на Службата за навигационна безопасност на Руската федерация, те очаквано са продължени и за периода 7 - 19 август, като районът пак е обявен за "временно опасен за плаване". Въпросното агресивно поведение на руския боен флот в Черно море вече беше обсъден в официално изявление на НАТО и създава потенциална опасност от неконтролируема ескалация на напрежението край и дори в българската акватория.

Неофициалната военноморска блокада де факто стартира на 17 юли, когато т.нар. зърнена сделка за износ на украинска селскостопанска продукция с кораби едностранно бе прекратена от Русия. Заплахите на Москва, че ще приема за вражески всички плавателни съдове, акостиращи в украински пристанища, обаче за момента като че ли не дава желания резултат и извозването на стоки продължава, но през портовете по устието на река Дунав. Украйна от своя страна отвръща със свои контрамерки, включително с атаки с морски дронове камикадзе срещу военни и транспортни кораби в руски пристанища.

Удължаването на неофициалната блокада в периметър от Черно море, три четвърти от който се намира в българската ИИЗ и достига почти до териториалните ни води, беше потвърдено тази сутрин и от военния министър Тодор Тагарев. "Това, което Русия прави, е насочено по-скоро към блокиране на свободната навигация в Черно море - нещо, което се регламентира от международни договори, които Русия не спазва. Като вторична цел това е някакъв тип провокация срещу нас", коментира той в ефира на телевизия Euronews. И добави: "Това е нещо, което само по себе си не е забранено, не е проблем, ако се случва за кратко време."

Според Тагарев страната ни трудно може да намери сама начин за военно противодействие на това, което прави Русия, "на тези провокационни действия". Според него обаче сега наистина се разбира какво е да сме част от НАТО. "Има вече съюзнически самолети, които разузнават обстановката. Те имат най-различни способности, винаги има възможност да бъдат привлечени и други съюзнически средства, дори ние самостоятелно да не можем да намерим отговор", каза още военният министър. Според него основното нещо, което правим в момента, е именно да обсъждаме със съюзниците необходимите действия и готовността да има усилване на наша територия, ако това се наложи.

Министър Тагарев не се нае да прогнозира дали може да се очаква оттегляне на руските кораби от българската ИИЗ в близките дни. "Всичко зависи от сигналите, които ще бъдат подадени - не само от нашето правителство, но и от нашите съюзници", обобщи той.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 7

    След изказдването онзи ден на Олег Остенко, икономически съветник на украинския президент, че "в с и ч к и кораби, превозващи руски стоки в Черно море са легитимни цели" е причудливо да се шуми толкова за някаква блокада, която реално никого не блокира и за неслучващи се претърсвания на кораби!

    И непонятно ми е защо известен с коментарите си по темата автор в уважавана медия не дава оценка на подобни изказвания?! Още повече съветникът не говори, че цел на атаки ще са руски кораби, а кораби от вс я к а к в а националност!

    Подобно неглижиране на заплахата за блокиране на корабоплаването в Черно не само в определен квадрант и не само за определено време, а по цялата акватория и за постоянно, е елементарен ход да се отвлече вниманието от съвсем реалната опасност, просто защото идва от "нашите" не говори добре за обективността на информацията.
    Какво е обратното на обективност?

    В същото време подобна каперска война, чието начало се постави преди седмица с атаката срещу руския танкер Сиг край Крим, е в пълен - П Ъ Л Е Н! - разрез с Конвенцията за морско право. Няма и друг международен документ, допускащ атака над невоенни кораби от невоюващи страни! Няма!

    Правителството на Зеленский в агонията си става все по-трудно неконтролируемо от прокси командирите си от Вашингтон и предизвиква недоволството им.

    Така например в Новоросийск завършва транскаспийският петролен тръбопровод, извозващ до море казахстански петрол, в чиято добивна промишленост американската Шеврон има значителен дял собственост.
    Близо до ума е, че ако заради украинските заплахи за безразборни атаки срещу танкери от и за Новоросийск експортът на петрол от най-голямото руско черноморско петролно пристанище спре, ще се случат няколко неща, които съвсем не са в ущърб само на Русия:

    1. Износът на конкурентния казахски петрол ще спре, а с това и печалбите на Шеврон;
    2. С намаляването на предлаганите количество тежък петрол тип Урал, цената на суровия петрол на пазарите ще скочи, което е обратното на това, което иска администрацията на Байдън - задържане на световните цени на горива, за да не дразни американците преди изборите. Дори заради това Вашингтон продължава да си затваря очите за иноса на руски петрол за Индия от "сивите флотилии" танкери.

    Видимо Зеленский и Со стават все по неупровляеми слонове в стъкларския магазин на американските интереси.

    Един Далас 1963 г?

    Нередност?
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 3
    • + 2

    През март в Конгреса на САЩ беше внесен законопроект, който да задължи американската администрация да подкрепи Черноморските държави Молдова, Румъния, България и Грузия да бъдат подкрепени в изграждането на отбранителен потенциал, предоставяне на технологии за енергийна независимост и капацитет за противодействие на хибридните атаки на Русия. Тези държави, заедно с Украйна ще бъдат поканени да се изгради тризвезден военен център, който да осигури противодействие на руската военна заплаха.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "Николай Колев:

    Николай, ако сте много обсебен от победата на демокрацията, не губете време, запишете се доброволец в Украина.

    Иначе е жалко от диванен страхливец да се четат единствено преписани отнякъде войнствени текстове!

    Може би единственото, което се доближава до смисъла на вашето преписано от някъде пропагандно съждение, е реинкарнирането на старото (непосредствено след ПСВ) хрумване на полския президент Пилдудски за Триморието - свързването на страните от Балтийско (шпротите), Черно (Румъния и БГ) и Адриатическо море (усташка Хърватия) в санитарен кордон, разделящ Германия и Русия.
    Триморието тогава е израз на полските комплекси за нескончаемото в исторически план делене на територията ѝ между Русия и Германия.

    Сега тази идея има същата антируска и антигерманска насоченост, само че завоалирана само като аттируска.

    България няма никакъв интерес, а и ресурс да воюва с Русия или с когото и да било. Единственото, което васалното правителство може да направи е да предостави територията и инфраструктурата ни на Нато/САЩ за агресивни действия срещу РФ, които са в техния стратегически план.
    Което не ме изпълва с оптимизъм за бъдещето на страната ми.

    Просто след кратката остра фаза на войната Коцето Костадинов доживот ще бъде президент на оцелелите българи...

    Нередност?
  • 4
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Николай Колев":
    Изграждането на този военен блок, не те ли подсеща какъв му е замисъла, на база скоро случили се събития? Постигане на геополитически цели с чужди усилия и пролята кръв. Не може да им се отрече обаче на англосаксонците, тактиката им проработи и успяха да вкарат във война двете най големи и способни братски републики от СССР. Като нищо ще жертват и изброените от теб държавици за постигане на геополитическите си цели. Пък ние си браним "Демокрацията" и гордо откриваме паметници на американски пилоти бомбандирали мирно население. Защото вярваме, че един ден и японското посолство в САЩ, ще открие паметник на пилотите бомбили Пърл Харбър...

    Нередност?
  • 5
    bajhuj avatar :-P
    Николай Колев
    • - 1
    • + 1

    Много обичам, когато индоктринирани индивиди си мислят, че клишетата им са "красив ум". 🤗
    S.804 - Black Sea Security Act of 2023
    https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/804

    Нередност?
  • 6
    xfu16763627741163132 avatar :-|
    Vasil Stoychev

    "Има вече съюзнически самолети, които разузнават обстановката. Те имат най-различни способности, винаги има възможност да бъдат привлечени и други съюзнически средства, дори ние самостоятелно да не можем да намерим отговор",

    1. Искам да попитам кога ще получим изтребителите Ф16?
    2. Имаме ли противокорабни ракети за вертолетите Кугър?
    3. Кога отново ще имаме подводица/и ?
    Това че други държави от НАТО имат подобно въоръжение ни е известно.

    Нередност?
Нов коментар