Украйна се сблъсква с все по-сериозен недостиг на боеприпаси

Европа не успява да увеличи оръжейното производство, а Конгресът на САЩ продължава да блокира доставянето на допълнителна военна помощ

Западни служители предупреждават, че през следващите месеци недостигът на оръжия ще се усети още по-осезаемо от украинските сили, които са принудени да преминат в защита
Западни служители предупреждават, че през следващите месеци недостигът на оръжия ще се усети още по-осезаемо от украинските сили, които са принудени да преминат в защита
Западни служители предупреждават, че през следващите месеци недостигът на оръжия ще се усети още по-осезаемо от украинските сили, които са принудени да преминат в защита    ©  Reuters
Западни служители предупреждават, че през следващите месеци недостигът на оръжия ще се усети още по-осезаемо от украинските сили, които са принудени да преминат в защита    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна е изправена пред задълбочаваща се липса на боеприпаси. Украинската армия е принудена да отстоява позициите си със значително по-малко муниции и запаси от руските сили. Предоставените от САЩ оръжия и техника са на изчерпване, а Европейският съюз не успява да постигне целите си за разширяване на военното производство.

Киев се бори да защити позициите си по 1500-километровата активна фронтова линия, като разпределя внимателно запасите си и използва по-малко муниции. Недостигът на ресурси създава дупка в защитата на Украйна, от която Москва се опитва да се възползва.

Ситуацията се влошава допълнително от забавянето на американската помощ в размер на 60 млрд. долара, от които 11 млрд. са предвидени за стабилизиране на икономиката, а останалите са оръжия и хуманитарна помощ. В четвъртък Сенатът гласува да продължи дебата за украинската помощ, давайки известна надежда за приемане на предложението, съобщава Financial Times. Въпреки това подкрепата на Конгреса не е сигурна, тъй като републиканците продължават да са против подкрепата както за Киев, така и за Израел.

Западни служители предупреждават, че през следващите месеци недостигът на оръжия ще се усети още по-осезаемо от украинските сили, които са принудени да преминат в защита. В създалата се ситуация Русия използва предимството на повечето ресурси и числеността, за да атакува масирано ключови места на фронта като стратегически важния град Авдиевка.

"Ситуацията наистина е толкова тежка, колкото я представяме", коментира американски служител от отбраната и допълни, че страната е изчерпала парите за финансиране на военни договори за Украйна, а Пентагонът не може да предостави военна техника от собствените си запаси заради липсата на средства за възстановяването им. По думите му Министерството на отбраната е загрижено за поддържането на украинските системи за противовъздушна отбрана, както и за доставките на боеприпаси. Високопоставен дипломат от НАТО определи настоящата ситуация в Украйна като "много отчайваща".

Рискът от липса на военна помощ е "основното опасение" за първата половина на тази година, каза високопоставен европейски дипломат, предупреждавайки, че дори задържането на настоящите позиции ще бъде трудно за украинците. Според друг дипломат Европейският съюз трудно ще успее да замени САЩ. В края на януари Брюксел обеща до края на годината да изпрати 1.1 млн. снаряда.

Американският президент Джо Байдън призна проблема миналата седмица, като отбеляза, че Вашингтон е основен доставчик на боеприпаси. Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан добави в сряда, че "няма алтернатива" на мащаба на ресурсите, които САЩ могат да предложат - разбира се, ако Конгресът разреши повече разходи за помощ за Украйна.

"Старата истина все още е вярна - страната с най-много муниции обикновено печели", пише Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна, в писмо до Жозеп Борел, главен дипломат на ЕС, изпратено в края на миналия месец и видяно от Financial Times. Умеров твърди, че недостигът на боеприпаси се увеличава с всеки изминал ден, а руските ресурси превъзхождат украинските трикратно. Миналата седмица в реч пред парламента в Киев Борел отговори: "Знам, че нуждите ви от муниции са по-високи, отколкото [Европа може да осигури]."

В момента недостигът на западна артилерия се усеща най-ясно от украинските сили в Авдиевка, където Русия продължава с масираните атаки. Индустриалният украински град се намира в област Донбас, в близост до град Донецк, и служи като входна врата към него. Превземането му е от значение за установяването на пълен руски контрол върху Донецка и Луганска област. Миналата седмица руските войници са достигнали границите на града, укрепили са се и започнали да заграждат украинските сили според Юрий Бутусов, украински военен журналист, който е заедно с войските в Авдиевка.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1

    Афганистан v2.0

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1

    Рев, сълзи и сополи, за да натиснат републиканците да гласуват за помощта за Украйна в Сената иначе нещата отиват съвсем към закриване. Линията на проагандата продължава и със съседната претоплена статия от Икономист, че Тръмп пак е агент на Путин. САЩ имат 4.8 млрд. долара, които могат да изпратят, след онази случайна счетоводна грешка на Пентагона. След това ще трябва Сорос и USAID да броят центовете за Киев. Иначе засега Европа се оказва най-голямата будала и плаща пълния масраф за 2024 г. на Украйна. Като комари към гореща грушка.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Месото, месото ще свърши преди това...

    Нередност?
Нов коментар