Путин призна, че Русия няма достатъчно оръжия, за да спечели войната в Украйна

Прецизни боеприпаси, комуникационно оборудване, самолети и дронове са най-големите пропуски за руската армия

Владимир Путин за първи път призна, че армията трябва да се справя с недостиг на оръжия.
Владимир Путин за първи път призна, че армията трябва да се справя с недостиг на оръжия.
Владимир Путин за първи път призна, че армията трябва да се справя с недостиг на оръжия.    ©  Reuters
Владимир Путин за първи път призна, че армията трябва да се справя с недостиг на оръжия.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от година след началото на войната в Украйна руският президент Владимир Путин призна, че армията му изпитва недостатък на оръжия. Той счита, че това има директно отражение върху развитието на бойните действия, като дори сериозното увеличение на производството по негови думи не успява да изпълни нуждите на военните.

Признанието на Путин идва в началото на контранастъпленето на Украйна, която се стреми да освободи завладените от Кремъл територии. Резултатите от него ще са важни за това как ще продължи войната и за бъдещата подкрепа на Киев от западните му съюзници.

Според президента най-голяма липса се усеща при прецизните боеприпаси, комуникационното оборудване, самолетите и дроновете. "Имаме ги, но за съжаление нямаме достатъчно от тях", каза Путин, цитиран от руските държавни медии. Освен това той призна, че страната му има сериозна нужда и от танкове и противотанкови оръжия. "Необходими са модерни противотанкови оръжия и модерни танкове", добави той.

Путин говори по темата на среща с военни блогъри, която се проведе в Кремъл. Те са много важни за Путин, тъй като реално формират мнението за войната на голяма част от руското население. Това е първият път, в който руският държавен глава публично заявява, че армията не е оптимално оборудвана.

Освен недостига на оръжие Путин отчете и проблема, че голяма част от руското въоръжение е твърде старо. Той е на мнение, че руската армия трябва да модернизира оръжията си, ако иска да спечели в Украйна. "Все още нямаме достатъчно модерни оръжия, но отбранителната промишленост и военнопромишленият комплекс се развиват бързо и съм сигурен, че всички предизвикателства пред нашата отбранителна индустрия определено ще бъдат посрещнати. Ние интензивно изграждаме производството на модерни оръжия", заяви Путин в изявление, публикувано на сайта на Кремъл.

Според доклади войната в Украйна е възпрепятствана поради недостиг на прецизни боеприпаси. Това затруднява нанасянето на стратегически удари от разстояние, което е сериозно препятствие за руската армия. Според информация на Politico руските сили използват изключително голям брой безпилотни самолети с лоша навигация, главно произведените в Иран "Шахед-129", а дори се прибягва до изстрелването на ракети от кораби за атакуване на жилищни сгради.

Проблемите с "Вагнер" все още не са отминали

Путин също така заяви, че всички сили, които се използват в Украйна, трябва да са под контрола на министерството на отбраната. По този начин той взе много ясна позиция относно продължаващите вече месеци пререкания между армията и частната група "Вагнер", създадена от Евгений Пригожин.

Президентът заяви, че подкрепя инициативата на министъра на отбраната Сергей Шойгу за поставяне на нередовните групировки под централен контрол. Решението за изискване на подписването на договори с Министерството на отбраната привидно има за цел да предостави на членовете на руските доброволчески батальони и получастни милиции предимства, които в момента са достъпни само за членове на армията.

"Това е единственият начин да се осигурят социални гаранции, защото ако няма договор с държавата, няма договор с министерството на отбраната, тогава няма законово основание за социални гаранции от държавата", каза Путин. "Трябва да направим това, и то възможно най-скоро", добави той, цитиран от Financial Times.

По-нататъшното участие на "Вагнер" в бойните действия въобще не е ясно. Миналата седмица основателят на групировката Евгений Пригожин заяви, че силите му напускат фронтовата линия, за да си починат и да се прегрупират. По негови думи те ще са готови да се върнат на бойното поле до 5 август, но добави, че не е сигурен дали те въобще ще се върнат в Украйна.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 9

    В пропагандата е същото като във фармацията, в кулинарията, при партитата - предозирането води до нежелани ефекти.

    И ако от преяждане и препиване минава с едно драйфане, предозирането с пропагандата в някои индивиди води до трайно изграждане на нереални, изкривени представи за действителността. Неминуемото сблъскване с реалността прави податливите на пропагандното въздействие неориентирани и агресивни, защото балонът на тяхната удобна (виртуална) реалност се е спукал.
    Елементарна психология!

    Въпросният текст по-горе за щастие се е опазил от поредното ретранслиране на твърдението, че в Русия милиционери ходят по къщите и конфискуват ютии, микровълнови печки, перални, телевизори, хладилници, диспенсъри (а понякога и дивани и холни маси, защото не могат да различат кое кое е...) и в участъците ги чупят, за да извадят от тях чипове, интегрални схеми и всякаква микроелектроника, която после спиртосани фатмаци привързват с тел към авиобомби от Отечествената...

    Доста е унизително да те смятат за таргет на подобна пропаганда, смятам.
    Още повече интернет - дал Господ.
    Ело линк към разказа от първо лице на участвалия на срещата кореспондент Александър Сладков:

    https://colonelcassad.livejournal.com/8421893.html

    А ето и линк към подборка от кадри как се справят орките с тоягите и камъните )защото нали друго нямат!):

    https://www.youtube.com/watch?v=cClULMsLjVA

    Плурализмът е гаранция за взаимното уважение.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 1

    P.S. И отново по темата за предозираната пропаганда - едно социологическо "паневропейско" изследване на Весела Черневото неолиберално НПО, от което става пределно видимо, че нагласите на българите, въпреки подвеждащото формулиране на въпросите, са на обратния полюс на нагласите на западните европейци по отношение на САЩ, Русия и Китай.

    https://ecfr.eu/sofia/publication/ %d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b5-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d1%80/

    Обръщането на националнопсихологически нагласи иска две неща, които липсват: време и интелект.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 5
    • + 4

    Верно, споделя за редица липси, НО никъде не казва, че това ще му попречи да спечели войната със Запада :) може да прочетете отново

    Нередност?
  • 4
    gavril avatar :-|
    Gavril
    • - 4
    • + 11

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Добре че се яви щатния трол да ни спаси от пропаганда. Спасени сме.

    Нередност?
  • 5
    guj40662465 avatar :-|
    GG
    • - 1
    • + 12

    Само едно не мога да разбера, защо има хора в България, които желаят Западът да загуби, а Русия да спечели войната, при все че:
    1. България е част от Запада.
    2. Никой от горните не иска да живее в Русия.
    3. Много от тях дори живеят и работят на Запад.
    4. Никой не им пречи да се преместят да живеят в Русия.

    Нередност?
  • 6
    edin_slep avatar :-|
    edin slep
    • - 1
    • + 9

    Изостават в електрониката с десетилетия. Държавата наистина отпусна пари, за да си разработят собствени процесори, ама те бяха пълен провал байкалите. Руска им работа. Също като космодурма Восточний, където се оказа, че бетона бил трошлив, защото се използвали нискокачествен бетон и оборудването е старо, а "спестеното" се превърнало в яхти, къщи в омразния ЕС и арабския свят.

    Разликата със СССР е, че сега вече руснаците знаят как живеят другите народи, не може да им пробутваш пропаганда до безкрай.

    Ама за нивото ма мизерията стана ясно в първите месеци на войната, когато войските им крадяха и изпращаха у дома си всичко - от гримове и маши до перални и тоалетни чинии.

    Тук тоалетната чиния и преста за коса на жената са нещо обикновено, не му обръщаш внимание, но за руснака от селото и дори от градовете на изток от Урал това е лукс.

    Да му се не знае, тази страна имаше междуконтинентални ракети, но първия завод за тоалетна хартия в СССР е открит през 80-години. Първия!

    Нередност?
  • 7
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 3

    До коментар [#6] от "edin slep":

    да допълня, и воюват със сапьорски лопатки под Бахмут... Ако не изтръгнат някой чип от откраднатите перални...

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#6] от "edin slep":

    Поради недъга ви няма как да видите, че има и невидими неща, които не се изчерпват само с порцелана, на който (някои) сядаме сутрин.
    Срането в порцелан е критерий само в самозабравилите се общества. В останалите обръщат внимание на друго.

    Наскоро бях в Москва. Искам да ви уверя, че там е пълно с казахи, узбеки, азери и т.н. с дръпнати очи. Това са тамошните навлеци-икономически мигранти, които подхранват тезата, че винаги има по-добро от родината: на суданците им е под ръка богата Италия, на таджиките - богата Русия. Въпрос на география. И на достъпност, защото я си отвори картата как таджикът ще стигне до Меркел?

    Противно е във форума да четем полусмлян пропаганден дрисък.
    Не в порцелан.
    Насред полето.

    Нередност?
  • 9
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 6

    То винаги има и по-лошо. Да, таджики и киргизи емигрират в Русия. Ама германци, французи и италианци отиват ли там? И ако не, защо?

    Нередност?
  • 10
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • + 4

    До коментар [#8] от "D-r D":

    "Наскоро бях в Москва."
    Ясно. Ама то си беше ясно от предходните постове, сега просто се потвърждава.
    Пожелавам ти следващия път да пишеш коментар ОТ Москва и завинаги да останеш в любимата Русия. Уф...ама то оттам май няма достъп до "Капитал", освен по VPN...

    Нередност?
Нов коментар