Интервю | Системата в Русия може да оцелее само без Путин

След похода на Пригожин към Москва Кремъл ще загуби войната в Украйна много по-бързо

Путин приключи в петък. Той просто избяга. Шойгу, Патрушев - всички се скриха и мълчаха
Путин приключи в петък. Той просто избяга. Шойгу, Патрушев - всички се скриха и мълчаха
Путин приключи в петък. Той просто избяга. Шойгу, Патрушев - всички се скриха и мълчаха
Путин приключи в петък. Той просто избяга. Шойгу, Патрушев - всички се скриха и мълчаха
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Владислав Иноземцев, руски икономист, социолог и политически деец, обявен през май т.г. за чуждестранен агент от режима на Путин, в интервю за "Новая газета - Европа"

"Въоръженият бунт" на бившия готвач Евгений Пригожин беше прекратен след преговори, в които според официални източници Александър Лукашенко е действал като посредник, а ЧВК "Вагнер" се съгласи да не отива в Москва. Защо този "метеж" стана възможен?

Путин твърде дълго се занимаваше с негативна селекция и поставяше на важни места абсолютно некомпетентни и неадекватни хора. И казаното от Пригожин за Шойгу и Министерството на отбраната е вярно - мащабът на идиотизма и безумието надхвърли всички допустими граници. Всичко, което направи Путин в тази война, се провали и на този фон вагнеровците изглеждаха като най-боеспособната част. Опитите да бъдат спрени и поставени под командването на Шойгу няма как да не предизвикат ответна реакция. Пригожин разбра, че се опитват да го лишат от собствената му банда и следващото нещо ще е най-вероятно животът му. Той нямаше път назад, защото конфронтацията беше стигнала много далеч.

Кой пръв започна конфронтацията? Шойгу, когато поиска да прехвърли вагнеровците под свое командване, или Пригожин, когато започна да иска снаряди и да омаловажава Министерството на отбраната?

Разбира се, Пригожин я започна, и то много отдавна, още миналата година. Той непрекъснато изразяваше недоволство от военните, доставките, командването и т.н. По принцип Пригожин, след като набра това безумно количество затворници, се почувства като специална сила.

Но защо му беше позволено да продължи с атаките си толкова дълго - около година?

Това е резултат от идиотското желание на Путин да използва всички, като ги настройва един срещу друг, без да отблъсква никого. Опитите му да не настрои никого срещу себе си доведоха до този резултат. И очевидно самият Путин беше недоволен от Шойгу. Това, че не спря Пригожин преди година, е също толкова глупаво от страна на Путин, колкото самото започване на войната в Украйна. Когато видиш, че ти скачат, когато вече те наричат дядка, а ти мълчиш и търпиш...

Но цялата система беше много недомислена. Путин държи в ръцете си, както сам казва, специалните служби, агенти и т.н. Но създава едно такова подразделение и не разполага с хора, които да са на една ръка разстояние от Пригожин, така че да го държат под контрол. Това е непростим непрофесионализъм.

Путин твърде дълго се занимаваше с негативна селекция и поставяше на важни места абсолютно некомпетентни и неадекватни хора.

Предвид всичко това защо започнаха конфронтация с Пригожин? Защо поискаха той да им даде "всичко, придобито с непосилен труд"?

Поискаха го, защото нещата бяха отишли твърде далеч. Доколкото се разбира от хронологията, Пригожин каза, че Бахмут е превзет, всички го поздравиха - и Путин, и Шойгу. Тогава той каза: това е, тръгваме си оттук, ще продължим да решаваме задачите си в Африка, няма да служим на никакъв Шойгу. И те, очевидно вярвайки, че сега започва украинската контраофанзива, се сетиха, че е необходимо да се обединят всички въоръжени сили и най-накрая да се постигне единство на командването.

Пригожин им отговори: вие сте никои за нас, ние си тръгваме. И тогава трябваше да се действа решително. Според мен в този момент трябваше да се премахне Пригожин, а не да се бомбардират войските му. Вижте, това е наемна армия, която се отчита на един конкретен човек. Този човек има политически амбиции, има послания и собствени медии, които ги предават на цяла Русия. Ако такъв човек подготвя бунт и това излезе наяве, целият проблем ще се сведе до физическото премахване на лидера на бунта. След това и самият бунт се разпада. Представете си, че вагнеровците настъпват към Подмосковието и в това време излиза съобщение, че Пригожин е убит. Къде ще отидат след това? За какво?

А можеха да го лишат от пари - на тези наемници трябва да им се плаща, иначе защо ще умират за него?

Те имаха три дни до Москва. И можеха добре да грабят по пътя. Не, парите му вече са позабравена тема. В пет къщи в "Рубльовка" (престижен жилищен район в западните покрайнини на Москва - бел. ред.) ще намерят повече, отколкото бяха открити при обиските на офиса и колите му в Санкт Петербург.

Въпросът не е за парите, а за това има ли звена в държавата, способни да стрелят по вагнеровците. Психологически това е най-важният момент. Защото за военните, каквото и да се говори, те са били приятели, колеги, воювали са рамо до рамо година и половина, това е голямо изпитание. Освен това, ако някоя част от наборниците в Тула бъде хвърлена срещу тях, вагнеровците просто ще го убият. С малки загуби за себе си най-вероятно. Тоест срещу бойците на Пригожин трябват истински командоси с добра мотивация, с реално заплащане. И според мен не Шойгу трябва да ги изпраща. Защото дискредитирането на този човек вече е достигнало непосилни размери.

Все пак 25 хил. главорези срещу цялата държавна машина - много ли са наистина?

Доста е, ако всички се съберат на входа на Москва. Това е прилична армия. Но ако те се простират от Ростов, колко от тях ще стигнат до Москва? Ясно е, че населението в нито един град не се съпротивлява. Но във всеки град, за да го контролирате по някакъв начин, е необходимо да оставите определен брой въоръжени хора. И как да стигнат до Москва, без да губят сили по пътя? Освен това Министерството на отбраната може да прехвърли 20 - 30 хиляди души от украинския фронт и просто да прекъсне комуникациите на вагнеровците, да разбие групата им на няколко части. Не съм специалист по военна тактика и стратегия, но не разбирам как армия от 600 - 700 хиляди души може да позволи метеж от двайсет хиляди души.

Сега украинците трябва много бързо, много радикално да пробият разпадащата се руска отбрана в стратегически райони.

Какви са перспективите пред Путин? Същият ли е той сега - след това, което се случи?

Не, днешният Путин вече не е Путин. Путин приключи в петък. Той просто избяга. Шойгу, Патрушев (секретар на Съвета за сигурност - бел. ред.) - всички се скриха и мълчаха. Пригожин имаше опции. Той можеше да стигне до Москва и тогава хората, които залегнаха при Каширското шосе в камуфлаж, трябваше да му се предадат без никаква заповед. Защото не е ясно кой ги командва. Вагнеровците просто щяха да стигнат до Кремъл. Пригожин имаше 10-15% шанс да вземе властта, не изключвам това.

Можеше да намери някой генерал и да обяви го за министър на отбраната. Отива с него при Мишустин (министър-председател на Русия - бел. ред.) и казва: ето го новия ни министър на отбраната, а вие продължавайте да правите това, което правехте. Можеше да завладее и системата на управление. Нашите хора са доста гъвкави. Веднага ще дойдат някои служители в министерствата да му предложат услугите си. Предприемачите ще се появят още по-бързо.

Искате да кажете, че да се справи някой с Путин би било толкова просто?

А някой пробвал ли е? Не говоря за Ходорковски и Каспаров, които само говорят. Властовата система на Путин никога не е имала сериозен противник. Те се биеха с баби и момичета на Пушкинския площад.

Какви са перспективите пред системата оттук нататък?

Много лоши. И какво наричате система? Когато Путин напусна през 2008 г. и постави на поста Медведев, Русия все още имаше това, което се разбира под думата "система". Имаше "Единна Русия", олигарси, грабеж, корупция - и двама висши чиновници: първо Путин за 8 години, после Медведев за още четири. Това беше системата. Медведев щеше да си отиде, Пупкин щеше да дойде и все така безопасно щяха да крадат и ограбват.

Но Путин каза: не, по дяволите системата, и тя беше разрушена. Още през 2010 г. бях сигурен, че Путин ще се върне, защото той поставя себе си над системата. И той се върна. Оттогава системата не съществува. Уж победиха Пригожин, но този, който го победи, не се казва Путин. Путин го няма.

Единственият по-лек вариант, който мога да си представя, е следният. При условните Мишустин и Собянин идват дузина младши генерали от ФСБ и Министерството на отбраната и дузина висши олигарси с милиарди. Обявяват награда за главата на Пригожин - около сто милиона долара. Путин изчезва, Мишустин става временно изпълняващ длъжността, назначава Собянин за министър-председател, някой за министър на отбраната - и продължаваме напред. Във всяко министерство има огромен брой заинтересовани хора, които искат да отидат при царете от средата на масата - това е единственият им шанс в живота. И ще се кълнат във вярност на новата компания.

Звучи прекалено лесно.

Знаете ли как дефибрилаторът задейства сърдечния мускул? Само едно такова радикално рестартиране на системата може да я спаси. Тогава тя може да живее и без Путин. Ако не може да живее без Путин, значи е напълно свършена. Защото Путин вече не съществува.

Но той се обърна към нацията. Всички губернатори му се заклеха във вярност. Всички казаха: ние сме с президента.

Губернаторите не представляват интерес за никого. Всички се интересуват какво се случва в Москва.

Как изобщо докараха ситуацията дотук?

Това е като с нашата опозиция. Някога Владимир Рижков беше първи зам.-председател на Държавната дума, Борис Немцов беше първи вицепремиер, Березовски беше главният олигарх и т.н. Но в продължение на 30 години те вървяха надолу и надолу - бяха убити или в изгнание. Когато слизаш 30 години надолу, не се връщаш обратно. Абсолютно същото е и това - 20 години създавате тази налудничава неефективна система и как после ще я върнете?

А народът?

Народът спи. И ще продължи да спи. Защото няма човек, който да излезе и да каже: нека заедно да спрем тези луди.

Кога Путин задейства този механизъм за самоунищожение?

Когато започна да въоръжава вагнеровците, когато позволи на Пригожин да вербува престъпници. Колко души имаше "Вагнер" без престъпници - 5-7 хиляди. Самият Пригожин каза, че почти 60 хиляди души са минали през "Вагнер" за една година, около 20 хиляди са загинали, някои са били освободени.

Няма човек, който да излезе и да каже: нека заедно да спрем тези луди.

Ще загубят ли в Кремъл войната без вагнеровците?

Войната свърши. Путин все още може да е на власт, но войната сега ще я загубят много по-бързо. Това, което се случва, е много добро за Украйна.

Какво ще стане с Русия е друг въпрос. И сега украинците трябва много бързо, много радикално да пробият разпадащата се руска отбрана в стратегически райони. Руската армия, която сега воюва в Украйна, изисква огромна логистична система. За снабдяването й са необходими постоянни доставки и транспорт. И сега тиловете й са унищожени - с похода си към Москва Пригожин отряза важни вериги в продължение на много километри. Мисля, че украинците няма как да не се възползват от тази ситуация.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 2

    И сега кой им е виновен на Путин и сие?
    И каква картонена кула, какви потьомкински бутафории.

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 1

    Джуджето-гангстер Путин напълни гащи след унижението от другия гангстер Пригожин. Диктаторът от Кремъл се изложи пред целия свят и най-вече пред самите руснаци. Сега да видим руските роби в България накъде ще се ориентират.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 1

    ОК, това е едната гл.т. Дали ще чуем и другата, за да можем като мислещи същества да преценим сериозността на доводите?
    Или всяко мнение, различно от официалния дискурс е дезинформация и трябва да се заклейми и преследва?
    Доста кафявичко. Ще стигнем май до лагери за инакомислещи...

    Нередност?
Нов коментар